Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Výpadok prúdu po zásahu bleskom v roku 1977 spôsobil absolútny horor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Nezasiahol najviac ľudí a nebol ani najdlhší. Napriek tomu sa výpadok elektrickej energie v New Yorku z roku 1977 zapísal do dejín čiernym písmom. Za obrovský blackout mohol jediný zásah blesku, ktorý 13. júla 1977 okolo pol deviatej večer poškodil jedno z kľúčových miest newyorskej rozvodnej siete.

Najväčšie mesto USA sa po výpadku energie zahalilo na celú noc do tmy, postihnutých bolo deväť miliónov ľudí. Udalosť vyvolala najväčšie rabovanie obchodov v dejinách New Yorku, pri ktorom zomreli dvaja Newyorčania a policajti zadržali okolo 4000 podozrivých.

Silná búrka s bleskami postupne spôsobila sériu výpadkov a preťaženia systému a okolo pol desiatej večer sa mesto ocitlo bez svetla. Ľudia uviazli vo výťahoch, obchodoch, kinách alebo v metre, problémy umocňovalo aj panujúce veľké teplo. Zasiahnutý nebol iba Queens, ktorý bol napojený na iný systém. Až keď začalo svitať, ukázalo sa, čo sa celú noc dialo. "Vyzerá to tu ako v Berlíne v roku 1945," povedal jeden zo zasahujúcich policajtov. Tých bolo do ulíc vyslaných zhruba 18-tisíc, zranilo sa viac ako 500. Rabovanie sa šírilo ako lavína, zapojili sa do neho muži, ženy, deti i starí ľudia.

Obeť nočnej paniky 

Po celom meste bolo založených vyše 1000 požiarov, vykradnutých bolo 1600 obchodov. Celkové škody sa odhadovali na miliardu dolárov. Policajti za rabovanie zatkli takmer 4000 ľudí, čo bola podľa odhadov iba desatina všetkých páchateľov. Časť zdrojov uvádza, že pri nepokojoch zahynuli dvaja ľudia, podľa niektorých médií bol jedinou priamou obeťou výpadku prúd vtedy len sedemnásťročný Dominick Ciscone, ktorého niekto zastrelil. 

Rabovanie

Obrovské rabovanie, ktoré zasiahlo najviac Bronx a Brooklyn, podľa historikov súviselo s vtedajšou zlou hospodárskou situáciou a vysokou mierou nezamestnanosti v najviac postihnutých oblastiach. "Pri minulom výpadku energie v roku 1965 sme mali čo robiť, aby sa ľudia upokojili. Teraz to bola spodina, ktorá sa ako kŕdle kobyliek zniesla na obchody a vykradla všetko, čo sa len dalo," povedal člen krízového tímu. 

VIDEO Výpadok prúdu po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Narážal tak na skutočnosť, že pri predchádzajúcom obrovskom výpadku, ktorý zasiahol v USA a Kanade vyše 30 miliónov obyvateľov, si ľudia naopak pomáhali. O blackoute, s ktorým energetici bojovali 25 hodín, a hlavne súvisiacom násilí vtedy informovala podrobne aj komunistická tlač, pre ktorú to bola vítaná zámienka ku kritike USA. "Mechanizmus buržoáznej spoločnosti sa počas newyorskej noci zrútil," hlásalo napríklad Červené právo.

Viac o téme: Rabovanie1977Výpadok prúduBlackoutNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu