Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Varovné slová profesora: Tento krok v boji proti KORONE je nevyhnutný, no verejnosť ho podceňuje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Vírus SARS-CoV-2 sa šíri vo svete už takmer dva roky. Počas tohto obdobia boli na potlačenie pandémie využité rôzne preventívne opatrenia. K tým najúčinnejším určite patrí očkovanie. V tejto súvislosti dávajú najnovšie odborníci do pozornosti krok, ktorý sa stále podceňuje.

Dekan na Brown University School of Public Health Ashish Jha nedávno na Twitteri prezradil, že jedno jedno predbežné opatrenie verejnosť stále nevyužíva v takej miere, ako by mala. Naráža na očkovanie treťou, tzv. posilňovacou dávkou vakcíny. "Ak chcete znížiť riziko nákazy, dať si pichnúť booster dávku nie je pekné. Je to nevyhnutné," napísal profesor.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) by plne zaočkovaní ľudia, ktorí majú 65 rokov a viac, mali počkať najmenej šesť mesiacov, kým dostanú tretiu dávku. "Riziko ťažkého priebehu covidu-19 sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Ťažký priebeh znamená, že pacienti skončia v nemocnici, na jednotke intenzívnej starostlivosti, na ventilátore alebo dokonca zomrú," varujú odborníci. 

Vedci odhalili nečakaný zdroj šírenia KORONAVÍRUSU: Hrozí vznik nových variantov!

Podľa nich pomerne nízky počet ľudí, ktorí váhajú s posilňovacou dávkou, môže byť dôsledkom zmätočných informácií, ktoré sú v tejto súvislosti zverejňované. "Verejnosť ešte stále nechápe, ako aké benefity booster dávka prináša a kedy o ňu môžu požiadať," podotkol infektológ Amesh Adalja z Centra zdravotnej bezpečnosti Johnsa Hopkinsa. 

Varovné slová profesora: Tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Možnosť nechať sa zaočkovať treťou dávkou sa dá od konca októbra už aj na Slovensku. Do týchto dní ju dostalo zhruba 150-tisíc ľudí. Prednosť majú ľudia nad 55 rokov, rizikové skupiny a osoby so zníženou imunitou. Zoznam očkovacích miest je zverejnený na webe ministerstva zdravotníctva a je aktualizovaný na týždennej báze. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu