Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Belgický doktor si chcel iba polepšiť: Za úplatok vydal vyše 2-tisíc falošných covidpasov

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Belgická polícia zadržala v pondelok lekára z regiónu Valónsko, ktorý vydal vyše 2000 falošných osvedčení o očkovaní proti COVID-19. Umožnil mu to prístup ku kódovaciemu softvéru, na základe ktorého je možné získať covidpas, informovala v utorok televízna stanica RTBF.

Valónska ministerka zdravotníctva Christie Morrealová oznámila, že podozrenie o možnom falšovaní covidpasov nahlásila úradom verejnoprávna Agentúra pre kvalitu života (AVIQ), ktorá zaznamenala niektoré problémy pri kódovaní zaočkovaných osôb. Vyšetrovanie dospelo k zatiaľ nemenovanému lekárovi, ku ktorému chodili ľudia zo všetkých kútov Valónska.

Za certifikáty si nechal platiť

Podľa zistenia vyšetrovateľov si zadržaný lekár za vydávanie certifikátov nechal platiť, pričom vydal 2018 takýchto falošných potvrdení o očkovaní, ktoré jeho klientom umožnili získať covidpasy.

Morrealová potvrdila, že všeobecní lekári alebo lekári z očkovacích centier majú prístup k softvéru Vaccinnet, ktorý umožňuje kódovanie potrebné pre vydávanie covidpasov.

Zadržaný lekár má pozastavený prístup k softvéru Vaccinnet. Podľa ministerky zároveň v súčasnosti prebiehajú kontroly aj u iných lekárov, rovnako ako aj séria auditov, administratívnych a súdnych vyšetrovaní. Ministerka v tejto súvislosti nevylúčila, že vyšetrovatelia objavia viacero podobných prípadov u ďalších lekárov.

Trestne stíhaní môžu byť aj občania

RTBF upozornila, že v prípade občanov Belgicka, ktorí z tohto podvodu profitovali, sú ich falošné covidpasy od utorňajšieho rána neplatné. Môžu byť aj trestne stíhaní, keďže predstavujú nebezpečenstvo pre iných. "Každému z nich napíšeme, že im ponúkneme očkovanie v niektorom z očkovacích centier," uviedla Morrealová.

V Belgicku v posledných dňoch zomiera v súvislosti s ochorením COVID-19 v priemere 33 osôb denne.

Viac o téme: DoktorPandémiaPolícia BelgickoKoronavírusCovid pasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu