Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS V Holandsku pokračovali protesty proti reštrikciám: Polícia zatýkala výtržníkov

Protest v Holandsku
Protest v Holandsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

ZWOLLE - Ďalších najmenej 21 ľudí zadržala holandská polícia za účasť na výtržnostiach, ktoré už štvrtú noc po sebe sprevádzali protesty proti pandemickým opatreniam. Informovala o tom agentúra AFP.

Menšie skupiny ľudí páchali v pondelok večer výtržnosti v mestách Zwolle, Groningen a Roosendaal. Nepokoje však nemali takú intenzitu, ako počas víkendu v niektorých väčších holandských mestách.

Polícia v meste Zwolle na severe Holandska zatkla 13 ľudí po tom, ako tam v snahe zabrániť hroziacim nepokojom vyhlásili stav núdze. V policajnej cele skončili demonštranti, u ktorých našli zábavnú pyrotechniku, neuposlúchli príkazy policajtov alebo nemali u seba doklady, uviedla holandská televízia RTL.

V meste Roosendaal na juhu Holandska zadržali osem ľudí, z ktorých  troch obvinili z podpaľačstva, uviedla holandská tlačová agentúra ANP. Polícia v pondelok zasahovala aj proti mladým výtržníkom v meste Groningen.

Zadržali vyše 150 ľudí 

V súvislosti s násilnými protestmi zaistili od piatka večera v Holandsku už vyše 150 ľudí, uvádza AFP. V piatok večer prerástol do rozsiahlych násilností protest proti pandemickým opatreniam v prístavnom meste Rotterdam. Policajti spustili varovnú i cielenú streľbu, ktorou zranili štyroch ľudí.

Výtržníci v Haagu v noci z piatka na sobotu hádzali na policajtov petardy a kamene a podpaľovali aj bicykle a mopedy odstavené na uliciach. 

V Holandsku platí čiastočný lockdown

V Holandsku platí od 13. novembra čiastočný lockdown, vláda v Amsterdame však uvažuje, že opatrenia ešte sprísni podľa tzv. bavorského modelu, v rámci ktorého môžu iné ako nevyhnutné služby využívať len osoby, ktoré sú buď zaočkované alebo už prekonali ochorenie COVID-19.

Viac o téme: OpatreniaProtestyHolandskoKoronavírusReštrikcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu