Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Protipandemické opatrenia sa postarali o nevídaný jav: Experti ale varujú, tieto pliagy sa vracajú späť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Jedným z dôsledkov protipandemických opatrení bol významný pokles sezónnych chrípkových ochorení zaznamenaný v roku 2020. Odborníci však upozorňujú, že ide iba o dočasný jav. Postupné uvoľňovanie pravidiel sa podľa ich prognóz odzrkadlí vo vyššom počte ochorení, ktoré boli v uplynulom období vďaka izolácii a zvýšenej hygiene na ústupe.

Zhruba na konci marca 2020 sa začalo so zavádzaním prísnych obmedzení, čo prinieslo nižší počet ochorení spôsobených adenovírusmi, bakteriálnymi infekciami, metapneumovírusom, rinovírusom, enterovírusom, chrípkou A, chrípkou B, parainfluenzou a respiračným syncyciálnym vírusom (RSV). Chrípková sezóna 2020-2021 tak bola mimoriadne mierna. Veci sa už ale začínajú otáčať. Webová stránka dokumentujúca vývin patogénov SyndromicTrends uvádza, že úroveň rinovírusových infekcií ako aj parainfluenzy, je v súčasnosti podobná situácii z júna 2019. Podobné je to aj s výskytom norovírusu, ktorý kulminuje najčastejšie v zime a spôsobuje najmä zvracanie u detí. 

Protipandemické opatrenia sa postarali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Situáciu už monitorujú viaceré zdravotnícke inštitúcie. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) upozorňuje na zvýšený výskyt respiračného syncyciálneho vírusu (RSV) na juhu USA. V marci 2021 zas prepukla novovírusová infekcia v austrálskej Viktórii, kedy bolo v školských zariadeniach nahlásených 389 ohnísk. Výkonný riaditeľ pre prenosné choroby tohto štátu, doktor Bruce Bolam uviedol, že prepuknutie choroby môže byť čiastočne spôsobené prehnaným spoliehaním sa na dezinfekčné prostriedky na ruky na báze alkoholu. Aj keď sa tieto prípravky osvedčili proti SARS-CoV-2, nie sú veľmi účinné proti norovírusu, ktorý je mimoriadne odolný a vysoko nákazlivý. Podľa Bolama je účinným prostriedkom na zníženie šírenia tohto druhu vírusu dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou. 

Protipandemické opatrenia sa postarali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď je veľmi zložité predpovedať, aké infekcie prepuknú v budúcnosti, niektorí vedci vyjadrujú obavy, že vo svete ich bude čoraz viac. Štúdia zverejnená zverejnená v novembri 2020 v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences sa zaoberala vplyvmi pandémie koronavírus. Jej autori uviedli, že v nasledujúcich rokoch, hlavne v zime 2021–2022, by sa mohlo vytvoriť mnoho závažných ohnísk infekcií RSV, ako aj chrípky.

Viac o téme: ChrípkaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu