Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekári skúmali Lazarov syndróm: Podivné prípady ľudí, ktorí ožili po zjavnej smrti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Štúdia z minulého roku zhromaždila dostupné lekárske údaje o klinickej smrti a opisuje desiatky takýchto prípadov, ktoré boli zaznamenané v rôznych kútoch sveta v období medzi rokmi 1982 až 2018. Sú dôkazom, že smrť môže byť niekedy zdĺhavý a postupný proces.

Občas vystrašia verejnosť správy o nebožtíkoch, ktorí sa prebrali k životu v márnici alebo rovno počas pohrebného obradu. "Návrat do života" po zjavnom úmrtí však nie je iba záležitosťou hororových príbehov. Nedávny výskum zverejnený v časopise Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine dokumentuje desiatky prípadov pacientov, ktorí prekonali tzv. Lazarov fenomén. Pomenovanie sa viaže k biblickému Lazarovi, ktorého Ježiš Kristus oživil štyri dni po smrti. Stav, keď sa človeku spontánne prinavrátia životné funkcie a začne mu pulzovať srdce po tom, ako bol vyhlásený za mŕtveho, je známy ako autoresuscitácia. 

Vedci skúmali umieranie: U pacientov krátko pred smrťou zaznamenali nezvyčajný jav

V spomínanej štúdii lekári opisujú 65 takýchto prípadov. Osemnástim z nich sa následne podarilo úplne sa zotaviť. Napríklad v roku 2001 mal 66-ročný muž zástavu srdca a po prevoze do nemocnice ho lekári resuscitovali sedemnásť minút. Vyskúšali všetky metódy a techniku, ale nakoniec bol vyhlásený za mŕtveho. Asi desať minút po vypnutí prístrojov nahmatal "zosnulému" pulz chirurg, ktorý zostal v miestnosti. Po vykonaní potrebných opatrení sa srdcový rytmus pacienta úplne obnovil. 

Lekári skúmali Lazarov syndróm:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lazarov fenomén vyvoláva množstvo zásadných otázok týkajúcich sa smrti. Podľa legislatívy je človek považovaný za mŕtveho, ak došlo k trvalému zastaveniu dýchania a srdcovej činnosti alebo k nezvratnému vyhasnutiu všetkých funkcií celého mozgu, teda k mozgovej smrti. Výsledky spomínanej štúdie však naznačujú, že smrť nemusí byť nevyhnutne bleskovým okamihom, ale môže ísť aj o pomerne pomalý a postupný proces. Jej autori pozorovali viac ako 600 ťažko chorých pacientov, ktorým sledovali vitálne funkcie. Zistili, že srdce sa dokáže počas procesu umierania často niekoľkokrát zastaviť a znova spustiť, kým sa nezastaví úplne.

Viac o téme: SmrťUmieranieZmŕtvychvstanieLazarov syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu