Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jeden z najväčších justičných omylov: Na elektrickom kresle popravili nevinného chlapca (†14)

George Stinney Jr. bol odsúdený na smrť za dvojnásobnú vraždu, ktorú nespáchal. Zobraziť galériu (2)
George Stinney Jr. bol odsúdený na smrť za dvojnásobnú vraždu, ktorú nespáchal. (Zdroj: wikipedia/policajná fotografia)

WASHINGTON - Išlo o jeden z najvážnejších justičných omylov v histórii USA. V roku 1944 bol 14-ročný chlapec odsúdený na smrť za dvojnásobnú vraždu a bol popravený na elektrickom kresle. Dôkazy o jeho vine sa nikdy nenašli.

Prípad chlapca s čiernou pleťou Georga Stinneyho mladšieho sa do dejín USA zapísal ako jeden z najväčších justičných omylov všetkých čias. V roku 1944 bol mladík odsúdený na trest smrti za údajné zavraždenie dvoch bielych dievčat. Dôkazy, ktoré ho jednoznačne spájali s vraždami, sa však nikdy nenašli. O strašnom prípade informuje britský denník Daily Star.

Hororový útok na záhrade: VIDEO Rodinný pes dohrýzol na smrť malé dievčatko (†4)

Nevinné dieťa popravené na elektrickom kresle

Podľa spravodajského portálu sa mladík v tom čase nesmel rozlúčiť ani so svojou rodinou. David Stout, Georgeov synovec, neskôr napísal útrpný príbeh svojho strýka do knihy, ktorá bola následne základom filmu "Carolina Skeletons“.

Jeden z najväčších justičných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mal zabiť dve dievčatá

George Stinney mladší bol obvinený z vraždy dvoch dievčat, Betty June Binnickerovej (†11) a Mary Emmy Thamesovej (†8). Iba deň po nájdení tiel bol mladík zatknutý a obvinený z vraždy. Mesiac po nájdení mŕtvol sa konal súd 24. apríla v súdnej sieni v okrese Clarendon. Skorumpovaní úradníci neskôr tvrdili, že Stinney sa priznal, čo však nebola pravda.

Záhadná smrť: Strela do hlavy! Zhrozená kamarátka našla v posteli mŕtvu modelku (†29)

Porota zložená z 12 belochov

Podľa Daily Star porota zložená z 12 belochov odsúdila mladíka na smrť len za 10 minút. O dva mesiace neskôr sa na elektrickom kresle ocitol nevinný George Stinney mladší. Chlapec bol na to vlastne príliš malý, takže telefónne zoznamy museli poslúžiť ako podsedák.

Taylor (†29) sa tešila na oslavu narodenín: Neuveriteľná smrť! Rodina tomu stále nedokáže uveriť

Odsúdenie bolo vyhlásené za neplatné

Až po 70 rokoch bolo jeho odsúdenie za procesné zneužitie úradnej moci vyhlásené za neplatné. Podľa zodpovednej sudkyne Carmen T. Mullenovej bolo priznanie použité v pôvodnom procese nepravdepodobné a zdá sa, že bolo vynútené. Podľa sudcu Stinney nebol spravodlivo súdený a došlo k porušeniu jeho ústavných práv. Rodina Georga Stinneyho mladšieho bola po preukázaní viny vysťahovaná z mesta.

Viac o téme: VraždaDievčatáPopravaSúd Justičný omylGeorge Stinney Jr.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu