Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kedysi pravá ruka Fica, dnes ho otvorene kritizuje: Koalícii ide iba o výmenu riaditeľa RTVS, tvrdí Maďarič

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Marek Mrviš, TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Kedysi pravá ruka Roberta Fica, dnes kroky jeho vlády otvorene kritizuje. Bývalý minister kultúry Marek Maďarič hovoril o novom zákone o STVR v relácii Interview :24 v RTVS. Podľa neho celkovo vládne garnitúry preukazujú neschopnosť pochopiť význam verejnoprávnych médií. Za účelom nového zákona považuje výmenu nového riaditeľa a situáciu na Slovensku za spolitizovanú.

archívne video

Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

„Vojnu v Kyjeve nevidíme, ale porušovanie ľudských práv v RTVS vidíme. To je naozaj zvláštna optika. Pri všetkej kritickosti k viacerým formátom, vysielaniam alebo výkonom, nemyslím si, že tu dochádza k porušovaniu ľudských práv,“ povedal bývalý minister. Maďarič kritizoval už predtým Programovú radu, ktorá nakoniec z nového návrhu zákona vypadla a nahradila ju Etická komisia.

Kedysi pravá ruka Fica,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Dôvodom, prečo nepozmenili súčasný zákon a vytvárajú nový, je podľa neho výmenu nového riaditeľa a inšpirovali sa v roku 2010 tým, že urobia formálnu zmenu. "Bude to akože nová inštitúcia, tým pádom zanikajú orgány, zaniká vedenie a my môžeme mať novú radu, nového riaditeľa a budeme spokojní," povedal bez servítky.

Kritizuje, že pri tvorbe zákona neprebehla diskusia

Vládni politici by si podľa neho mali zvyknúť na to, že sú predmetom väčšej kritiky médií ako tí, čo sú v opozícii. "Akákoľvek garnitúra nakoniec mala problém s verejnoprávnou televíziou, možno práve z tohto dôvodu," uviedol. Kritike zo strany vedenia RTVS aj zamestnancov sa nečuduje, keďže proces tvorby nového zákona bol spočiatku akoby utajený a nikoho z nich neprivzali pri tvorbe nového zákona. Kritizuje, že tomu nepredchádzala diskusia. "Atmosféra je veľmi zlá," uviedol s tým, že si nemyslí, že vedenie alebo zamestnanci RTVS vedú vojnu. 

Kedysi pravá ruka Fica,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

"Určite by bola iná situácia, keby koalícia pri zámeroch meniť niečo v RTVS komunikovala s RTVS. Kooperovala. Keby sa pokúsila vtiahnuť aj opozíciu," uviedol, čo by bola podľa neho lepšia cesta. „Oveľa viac by prospelo debate o verejnoprávnej televízii a verejnoprávnom rozhlase, keby koalícia dala na stôl konkrétne veci. O nich by sa diskutovalo a z nich by sa potom vyvodzovali zlepšenia vo forme zákonov alebo čohokoľvek iného,“ uviedol Maďarič.

Dva základné problémy v RTVS

Pripustil, že RTVS má nejaké základné problémy - financovanie a nezávislosť, ktorá sa odvodzuje napríklad od spôsobu voľby generálneho riaditeľa. Dodal však, že nový zákon to nerieši a ide len o opakovanie nejakého systému, ktorý tu už bol, ale v horšej podobe. 

Pri otázke financovania verejnoprávnej inštitúcie poukázal na dva aspekty. "Pre mňa je RTVS okrem verejnoprávnej inštitúcie aj inštitúciou kultúrnou. Tu sa úplne stráca zo zreteľa vysielanie stanice Devín, Litera, čo sa vysiela na Dvojke, dokumenty či magazíny. To je jedna inštitúcia, ktorá produkuje množstvo obsahov a môže ich produkovať ďaleko viac. Sú určené akoby každej nejakej skupine. Práve preto to máme zafinancovať, aby sa tu uspokojovala kultúrne a informačne spoločnosť v jej rôznorodosti," vyhlásil Maďarič, ktorý počas svojho pôsobenia presadzoval zvýšenie koncesionárskych poplatkov.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (5)
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Druhým aspektom je podľa neho spravodajsko-informačný. "Tým, že toto médium nie je závislé od zadávateľov reklamy a nemalo by byť spôsobom voľby závislé od voľby politikov, tak by malo byť schopné na každý daný problém prinášať relevatné názory v danom momente," dodal. Verejnoprávnosť prirovnal k demokracii. "Aj demokracia sa dá napĺňať horšie, slabšie. Je to proces, niekedy silnie, niekedy slabne," dodal.

Zákon dáva voľbu riaditeľa STVR do rúk jednej politickej strany

Pri novom zákone o STVR, kde už nie je Programová rada, je podľa neho rámec verejnoprávnosti zachovaný. O všetkom podľa jeho slov rozhodne to, kto sa dostane do vedenia a od toho bude všetko závisieť. "Tento návrh v podstate dáva voľbu budúceho riaditeľa STVR do rúk jednej politickej strane," povedal.

Šéf výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko argumentoval, že rozhodovať o tom budú odborníci a nie politici. "Keď je niekto odborník, neznamená to, že nebude počúvať politické zadanie, keď bol vybratý ministerkou alebo volený koalíciou," povedal.

Viac o téme: Robert FicoMarek MaďaričRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu