Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Slovákov v Alpách zasypala lavína: O život prišiel jeden muž (†40)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

KLAGENFURT - Lyžovačka na ľadovci v rakúskych Alpách sa skončila tragicky. Pri páde lavíny prišiel v nedeľu o život 40-ročný Slovák, ďalší utrpel zranenia. Informuje o tom agentúra APA, podľa ktorej lavína mužov zasiahla mimo zjazdovky v lyžiarskom stredisku Mölltaler Gletscher v Korutanoch.

Muži vo veku 33 a 40 rokov boli podľa rakúskej polície na výlete na lyžiach, keď ich vo výške zhruba 2 700 metrov nad morom zasiahla lavína. Mladšieho z dvojice lavína nezavalila úplne, a tak sa mu zhruba po hodine podarilo vyslobodiť. Pešo došiel k horskej stanici, odkiaľ okolo 15.40 h zavolal záchranárov. S bližšie nešpecifikovanými zraneniami potom muža dopravil vrtuľník do nemocnice v meste Lienz.

Jednému z mužov sa stal výlet osudný

Na mieste zasahovali alpskí policajti, 44 členov horskej služby, 5 pátracích psov, vrtuľníky aj hasiči so špeciálnym svetlometom. Druhého z mužov napokon objavili záchranári v hĺbke dvoch metrov pod snehom, odkiaľ ho dostali okolo 17:10. Aj keď sa ho pokúšali oživiť, nepodarilo sa im to. Obaja slovenskí turisti boli vybavení lavínovým vysielačom a batohom na lavínový airbag.

V talianskych Alpách došlo k podobnej nehode

Dvaja turisti prišli o život pri páde lavíny v talianskych Alpách pri hraniciach so Švajčiarskom, oznámili v nedeľu talianski záchranári. Informuje o tom správa z agentúry AP. Lavína sa spustila vo výške približne 2200 metrov v masíve Formazza v talianskom regióne Piedmont, uviedol hovorca talianskej horskej záchrannej služby Federico Catania.

Dodal, že sneh strhol jedného z turistov do neďalekého jazera. Telo druhého turistu našli záchranári v mase snehu. Pátracia akcia sa začala, keď strážcovia neďalekej hrádze hlásili, že dvoch turistov tam zasiahla lavína. Záchranárom sa ich nepodarilo pri počiatočnom pátraní nájsť, a preto nasadili vrtuľník. Tímu so záchrannými psami sa napriek silnému vetru podarilo dostať na miesto a nájsť obete. Totožnosť dvoch zosnulých turistov zatiaľ nezverejnili.

Viac o téme: ObeteTuristiTragédieTalianskoRakúskoAlpySlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu