Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čierny deň v Tatrách: Zahynuli dvaja turisti, jeden z nich tesne pred tragédiou zverejnil video s varovaním

Horskí záchranári Zobraziť galériu (4)
Horskí záchranári (Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých Tatrách prišli v stredu o život dvaja poľskí turisti. Informovala o tom Horská záchranná služba s tým, že nález telesných pozostatkov jedného z nich nahlásil náhodný turista v oblasti pod Batizovským žľabom v Bazitovskej doline.

"Prostredníctvom aplikácie HZS odoslal aj presnú polohu miesta nálezu. Krátko po tomto volaní sa s HZS spojili poľskí kolegovia so žiadosťou o pátranie po vozidle nezvestného poľského turistu, ktorý plánoval vystúpiť na Gerlachovský štít," uviedla HZS. Horskí záchranári aj príslušníci Policajného zboru (PZ) SR prehľadali parkoviská v tatranských osadách, hľadané vozidlo napokon našli vo Vyšných Hágoch.

archívne video

HZS pátrala po bieloruskom turistovi, telo sa našlo na poľskej strane Tatier (Zdroj: hzs.sk)

Poľskí záchranári poskytli slovenským kolegom aj fotografie nezvestného turistu, pričom oblečenie na jednej z fotografií sa stotožňovalo s oblečením tela bez známok života v Batizovskej doline, ktoré objavil nálezca. Možnou príčinou smrteľnej nehody bol podľa HZS v tomto prípade pád so strhnutou doskovitou lavínou.

Krátko pred smrťou robil živé vysielanie 

"Vo večerných hodinách prišlo ďalšie tiesňové volanie, tentoraz od poľských záchranárov z TOPR (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe). Nahlásili nezvestnosť ďalšieho poľského turistu, s informáciou o jeho poslednom pohybe v oblasti Zadného Gerlachu," doplnila HZS. Slovenskí horskí záchranári z oblastného strediska Vysoké Tatry odišli pátrať do danej lokality, kde napokon našli aj ďalšie telesné pozostatky.

Tragické nehody vo Vysokých Tatrách
Zobraziť galériu (4)
Tragické nehody vo Vysokých Tatrách  (Zdroj: hzs.sk)

Turista s najväčšou pravdepodobnosťou neprežil pád z hrebeňa v náročných zimných podmienkach. Podľa zistení TV JOJ Poliak krátko pred osudným momentom vysielal na internete naživo svoje zážitky. Ľudí dokonca vo videu varoval, aby na tie miesta, kde sa nachádzal on, nešli.

O súčinnosť požiadala HZS ešte v podvečerných hodinách Letku Ministerstva vnútra SR, ktorá však nasledujúci deň pre nevyhovujúce poveternostné podmienky do oblasti neletela. Zo severnej strany sa podarilo vykonať zásah s pomocou leteckej techniky poľským záchranárom v súčinnosti s HZS. "Po prevoze do Starého Smokovca odovzdali pozostatky oboch mužov slovenskej polícii a pohrebnej službe. Overením totožnosti nebohých sa budú ďalej zaoberať príslušníci PZ SR," uzavrela HZS.

Viac o téme: Vysoké TatryHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu