Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE Na českej Sněžke prebieha záchranná akcia: Neprežili dvaja ľudia, ďalšieho hľadajú vrtuľníky

Záchranná akcia v okolí Sněžky
Záchranná akcia v okolí Sněžky (Zdroj: sniezka.webcamera.pl)

PRAHA - Na českej hore Sněžka prebieha v utorok záchranná akcia po páde niekoľkých ľudí na zľadovatenom povrchu. Dvaja ľudia podľa českej záchranky nešťastie neprežili, prípadných ďalších turistov hľadajú vrtuľníky. Podľa informácií českej Horskej služby najmenej dvaja ľudia spadli cestou z hory do údolia.

Hovorca záchranky Královéhradeckého kraja Ivo Novák pre Novinky.cz povedal, že dvaja ľudia utrpeli pri páde v zľadovatenom teréne zranenia nezlučiteľné so životom. Náčelník Horskej služby Krkonoš Pavel Cingr uviedol, že ľudia spadli cestou zo Sněžky do údolia poľskej riečky Lomniczky. Na mieste zasahujú českí aj poľskí záchranári. Podľa prvotných informácií mali byť obete súčasťou väčšej skupiny ľudí. Či sa v teréne nachádzajú ďalší turisti, zisťujú záchranári pomocou niekoľkých vrtuľníkov.

„Hlásenia sme dostali o 14:11 h. Prebieha záchranná akcia. Na mieste pracujú poľské a české záchranné služby. Dvaja ľudia spadli z kotla Lomniczky a bohužiaľ zomreli. Stále sa hľadá tretia osoba, ktorá tam s najväčšou pravdepodobnosťou tiež bola,“ povedala tvn24.pl subinšpektorka Edyta Bagrowska z Okresného riaditeľstva polície v Jelenej Hore. Policajtka dodala, že v súčasnej dobe nie je známe, akej národnosti títo ľudia sú. 

Nikoho ďalšieho zatiaľ nenašli

Hovorkyňa poľskej leteckej záchrannej služby Justyna Sochacká v podvečer povedala, že záchranári stále pátrajú po jednom alebo dvoch ľuďoch. Najskôr ich hľadali z vrtuľníka, nikoho však nenašli. Potom do akcie potom vyrazili po zemi členovia poľskej horskej služby. "Doterajšie pátranie nepotvrdilo, že by sa mal na mieste nachádzať niekto iný," povedal ČTK o 17:15 hovorca Zdravotníckej záchrannej služby Královéhradeckého kraja Ivo Novák. "Vrtuľník sa v tejto chvíli vracia na základňu do Hradca Králové," dodal.

Niektorí turisti ale zákazy a výstrahy neberú vážne. Práve v utorok upozornil poľský Krkonošský národný park, že jeho strážcovia v spolupráci s tamojšou políciou varovali päť turistov pred nebezpečenstvom a jednému, českému občanovi, udelili pokutu 500 zlotých za lyžovanie mimo vyznačenej trasy.

Viac o téme: Česká republikaSněžka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu