Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOĽBY v POĽSKU Šéf opozície Tusk tvrdí, že vláda populistov sa skončila

Donald Tusk Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

VARŠAVA - Poľský opozičný líder Donald Tusk v nedeľu vyhlásil, že vláda vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa po parlamentných voľbách "skončila".

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. "Toto pochmúrne obdobie je preč, vláda PiS sa skončila," povedal bývalý šéf Európskej rady (ER) svojim priaznivcom a dodal, že "Poľsko zvíťazilo, demokracia zvíťazila" po tom, ako exit polly naznačili, že opozičné strany budú mať väčšinu nad PiS. PiS však zostáva podľa prognóz najsilnejšou politickou silou aj po nedeľňajších voľbách, ale tri opozičné strany už oslavovali možnosť, že by mohli zostaviť novú vládu.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Podľa exit pollov, ktoré v nedeľu večer uskutočnil inštitút Ipsos, získala nacionalistická konzervatívna strana PiS premiéra Mateusza Morawieckého 36,8 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila opozičná liberálna Občianska koalícia (KO) bývalého premiéra Donalda Tuska s 31,6 percentami. Prognózy predpovedali PiS 200 kresiel v novom parlamente, čo je menej ako väčšina 231 zo 460 kresiel.

Jediným možným koaličným partnerom PiS je ultrapravicová Konfederácia Sloboda a nezávislosť. Podľa prognóz však toto zoskupenie získalo len 6,2 percenta, čo by predstavovalo 12 mandátov, a teda príliš málo na vládnu väčšinu.Konfederácia navyše v predvolebnej kampani opakovane zdôrazňovala, že si neželá spojenectvo s PiS. Podľa prognóz by opozičná KO mala mať 163 kresiel. Mohla by vytvoriť koalíciu s kresťansko-konzervatívnou Treťou cestou (13 percent) a ľavicovou alianciou Ľavica (8,6 percenta). Aliancia troch strán by mala spolu 248 poslancov a väčšinu v parlamente.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Líder opozície Tusk sa preto už večer považoval za víťaza: "Ešte nikdy som sa tak netešil z druhého miesta. Poľsko zvíťazilo, demokracia zvíťazila, toto je koniec vlády PiS," povedal Tusk počas volebnej noci. Líder PiS Jaroslaw Kaczynski povedal, že čakajú na ďalší vývoj udalostí. Pomer síl v parlamente sa ešte môže zmeniť o nuansy niekoľkých percentuálnych bodov v prospech menších strán. Očakáva sa, že zostavenie vlády bude trvať dlho.

Poľsko čaká na výsledky volieb, exit polly ukazujú možnú vládu opozície

Poľsko čelí obdobiu politickej neistoty po nedeľňajších parlamentných voľbách, po ktorých by mohli väčšinu v parlamente získať opozičné strany. Voľby však zrejme vyhrá vládnuca nacionalistická konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá uviedla, že sa pokúsi udržať si vládu. Informujeme podľa správy agentúry AP.

Poľská ústredná volebná komisia ešte neohlásila konečné výsledky volieb. V pondelok ráno však zverejnili tzv. late pollu agentúry Ipsos, ktorý kombinuje výsledky exit pollu a 50 percent už sčítaných hlasov. Podľa late pollu by voľby vyhrala s 36,6 percenta hlasov PiS. Druhá by skončila opozičná Občianska koalícia (KO) bývalého premiéra Donalda Tuska so ziskom 31 percent. Centrická aliancia Tretia cesta by získala 13,5 percenta. Do parlamentu by sa ešte dostala strana Nová ľavica (8,6 percenta) a ultrapravicová Konfederácia (6,4 percenta).

Predseda PiS Jaroslaw Kaczynski
Zobraziť galériu (4)
Predseda PiS Jaroslaw Kaczynski  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Na väčšinu v poľskom 460-člennom parlamente je potrebných 231 kresiel. Podľa late pollu Ipsosu by však PiS vo voľbách získala len 198 kresiel a väčšinu by nemala ani v koalícii s Konfederáciou. AP upozorňuje na značný prepad preferencií PiS oproti predchádzajúcim voľbám. V uplynulých ôsmich rokoch totiž PiS mala v parlamente vždy tesnú väčšinu. Naopak podľa exit pollov by sa väčšinu – 248 kresiel – mohlo podariť získať koalícii zloženej z opozičnej KO, Tretej cesty a Ľavice.

Vedúci kampane strany PiS Joachim Brudzinski však v pondelok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM uviedol, že PiS sa napriek všetkému pokúsi zložiť vládu na čele s premiérom Mateuszom Morawieckim. Po sčítaní 32 percent hlasov mala zatiaľ PiS v pondelok dopoludnia 39,93 percenta hlasov a druhá Občianska koalícia 26,45 percenta. Nasledovali Tretia cesta (14,17), Nová ľavica (8,01) a Konfederácia (7,41). Volebná účasť presahovala v sčítaných okrskoch 72 percent. Konečné výsledky volieb sa očakávajú v utorok ráno.

Súbežne s voľbami sa konalo aj referendum o migrácii, dôchodkom veku a ďalších záležitostiach. Niektorí opoziční predstavitelia však voličov vyzývali na jeho bojkot a zdá sa, že mnohí voliči sa na ňom ani nezúčastnili. Podľa exit pollu dosiahla účasť asi 40 percent a referendum tak bude zrejme neplatné.

Viac o téme: VoľbyPoľskoDonald TuskPiS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu