Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pomýlili sa? Švajčiarsko oznámilo opravené výsledky volieb: Chybu už našli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Anthony Anex/Keystone )

ŽENEVA - Švajčiarska vláda v stredu priznala, že pri sčítavaní hlasov v nedeľných parlamentných voľbách došlo k chybám v dôsledku nesprávne importovaných údajov z elektronického systému. Oznámil to tamojší štatistický úrad (FSO), informuje agentúra DPA a AFP.

Systémové chyby ovplyvnili zrátané hlasy v troch z 26 švajčiarskych kantónov, uvádza DPA. Mierne sa tak zmenilo celkové poradie strán, nemalo to však dosah na rozdelenie mandátov v 200-člennej dolnej komore parlamentu.

archívne video

Michal Šimečka po stretnutí so Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Maarty)

Vyššie percentá hlasov boli uvedené pri troch stranách

Vyššie percentá hlasov boli uvedené pri troch stranách: víťaznej pravicovo-konzervatívnej Švajčiarskej ľudovej strane (SVP), pravicovo-liberálnej Slobodnej demokratickej strane (FDP) a stredopravicovej strane Stred. Víťazná SVP tak získala len 27,9 percenta hlasov, a nie 28,6 percenta. Hlavnou zmenou však je, že FDP zostala treťou najsilnejšou stranou a nepredstihol ju Stred, ako sa pôvodne uvádzalo.

FDP získala 14,3 percenta hlasov (0,13 percenta menej než ako sa pôvodne uvádzalo), zatiaľ čo strana Stred 14,1 percenta (o 0,52 percenta menej). Chyba podľa AFP mohla mať vplyv na rozdelenie kresiel vo vláde, ak by si vzhľadom na nesprávny výsledok Stred nárokoval väčší počet postov v budúcej vláde.

Voľby do dolnej komory parlamentu vyhrala napriek tomu s pohodlnou väčšinou SVP, za ňou skončila Sociálnodemokratická strana Švajčiarska (SP) s 18,3 percentami hlasov (pôvodne sa uvádzalo 18 percent). Do parlamentu sa okrem SVP, SP, FDP a Stred dostali aj Švajčiarska strana zelených (GPS) s 9,8 percentami hlasov a Zelená liberálna strana (GLP) so 7,6 percentami.

Nesprávne boli do celoštátneho systému importované údaje z kantónov Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden a Glarus. Vďaka chybe boli hlasy pre SVP, Stred a FDP v týchto malých kantónoch započítané tri až päťkrát. 

Štatistický úrad sa za chybu ospravedlnil

Na zrátavanie hlasov bol použitý nový elektronický systém, ktorý mal údaje z kantónov prenášať rýchlejšie. Chyby sa zistili pri kontrolách, ktoré sa uskutočnili deň po voľbách. O siedmich členoch vlády rozhodnú 13. decembra novozvolení poslanci. Kreslá vo vláde pripadnú štyrom najsilnejším stranám, a to v pomere 2-2-2-1 na základe tzv. tichej dohody. Strana Stred vyzvala na "externé vyšetrenie" celej kauzy. Zároveň uviedla, že je s volebným výsledkom spokojná. FDP označila chybu za poľutovaniahodnú a znepokojivú, avšak vyjadrila spokojnosť so svojím tretím miestom.

Viac o téme: OpravaVoľbyChybaVýsledkyŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu