Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vo Francúzsku prebehlo prvé kolo prezidentských volieb: Uspeli Macron a Le Penová

Emmanuel Macron v Aubervilliers Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron v Aubervilliers (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - V nedeľu o 8.00 h sa vo Francúzsku otvorili volebné miestnosti. Voliči si v rámci prvého kola volieb vyberali nového prezidenta spomedzi 12 kandidátov až do 19.00 h, vo väčších mestách až do 20.00 h.

Najúspešnejšími kandidátmi v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku boli súčasný centristický prezident Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marine Le Penová. Vyplýva to z prvých exitpollov, ktoré boli zverejnené po zatvorení volebných miestností, informovala agentúra AFP. Macron a Le Penová by tak mali postúpiť do druhého kola volieb, ktoré je naplánované na 24. apríla.

Podľa predbežných výsledkov, ktoré zvyknú byť podľa AFP veľmi presné, vyhral prvé kolo francúzskych prezidentských volieb Macron, ktorý by mal získať 28,1 až 29,7 percenta hlasov. Za ním nasledovala Le Penová, u ktorej sa predpokladá zisk 23,3 až 24,7 percenta hlasov. Rozdiel vo volebných výsledkoch medzi týmito dvoma najúspešnejšími kandidátmi je tak o niečo vyšší, než pôvodne predpovedali predvolebné prieskumy, poznamenáva AFP. Očakáva sa však, že duel medzi Macronom a Le Penovou skončí v druhom kole prezidentský volieb s oveľa tesnejším výsledkom, než v roku 2017, keď Macron porazil šéfku krajine pravice so ziskom 66 percent hlasov.

Na treťom mieste sa umiestnil ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, ktorý by mohol získať 19,8 až 20,8 percenta hlasov. Podľa exitpollov sa na štvrtom mieste umiestnil krajne pravicový kandidát Éric Zemmour so ziskom nanajvýš siedmich percent. O Elyzejský palác bojovalo i ďalších osem kandidátov, nikto z nich však nezískal viac ako päť percent hlasov. Oprávnenie voliť malo približne 48,7 milióna obyvateľov Francúzska. Podľa francúzskeho denníka Le Monde sa prvého kola prezidentských volieb zúčastnilo približne 74 percent voličov.

Macrona podporia socialisti, komunisti, zelení a pravičiari

Francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v druhom kole volieb novej hlavy štátu proti líderke krajnej pravice Marine Le Penovej podporia porazení kandidáti za socialistov, komunistov, zelených a pravičiarov. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP.

Macron môže v druhom, rozhodujúcom kole počítať s podporou kandidátky Socialistickej strany (PS) Anne Hidalgovej, kandidáta Francúzskej komunistickej strany (PCF) Fabiena Roussela, kandidáta strany Európa Ekológia - Zelení (EELV) Yannicka Jadota a kandidátky strany Republikáni (LR) Valérie Pécresseovej. Zmienení prezidentskí kandidáti vyhlásili, že v druhom kole podporia centristického Macrona so zámerom zabrániť tomu, aby sa k moci dostala Le Penová.

Kandidát krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (FI) Jean-Luc Mélenchon, ktorý v prvom kole skončil na treťom mieste, takisto vyzval svojich stúpencov, aby v druhom kole nevolili Le Penovú, ale nevyjadril sa, aby podporili Macrona. Naopak, kandidát krajne pravicovej strany Reconquista (R!) Éric Zemmour svojich priaznivcov vyzval, aby Le Penovú podporili.

Le Penová poďakovala svojim voličom

Francúzska líderka krajnej pravice a prezidentská kandidátka Marine Le Penová poďakovala v nedeľu svojim voličom a prisľúbila, že ak bude v druhom kole zvolená, nastolí vo Francúzsku behom piatich rokov poriadok. Vyhlásila to po tom, ako boli zverejnené prvé exitpolly, podľa ktorých by mala postúpiť do druhého kola prezidentských volieb.

"Počas piatich rokov dám Francúzsko do poriadok," uviedla Le Penová. Zároveň vyzvala všetkých ľudí, ktorí v prvom kole nevolili súčasného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý bude jej súperom v druhom kole prezidentských volieb, aby jej v ďalšom kole odovzdali hlas.   

Do poludnia odvolilo 25,48 percenta voličov

Voličská účasť v prezidentských voľbách, ktoré sa v nedeľu konajú vo Francúzsku, dosiahla do poludnia 25,48 percenta, informuje tamojšie ministerstvo vnútra. V porovnaní s minulými prezidentskými voľbami z roku 2017 je o tri percentuálne body nižšia. Z uchádzačov o prezidentské kreslo volila ako prvá o 9.00 h súčasná starostka Paríža Anne Hidalgová. Z kandidátov, ktorí sú podľa medializovaných prieskumov favoritmi prvého kola, už volil ľavičiar Jean-Luc Mélenchon v meste Marseille a nacionalistka Marine Le Penová v meste Hénin-Beaumont, píše denník Le Monde.

Vo Francúzsku prebehlo prvé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

Odvolené majú už aj antikapitalista Phillipe Poutou, komunista Fabien Roussel, kandidát krajnej pravice Éric Zemmour a ľavičiarka Nathalie Arthaudová, informuje osobitná spravodajkyňa TASR. Súčasný prezident Emmanuel Macron by mal voliť v meste Le Touquet na severe Francúzska. Okrem neho ešte nevolili štyria kandidáti - kandidát strany Odolajme! Jean Lassalle, bývalá ministerka školstva Valérie Pécressová, pravičiar Nicolas Dupont-Aignan a europoslanec Yannick Jadot. Prvé výsledky volieb budú zverejnené po 20.00 h.

Účasť v prezidentských voľbách dosahovala popoludní 65 percent

Volebná účasť v nedeľňajších prezidentských voľbách vo Francúzsku dosahovala o 17.00 h 65 percent. Vyplýva to z údajov francúzskeho ministerstva vnútra. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Volebná účasť je o 4,4 percentuálnych bodov nižšia než v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2017. Analytici už pred začiatkom volieb, v ktorých sa súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron uchádza o druhé päťročné funkčné obdobie, predpovedali, že volebná účasť môže byť najnižšia od roku 2002, čo vnáša podľa AFP do volieb určitú neistotu.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu