Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron vyhral prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku: Jeho súperkou bude Le Penová

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (6)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ– Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho krajne pravicová súperka Marine Le Penová získali najviac hlasov v prvom kole volieb hlavy štátu, ktoré sa konalo v nedeľu. O dva týždne si tak zopakujú súboj spred piatich rokov, druhé kolo hlasovania však bude tentoraz podľa očakávaní tesnejšie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a denníka Le Monde.

Macron získal v nedeľňajších voľbách 27,6 percenta hlasov, za Le Penovú hlasovalo 23,41 percenta zúčastnených voličov, vyplýva z predbežných výsledkov, ktoré po sčítaní 97 percent odovzdaných hlasov v pondelok ráno zverejnilo francúzske ministerstvo vnútra.

Je to o niečo vyšší rozdiel, než predpovedali predvolebné prieskumy. Štyri nové prieskumy z nedeľňajšieho večera pritom naznačujú podobne vyrovnané druhé kolo prezidentských volieb. Podľa ich priemeru by skončilo pomerom 53 k 47 percentám v prospech Macrona, priblížila AFP. V roku 2017 Macron porazil Le Penovú so ziskom 66 percent hlasov.

Tretí sa v nedeľu umiestnil krajne ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon s podporou 21,95 percenta. Nasleduje ďalší zástupca krajnej pravice Éric Zemmour so ziskom 7,05 percenta. Zvyšní ôsmi kandidáti dostali menej ako päť percent hlasov. Voľby sú tak výrazným neúspechom pre "tradičné" vládne strany – Socialistickú stranu (PS) i Republikánov (LR). Konzervatívna politička Valérie Pécresseová z LR dostala 4,79 percenta, kandidát Zelených Yannick Jadot 4,58 percenta a socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová 1,73 percenta hlasov.

Účasť na voľbách dosiahla približne 74 percent, čo je pokles o takmer štyri body oproti prvému kolu prezidentských volieb z roku 2017. Konečné oficiálne výsledky sa očakávajú v priebehu pondelka.

Oboch čakajú dva týždne náročnej kampane

Macrona i Le Penovú teraz čakajú dva týždne náročnej kampane pred druhým kolom volieb, ktoré sa uskutoční 24. apríla. Tento duel zrejme skončí oveľa tesnejším výsledkom než v roku 2017, keď Macron porazil šéfku krajnej pravice so ziskom 66 percent hlasov. Naznačujú to aj štyri prieskumy z nedeľňajšieho večera. Podľa ich priemeru by druhé kolo skončilo pomerom 53 k 47 percentám v prospech Macrona, priblížila AFP.

Súčasného centristického prezidenta už v nedeľu večer podporila väčšina jeho porazených súperov, kým krajne pravicový kandidát Éric Zemmour svojich voličov vyzval, aby hlasovali za Le Penovú. Televízia France 24 v tejto súvislosti konštatovala, že za krajnú pravicu, so Zemmourovými siedmimi percentami, hlasovala až tretina voličov, čo je dosiaľ najlepší výsledok tohto politického tábora v krajine.

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (6)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Televízna diskuska môže mať značný vplyv na výsledok

Macron oznámil, že v kampani bude pokračovať už v pondelok v severnom Francúzsku. Le Penová sa najskôr zíde so svojím tímom a v stretnutiach s voličmi v menších mestách a na vidieku chce pokračovať neskôr v priebehu týždňa.

Kľúčovým momentom ďalšej fázy kampane bude televízna diskusia oboch prezidentských kandidátov 20. apríla. Posledná debata, sledovaná miliónmi divákov, máva značný vplyv na konečný výsledok, čo sa prejavilo aj v roku 2017, keď z nej úspešnejšie vyšiel Macron, dopĺňa AFP.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoMarine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu