Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania otestovali obávanú hypersonickú strelu! TOTO má byť dôvod, prečo to pred svetom tajili

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia, Getty Images, SITA/Greg Nash/Pool via AP)

WASHINGTON – Spojené štáty americké otestovali hypersonickú strelu HAWC. Stalo sa tak ešte v polovici marca, zo strachu pred eskaláciou vzťahov s Ruskom však tieto informácie zverejnili až s dvojtýždňovým oneskorením. Správu priniesla spravodajská televízia CNN.

Ako uviedli, koncept hypersonickej strely HAWC vyvinutý zbrojovkou Lockheed Martin a poháňaný motorom s nadzvukovým spaľovaním scramjet Američania vypustili na západnom pobreží z bombardéra B-52.

Američania otestovali obávanú hypersonickú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Strela letela asi 5-krát rýchlejšie ako zvuk a prešla 480 kilometrov. Za hodinu by však mala zvládnuť preletieť až neuveriteľných 6 000 kilometrov.

Rusi majú svoj Kinžal

Samotný test sa mal pritom uskutočniť iba pár dní po tom, ako sa objavili informácie, podľa ktorých mali Rusi na Ukrajine použiť obávaný Kinžal, teda ich vlastnú hypersonickú strelu.Cieľom bolo zničenie muničného skladu. Informácie vtedy potvrdili aj samotní Rusi. Táto relatívna novinka v ich „výbave“ je známa tým, že je manévrovateľná v každej fáze letu a môže niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu, čo z nej robí hotový postrach.

Američania otestovali obávanú hypersonickú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP )

Hypersonické zbrane sa majú pohybovať najmenej päťkrát rýchlejšie než zvuk a podľa vojenských expertov proti nim v súčasnej dobe neexistuje adekvátna obrana. Okrem Ruska či Spojených štátov ich mala posledné roky vyvíjať napríklad aj Čína.

CNN poukázala na to, že Spojené štáty síce prijali voči Rusku sankcie, no dávajú si pozor na to, aby neeskalovali napätie. V piatok napríklad zrušili test medzikontinentálnej balistickej strely Minuteman III, aby sa vyhli nesprávnej interpretácii zo strany Ruska.

Viac o téme: RuskoUSAKonflikt na UkrajineHypersonická strelaKinžalHAWK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu