Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ukrajinské ministerstvo obrany vyhlásilo najlepšie VIDEÁ z vojny: Vo všetkých utrpeli Rusi strašné porážky

Ocenenia za najlepšie výkony ukrajinskej armády vo vojne proti Rusku
Ocenenia za najlepšie výkony ukrajinskej armády vo vojne proti Rusku (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda/Efrem Lukatsky/Russian Defense Ministry Press Service/Ukrainian Presidential Press Office/Getty Images)

KYJEV - Vojna rozhodne nie je vhodná téma na vtipkovanie. No tá na Ukrajine je z ruskej strany v mnohých chvíľach tak trochu komická. Najväčšia krajina sveta sa už mesiac pokúša dobyť svojho západného suseda, no metropola Kyjev je stále v moci domácej armády. Ukrajinské ministerstvo obrany usporiadalo online paródiu na Oscary za svoje vojnové úspechy. Na sociálnej sieti Twitter rozdávalo ceny za najlepší film, herecký výkon či kamerovú snímku.

Ukrajina dala Rusku facku svojou vlastnou parodickou verziou Oscarov, v ktorej je zaznamenaných sedem najlepších momentov z vojny, informuje Daily Mail. Ukrajinské traktory, ktoré odtiahli ruské tanky, boli ocenené ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Ide o najnovší príklad víťazstva Ukrajiny v informačnej vojne proti Rusku, pričom jej oficiálne štátne účty pravidelne uverejňujú vírusové domény, aby získali podporu po celom svete. 

Rusko medzitým pokračuje vo svojej dezinformačnej online vojne a deklarovalo úspech v "denacifikačnej operácii" napriek tomu, že jeho jednotky nedokázali dobyť po piatich týždňoch vojny ani jedno veľké mesto a niektoré jednotky sa dokonca stiahli späť do Bieloruska. Tu je prehľad videí, ktoré získali ocenenia v Oscaroch Ministerstva obrany Ukrajiny za rok 2022.

Najlepší film: Ruská vojnová loď, choď do prdele

Cenu za najlepší film získali zábery zobrazujúce zničenú obrovskú ruskú loď. Minulý týždeň námorníctvo priamo zasiahlo Orsk, 370-metrový ruský tankový nosič triedy Alligator, ktorý kotvil v dobytom prístave Berďansk na juhu Ukrajiny. Video ukázalo hustý čierny dym stúpajúci z prístavu. Jedna ruská loď bola v plameňoch, zatiaľ čo ďalšie dve odplávali.

Len tri dni pred útokom ruské štátne médiá nafilmovali, ako Orsk v prístave vykladá obrnené vozidlá, ktoré podľa nich posilnia jednotky v neďalekom Mariupole. Vyvolalo to špekulácie, že Ukrajina by mohla použiť video na zameranie plavidla. Do dnešného dňa je to na najväčšia loď, ktorú sa ukrajinským silám podarilo zasiahnuť. Názov videa na udeľovaní ukrajinských Oscarov "Ruská vojnová loď, choď do prdele" odkazuje na frázu, ktorú predtým vyslovili Rusi v pohraničí. Ukrajina sa vtedy mala vzdať skôr, ako ju Rusko "zajalo".

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Ukrajinský traktor vo filme Skrotenie zlej ženy 

Zábery ruských tankov, ktoré z bojiska odťahujú ukrajinskí farmári na svojich traktoroch, sa stali jedným z určujúcich obrazov odvážneho odporu medzi ukrajinskými civilistami. Mnoho ruských obrnených vozidiel zdobených symbolom vojny "Z" bolo počas Putinovej invázie zajatých, opustených alebo zničených.

Nedostatok paliva a munície, zlá taktika, nízka morálka a chyby brzdili ruský postup a donútili mnohé tankové pluky ostať za hranicami Ukrajiny. V jednom videu je počuť okoloidúceho, ktorý hovorí: "Je to neuveriteľné! Ukradli ruský tank!" Farmár na to len jednoducho odpovedá: "Ten som odtiahol pre naše jednotky a teraz idem po ďalšie."

Najlepší medzinárodný hraný film: Bayraktar, Pieseň tureckého hosťa  

Medzinárodné ocenenie bolo udelené Turecku za drony Bayraktar TB2, ktoré boli použité pri náletoch na ruské jednotky. Drony pomohli zničiť sedem obrnených bojových vozidiel, päť diel, 10 protivzdušných systémov, deväť helikoptér, dva vlaky prevážajúce palivo, raketový systém s viacerými odpaľovacími systémami a 27 pozemných vozidiel.

Za každé z bezpilotných lietadiel musela síce Ukrajina zaplatiť 3,7 milióna libier (4,403 milióna eur), ale ministerstvo obrany ukazuje, aký veľký prínos majú tieto zbrane vo vojnovom úsilí. Sú schopné vykonávať vzdušné útoky na tanky a bunkre z maximálnej výšky päť míľ (viac ako 8 kilometrov), aby sa vyhli nepriateľským guľometom. Dron dokáže navigovať aj v prípade, že stratí signál GPS.

Turecko prvýkrát vyvinulo prototyp pre TB2 v roku 2007, konečná fáza výroby sa dosiahla v roku 2012. V minulosti ich už proti arménskym separatistom použil Azerbajdžan, turecké bezpečnostné sily vrátane ich spojencov v Líbyi a Sýrii. V súčasnej dobe boli lietadlá predané do Ukrajiny a Kataru. Drony sú dlhé 6,3 metra, majú maximálnu rýchlosť 128 km/h a dolet takmer 150 kilometrov.

Najlepší kamerový výkon: Bozk od Stingera

Dramatické zostrelenie ruského vrtuľníka raketou Stinger bolo ocenené za najlepšiu kameru v paródii na ukrajinského vojenského Oscara. Stingery vyrobené v USA môžu niesť samotní vojaci a začiatkom tohto mesiaca poskytlo NATO Ukrajine takmer 3000 kusov týchto protivzdušných zbraní.

Ukrajina žiadala viac Stingerov, aby mohla pokračovať v ničení ruských plavidiel. Na ovládanie zbrane vojak vloží batériovú chladiacu jednotku do predpažbia, čím sa do stroja uvoľní prúd argónového plynu. Vystreľuje tiež chemickú energetickú nálož, ktorá napája indikátory a strelu. Ide o Man-Portable-Air-Defense System (MANPADS), ktorý využíva technológiu infračerveného navádzania na vyhľadávanie a zasahovanie lietajúcich cieľov. Stinger, ktorý sedí na ramene operátora, bol prvýkrát vyvinutý v USA v roku 1981 a v súčasnosti ho používa viac ako 18 krajín.

Najlepšia pieseň: Hymna Ukrajiny od dievčat v charkovskom bombovom kryte 

Okrem dramatických videí výbuchov vojenskej techniky, zachytili mnohé snímky za srdce najmä po ľudskej stránke. Na jednom z videí boli zachytené deti v charkovskom bombovom kryte ako spievajú národnú hymnu svojej krajiny.

Najlepšia herečka: Javelin za skvelý výkon vo filme Burning Orcs 

Ďalšia snímka zdieľaná ukrajinským ministerstvom obrany ukazuje použitie protitankovej strely Javelin proti ruskému obrnenému vozidlu. Ukrajinci oslavujú po odpálení rakety cez rameno a úspešnom zasiahnutí cieľa. Akonáhle je strela odpálená, raketa potom vyletí do výšky 490 stôp kde sa otočí smerom nadol a dopadne na svoj cieľ zhora. Takýto druh útoku je obzvlášť smrtiaci proti tankom, pretože ich pancier je najtenší právge na vrchu.

Rusko stále používa tanky T-72 a T-72B. Hoci od Saddámových čias prešli niekoľkými vylepšeniami, voči tejto rakete sú stále zraniteľné. V názve videa je použitý hanlivý výraz "škreti (ohyzdi)", ktorý Ukrajina adresuje Rusku, pričom odkazuje na monštruózne postavy v ságe Pán prsteňov.

Najlepší produkčný dizajn: Prepadnutie ukrajinskej armády so systémom NLAW 

Video, ktoré bolo označené za najlepší produkčný dizajn pre jeho výbušnú silu, označila Ukrajina snímok zo začiatku marca, kde bol konvoj ruských tankov zničený pri ukrajinskom prepade v Brovary. Pri prekvapivom útoku z prednej a zadnej časti konvoja bolo zničených niekoľko ruských tankov T-72 a iných vozidiel, čo prinútilo ruských vojakov k mohutnému úteku. Ničivý delostrelecký útok zacielil na kolónu asi 30 tankov a podporných jednotiek, vrátane hrôzostrašného termobarického odpaľovača TOS-1, a zanechal Rusko v smútku nad stratou ďalšieho vysokého veliteľa.

Zábery z dronu zverejnené online zachytili "Bitku o Brovary", pomenovanú podľa severovýchodného predmestia Kyjeva, v ktorom sa odohrala. Ukazoval výbuchy okolo ruských tankov, z ktorých sa do ovzdušia uvoľnili oblaky čierneho a dymu. Na videu zverejnenom ukrajinskou armádou bolo počuť ruského vojaka, ktorý hovorí: "Veliteľ je mŕtvy!" Ukrajinské ministerstvo obrany vyhlásilo za mŕtveho ruského veliteľa plukovníka Andreja Zacharova zo 6. tankového pluku 90. tankovej divízie. V roku 2016 mu Vladimír Putin udelil Rád za odvahu. V tom čase stáli ešte spoločne bok po boku.  

Viac o téme: ParódiaRuskoUkrajinaUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu