Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Správanie ruskej armády v Buči nemá ďaleko ku genocíde, tvrdí britský premiér Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN/KYJEV - Správanie ruskej armády voči civilistom v severoukrajinskom meste Buča a na ďalších miestach krajiny sa nezdá byť príliš ďaleko od genocídy, povedal dnes britský premiér Boris Johnson. Vyzval tiež na uvalenie tvrdších sankcií voči Rusku. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid potom porovnal obrázky z Buče s genocídou v Srebrenici z roku 1995 a vyzval na zastavenie masového vraždenia na Ukrajine.

Odhalenie ohľadom počínania ruskej armády v Buči blízko Kyjeva vzbudilo medzinárodnú vlnu nevôle a ostrej kritiky voči Rusku a prinútilo západné štáty k zvažovaniu ďalších ekonomických sankcií voči Moskve. Na mieste sa po ústupe ruských vojsk našlo mnoho zastrelených civilistov, niektorí z nich napríklad so zviazanými rukami. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prišlo v meste o život najmenej 300 civilných obyvateľov.

"Keď sa pozriete, čo sa deje v Buči, čo (ruský prezident Vladimir) Putin vykonal na Ukrajine, čo sa mi nezdá byť príliš ďaleko od genocídy, niet divu, že ľudia reagujú tak, ako reagujú," povedal Johnson novinárom. "A nepochybujem, že medzinárodná komunita, a Británia bude stáť v prvom rade, sa znova spoločne rozhodne uvaliť ďalšie sankcie a tresty na režim Vladimira Putina," dodal britský premiér.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Kirsty O'Connor, Pool via AP)

"Je to masové vraždenie v bezprecedentnom meradle. Niečoho takého sme neboli svedkami myslím od roku 1995," povedal ráno britský minister zdravotníctva Javid s odkazom na masaker asi 8000 moslimských mužov v Srebrenici. "Nechcem si o niekoľko rokov pripomínať ďalšiu genocídu v Európe, svet má moc to zastaviť a musí konať," dodal.

Správanie ruskej armády v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool Photo via AP)

Kremeľ opakovane tvrdí, že obvinenia založené na svedectvách miestnych obyvateľov a humanitárnych pracovníkov a záberoch reportérov sú podvodom, ktorým sa západné štáty snažia očierniť ruskú armádu.

Viac o téme: VojaciGenocídaRuskoBoris JohnsonVojna na UkrajineBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu