Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň sedemnásty (12. marec 2022)

Ukrajinská obec Baryshivka (blízko Kyjeva) po ruskom bombardovaní. Zobraziť galériu (9)
Ukrajinská obec Baryshivka (blízko Kyjeva) po ruskom bombardovaní. (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Ruské jednotky začali v piatok večer ostreľovať civilné ciele v prístavnom meste Mykolajiv, pričom zasiahli kaviareň, obytný dom a parkovisko veľkého nákupného centra, uviedol guvernér regiónu Vitalij Kim. V piatok to napísal americký denník The New York Times (NYT).



Naživo z Kyjeva

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

ONLINE

22:03 Česko už takmer vyčerpalo kapacity ubytovania pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Žiada preto Európsku úniu o pomoc s ubytovaním pre 50.000 utečencov. S tým by mohlo pomôcť 25 modulárnych základní, o ktoré Česko žiada, uviedol v sobotu český minister vnútra Vít Rakušan. Podľa generálneho riaditeľstva hasičov Česko už naďalej nemôže byť cieľovou krajinou.

21:50 Novinár agentúry AP zaznamenal paľbu ruského tanku na obytný blok v ukrajinskom Mariupole. Ocitol sa tiež v skupine zdravotníkov, ktorí sa v piatok v meste obkľúčenom ruskými silami dostali pod paľbu ostreľovačov. Žurnalista natočil video, na ktorom sú vidieť aj explodujúce strely vo chvíli, keď dopadali na už značne poškodenú obytnú budovu, informovala dnes AP.

21:30 Od začiatku vojny sa na Ukrajinu vrátilo asi 220-tisíc Ukrajincov. Podľa Štátnej pohraničnej stráže prišlo za posledných 24 hodín viac ako 18 000 ľudí. „Väčšinou sú to muži, ktorí plánujú brániť budúcnosť svojej krajiny,“ dodala pohraničná stráž. Informoval o tom portál NEXTA na sociálnej sieti.

20:35 Najmenej 80 príslušníkov ruského námorníctva sa po vylodení v Chersonskej oblasti odmietlo zúčastniť na bojových operáciách na Ukrajine, uvádza Grati. Informuje o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

20:10 Video zachytáva obrovskú spúšť po bombardovaní Charkova.

20:05 "Rusi sa pokúšajú zorganizovať falošné separatistické ‚referendum‘ v Chersone, napodobňujúce to, čo urobili na východnej Ukrajine a na Kryme v roku 2014," uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého na sociálnej sieti cituje The Kyiv Independent. Cherson je pod kontrolou ruských síl od 5. marca.

19:40 Zachytené telefonáty ukazujú, že ruskí vojaci pri Charkove dostali rozkaz strieľať na civilistov vrátane detí. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na Službu bezpečnosti Ukrajiny (SBU)

19:07 Francúzsko a Nemecko v sobotu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Podľa tlačovej agentúry AFP to po trilaterálnom telefonickom rozhovore oznámila kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. "Situácia (v Mariupole) je veľmi ťažká a ľudsky neúnosná," uviedol zdroj z Elyzejského paláca po tom, ako telefonát Macrona s Putinom označil za "veľmi zložitý, ale úprimný".

19:00 Mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom pokračujú prostredníctvom videokonferencie. Delegácie sa osobne stretli 3-krát, bez presvedčivých výsledkov. Posledné stretnutie sa uskutočnilo 7. marca. Podľa ukrajinského vyjednávača Mychajla Podoljaka sa teraz strany rozprávajú virtuálne, v podskupinách. Medzi hlavné priority patrí rozširovanie a budovanie humanitárnych koridorov, najmä pre mesto Mariupol.

18:30 Dva ruské vrtuľníky zostrelili ukrajinské sily v oblasti Chersonu. Jeden ruský pilot prežil a bol prevezený do nemocnice.

18:00 Nemecko zastaví väčšinu dovozu ruskej ropy do konca roka 2022. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pre Frankfurter Allgemeine Zeitung tiež povedal, že Nemecko do jesene zastaví dovoz ruského uhlia. Dodal však, že je ťažké zastaviť dovoz ruského plynu.

17:20 Volanie, aby Ukrajina nedostávala vojenský materiál, nevedie k mieru ani k pokoju zbraní. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ako doplnila, je to síce ľudsky pochopiteľné, vo výsledku by to však neviedlo k mieru, iba k posilneniu pozície Ruska a k faktickému ovládnutiu Ukrajiny.

 

Civilizovaný svet má jasno v tom, kto koho napadol, kto vedie vojnu, kto pácha vojnové zločiny a porušuje medzinárodné...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, March 12, 2022

17:00 Ukrajinský prezident informoval, že unesený a zadržiavaný starosta Melitopoľu je nažive. Ruskí vojaci ho mučia.

16:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhuje stretnutie s Putinom v Jeruzaleme. Zelenskyj povedal, že požiadal izraelského premiéra Naftaliho Bennetta, aby konal ako sprostredkovateľ. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Viac o téme: RuskoBieloruskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodomyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu