Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň sedemnásty (12. marec 2022)

12:33 V ukrajinskom meste Mykolajiv boli v noci na sobotu ostreľované nemocnice, a to vrátane centra pre liečbu rakoviny a očnej kliniky. Informovala o tom agentúra AFP. Na budove centra pre liečbu rakoviny, v ktorom ľudia podstupujú liečbu chemoterapiou, boli vybité okná a zničené dvere. V centre sa však v čase útoku nenachádzali zamestnanci ani pacienti. "Strieľajú v obývaných oblastiach, v ktorých sa nenachádzajú žiadne vojenské objekty," uviedol šéf nemocnice, v ktorej sa nachádza aj detský domov a očná klinika, Dmytro Lagočev.

12:30 Charkov sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom, každú noc ho bombarduje delostrelectvo a lietadlá. Vojaci sa tam denno denne stretávajú s ťažkými situáciami. Jeden z vojakov, ktorý sa nachádza v prieskumnom tíme pôsobiacom v blízkosti obytných domov v meste Charkov pre portál bbcrussian.com poznamenal, že „ak padne Charkov, padne celá Ukrajina.“

 Na snímke zničená bytovka po ostreľovaní v meste Charkov
Zobraziť galériu (9)
Na snímke zničená bytovka po ostreľovaní v meste Charkov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Marienk)

12:27 Podľa prezidenta Zelenského sa v piatok podarilo evakuovať 7144 ľudí, teda oveľa menej ako v predchádzajúcich dňoch. Vo viacerých ukrajinských mestách ostávajú státisíce civilistov uväznené a pod ruskou paľbou.

12:26 Situácia v Mariupole je hrozivá – mesto je obliehané už 12 dní, obyvatelia nemajú prístup k elektrine, telefónnemu signálu a dochádza im voda a jedlo.

12:25 Podľa šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky K. Budanova Rusko začína mobilizovať jednotky na Donbase a na Kryme a presúva nové jednotky zo strednej a východnej časti Ruska na doplnenie záloh.

12:24 Pri včerajšom ruskom útoku na letisko v meste Luck zahynuli štyria vojaci a šiesti boli zranení, informoval starosta mesta. Útok na letisko v Lucku znamenal nepriame ohrozenie pre dve jadrové elektrárne, ktoré sa nachádzajú približne 100 kilometrov od cieľa útokov.

12:23 Ukrajinský poradca prezidenta M. Podoľak uviedol, že Rusi sa približujú ku Kyjevu a zintenzívňujú útoky v okolí. Kyjev je pripravený na boj.

12:13 Ruská armáda ostreľuje mešitu v obliehanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Ukrýva sa v nej viac ako 80 civilistov. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré to oznámilo na Twitteri. Rezort ukrajinskej diplomacie tvrdí, že mešitu sultána Sulejmana I. v Mariupole ostreľujú ruskí "utočníci". Ministerstvo neuviedlo, či boli aj nejakí ľudia zranení alebo zabití.

12:12 Petro Kotin, vedúci spoločnosti Energoatom , Národnej spoločnosti na výrobu jadrovej energie Ukrajiny – ukrajinský štátny podnik prevádzkujúci všetky štyri jadrové elektrárne na Ukrajine – uviedol, že vedenie jadrovej elektrárne Záporoží sa zhromaždilo a oznámilo, že elektráreň je teraz vo vlastníctve Rosatom , ruskej štátnej korporácie. Informoval o tom portál pravda.com.ua.

 

12:04 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ďalšie ruské lietadlo Su-34.Informuje o tom portál Nexta.

12:02 Hrôzostrašné video, ktoré zachytáva vybuchnutý most vo Volnovache.

12:00 Rusko v sobotu oznámilo, že jeho jednotky sa môžu na Ukrajine zamerať na konvoje s dodávkami zbraní zo Západu.Informovala o tom agentúra AFP. "Varovali sme Spojené štáty, že organizovanie dodávok zbraní z niekoľkých krajín nie je len nebezpečný krok, je to krok, ktorý robí z týchto konvojov ciele," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Sergej Rjabkov
Zobraziť galériu (9)
Sergej Rjabkov  (Zdroj: SITA)

11:30 Šéf NATO Jens Stoltenberg už skôr povedal, že ruský útok na zásobovacie línie spojeneckých krajín podporujúcich Ukrajinu by bol „nebezpečnou eskaláciou vojny“.

11:25 Ukrajina požiadala západné krajiny o protilietadlové raketové systémy S-300. O možnosti ich dodávok sa rokuje.

11:20 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Rjabkov tvrdí, že ruské sankčné zoznamy voči USA a západným krajinám sú pripravené. Ako vieme z minulosti, Rusko utrpí väčšiu škodu nie zo sankcií, ale z takzvaných protisankcií. Informuje o tom portá Nexta.

Sergej Riabkov
Zobraziť galériu (9)
Sergej Riabkov  (Zdroj: TASR/AP)

11:13 Niekoľko stoviek ľudí protestovalo v sobotu pred radnicou mesta Melitopoľ proti zadržaniu tamojšieho starostu Ivana Fedorova, ktorého v piatok odviedli ruskí vojaci. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

11:02 Zástupca Goncharenko uvádza, že v blízkosti Brovary okupanti ničia sklady potravín, aby pripravili civilistov o jedlo.

10:50 Ruské rakety dnes úplne zničili leteckú základňu Vasylkiv južne od Kyjeva, uviedla miestna starostka. Podľa nej tu horí skladisko munície, ktorá vybuchuje. Zasiahnutý bol aj sklad pohonných hmôt. Letecký úder potvrdila aj ruská strana. "Dnes okolo siedmej hodiny rannej nepriateľskej sily ostreľovali mesto Vasylkiv. Dopadlo osem rakiet, ktoré cielili na letisko. Letisko je úplne zničené," uviedla na facebooku starostka Natalija Balasynovyčová.

10:32 „Ukrajina by mala čo najskôr získať štatút kandidatúry,“ povedal slovenský diplomat, jeden zo 14-tich podpredsedov Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

10:27 Sankcie Západu uvalené voči Rusku by mohli spôsobiť pád Medzinárodnej vesmírnej stanice, varoval v sobotu šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Informovala o tom agentúra AFP. 

10:26 Zúfalí ľudia sa snažia evakuovať z mesta Irpin do bezpečia.

10:20 Predpokladané straty Ruska k 12. marcu. Informujú o tom Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:11 Vo vojne na Ukrajine zahynulo 79 ukrajinských detí. Podľa generálnej prokuratúry bolo zranených takmer 100 detí, odkedy Rusko 24. februára spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

9:56 Okupanti zasiahli dedinu Bilohorodka v kyjevskej oblasti raketami "Grad".

 

Viac o téme: RuskoBieloruskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodomyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu