Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Falošné obete vojny na Ukrajine? Ľudia vo veľkom zdieľajú nové video: Pravda je úplne inde!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Youtube.com / OE24.TV OE24.TV)

VIEDEŇ - Už sedemnásty deň prebiehajú na Ukrajine boje, ktoré začali inváziou Ruska na Ukrajinu. Za ten čas sa udialo množstvo udalostí a najtvrdšie boje nás zrejme ešte len čakajú. Spolu s overenými informáciami sa však zdieľajú aj hoaxy a dezinformácie, ktoré šíri ruská propaganda. Teraz na tieto účely použili aj video údajných obetí zakrytých igelitovým vrecom. Všetko je však inak, ako sa prezentuje!

Prebiehajúca vojna na Ukrajine so sebou prináša aj ďalšiu vojnu - tzv. hybridnú, ktorá sa vo veľkom odohráva na internete a sociálnych sieťach. Ruská propaganda sa totiž snaží vykresliť úplne iný obraz vojny, ako ho vníma celý svet. Súčasťou toho je zdieľanie aj mnohých hoaxov. Uprostred prebiehajúcej rusko-ukrajinskej krízy sa na sociálnych sieťach šíri video, v ktorom sa tvrdí, že západné médiá zobrazujú falošné mŕtve telá ukrajinských občanov. Poukazuje pritom na video, v ktorom sú desiatky tiel uložené na zemi a prikryté čiernym vrecom. Zrazu sa však v zábere jedno z tiel začne hýbať, keďže mu vietor takmer vrece odfúklo. Všetko je však inak, ako sa vykresľuje. 

Falošné obete vojny na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube.com / OE24.TV OE24.TV)

Obrázok, ktorý vo veľkom zdieľa ruská propaganda, totiž pochádza z Viedne a bolo súčasťou klimatického protestu. Nepochádza tak z Ukrajiny, ako je vykresľované. Ľudia, ktorí ležali ako mŕtvoly v pozadí, sa symbolicky odvolávali na novú štúdiu, ktorá hovorí, že v Rakúsku môže v dôsledku klimatických zmien zomrieť 49 ľudí denne. Na videoplatforme Youtube bolo zverejnené začiatkom februára čiže relatívne dlhý čas pred začatím vojny. V pozadí stoja aj ľudia, ktorí držia transparenty. V preklade sa na nich píše. "Zákon o ochrane klímy zachraňuje životy. Súčasná politika v oblasti klímy nerobí nič."

Falošné obete vojny na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube.com / OE24.TV OE24.TV)

Osobou, ktorá robila reportáž vo Viedni, bol reportér OE24.TV „Marvin Bergauer“. Marvin Bergauer na svojej facebookovej stránke ozrejmil, že video pochádza z klimatických protestov „Piatky pre budúcnosť“ vo Viedni. Reportér v inom príspevku predtým uviedol, že video sa nedávno rovnako stalo virálnym, pretože bolo nepravdivo spájané s pandémiou COVID-19. "Ruské médiá teraz video zdieľajú, má milióny klikov a nespočetne veľa ľudí mi píše a uráža ma. V skutočnosti tvrdia, že hovorím o mŕtvych ľuďoch na Ukrajine a to je dôkaz, že Rusi nie sú takí brutálni ako to tvrdia "západné médiá"," napísal Bergauer na sociálnej sieti. 

Falošné obete vojny na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Marvin S. Bergauer)

Viac o téme: ObeteDezinformáciaKlimatický protestVojna na UkrajineIgelitové vrecia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu