Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň sedemnásty (12. marec 2022)

09:26 Humanitárne koridory z ukrajinských miest a dedín vrátane Mariupolu budú v sobotu otvorené, aby sa civilisti mohli evakuovať, uviedla ukrajinská podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk. Informoval o tom portál The Telegraph.

09:24 Nad Dniprom bola zostrelená ruská riadená strela.

09:20 Ruské pozemné sily, ktoré sa pokúšajú obkľúčiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev, si po neúspešných útokoch z 8. až 10. marca vzali v piatok ďalšiu prestávku na doplnenie zásob a údržbu. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre štúdium vojny, z ktorej v sobotu citoval britský denník The Guardian. "Zdá sa, že ruské sily sú v okolí Charkova do značnej miery uviaznuté... pokrok za posledných 24 hodín nedosiahli ani jednotky smerujúce z Krymu k Mykolajivu a Záporožiu, ani na východe v okolí Doneckej a Luhanskej oblasti," uvádza sa v hodnotení amerického think-tanku. 

8:40 Horí muničný sklad vo Vasylkive v Kyjevskej oblasti. Podľa polície Kyjevskej oblasti požiar vypukol po ťažkom ruskom útoku šiestimi raketami na miestnom vojenskom letisku približne o 7:00.

7:55 Ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že boje na severozápade Kyjeva pokračujú, väčšina ruských pozemných síl sa teraz nachádza asi 25 kilometrov od centra mesta.

7:40 V Dnipre hlásili výbuchy. Starosta mesta Borys Filatov uviedol, že ukrajinské systémy protivzdušnej obrany odrazili ranný útok. Neboli hlásené žiadne obe.

7:23 Ukrajina začína s opravou poškodeného elektrického vedenia pri elektrárni v Černobyle. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu uviedla, že ukrajinskí technici začali opravovať poškodené elektrické vedenie v areáli elektrárne, aby obnovili dodávky elektriny, ktoré boli začiatkom týždňa prerušené.

6:40 V dôsledku hrôzostrašného ostreľovania ruskými jednotkami zachvátil požiar sklad mrazených potravín v okrese Brovary . Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam.

6:37 Podľa CNN bolo počuť výbuchy už aj v Kyjeve. Ťažké boje však pokračujú v oblastiach mimo Kyjeva, vrátane Buchy, Irpinu a Hostomela.

6:36 Najmenej 2,5 milióna Ukrajincov utieklo z krajiny od začiatku rozsiahlej ruskej invázie 24. februára. Podľa agentúry OSN pre utečencov môžu z Ukrajiny utiecť odhadom 4 milióny ľudí.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily SR)

6:34 Ministerstvo uviedlo, že ruské jednotky uniesli starostu mesta na juhovýchode krajiny v piatok popoludní po tom, čo ho krivo obvinili z terorizmu. BBC tieto obvinenia nezávisle nepotvrdila a ruskí predstavitelia sa k nim zatiaľ nevyjadrili. 

Ruské jednotky začali ostreľovať civilné ciele

Sirény oznamujúce nálet sa spustili približne o 20.00 h miestneho času. Po nich nasledovalo niekoľko  delostreleckých útokov v rôznych častiach mesta na juhu krajiny. Ruské sily podľa Kima strieľali náhodne, aby zakryli svoj pohyb. Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete na životoch, len jeden muž bol zranený letiacimi črepinami, dodal Kim. 

Ruské jednotky sa takmer dva týždne pokúšali dobyť Mykolajiv, strategické prístavné mesto s približne pol miliónom obyvateľov, no narazili na prudký odpor ukrajinských jednotiek, ktoré odrážali opakované útoky. Neschopnosť dobyť Mykolajiv spomalila ruský postup pozdĺž ukrajinského pobrežia Čierneho mora v smere na Odesu, ktorá sa ako najväčšie ukrajinské prístavné mesto zdá byť kľúčovým ruským cieľom. Neskôr večer usmiaty Kim, ktorého žoviálne video správy aj v tých najtemnejších chvíľach majú na Ukrajine obrovskú sledovanosť, oznámil, že mestský podnik zabezpečujúci verejnoprospešné služby pracuje na obnovení dodávok elektriny do niekoľkých štvrtí, kde boli prerušené ostreľovaním. 

Ukrajina tvrdí, že Rusko má v pláne teroristický útok v oblasti Černobyľa

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že Rusko má v pláne spáchať v tzv. vylúčenej zóne jadrovej elektrárne v Černobyle teroristický čin, z ktorého sa následne pokúsi obviniť Ukrajinu. Informovala o tom v piatok agentúra CNN. Americká spravodajská televízia poznamenala, že ide o ďalšie zo série tvrdení ukrajinských úradov o rizikách, ktoré hrozia jadrovej infraštruktúre na Ukrajine v dôsledku ruskej invázie začatej 24. februára. Žiadne z takýchto podozrení ukrajinskej strany sa nenaplnilo, podotkla CNN.

Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany v piatok na svojej stránke na Facebooku uviedla, že podľa dostupných informácií prípravu teroristického útoku v jadrovej elektrárni v Černobyle nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Rozviedka tiež informovala, že jadrová elektráreň, ktorá je pod kontrolou ruských jednotiek, je úplne odpojená od monitorovacích systémov prevádzkovaných Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

Mariupol už viac neexistuje, tvrdí zástupca starostu

Viac než 200.000 ľudí čaká na útek z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním zo strany ruskej armády. Uviedla to v piatok podľa agentúry DPA tamojšia administratíva. "Odrezali mesto zo všetkých strán," povedal námestník starostu Mariopola Serhij Orlov pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD. Rusi do mesta nepúšťajú vozidlá s humanitárnou pomocou. Niekoľko pokusov o vytvorenie humanitárnych koridorov doteraz zlyhalo, pripomína DPA.

"Neviem, ako by som opísal skazu v našom meste. Mesto v skutočnosti už neexistuje. Spomeňte si na Groznyj a Aleppo - práve tak teraz vyzerá Mariupol," povedal Orlov. Ukrajinská armáda je podľa neho "veľmi statočná", ale vojaci nemajú zbrane na ochranu životov civilistov pred náletmi ruskej armády, dodal.

Viac o téme: RuskoBieloruskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodomyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu