Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň sedemnásty (12. marec 2022)

16:45 Evakuácie v okolí Kyjeva sa začali

Prvé autobusy dorazili do mesta Sumy. Evakuácie sa dnes uskutočnia aj v obývaných centrách oblasti Kyjeva, ako sú Vorzel, Gostomel, Bucha, Borodyanka atď.

16:35 "Aby sa zmocnili Kyjeva, budú ho musieť zničiť. Ak tam budú státisíce ľudí, ktorých teraz mobilizuje Rusko, a prídu so stovkami alebo tisíckami tankov, vezmú Kyjev. Rozumieme tomu,“ povedal Zelenskyj v prejave, z ktorého cituje The Kyiv Independent.

16:25 Počet Čechov, ktorí chcú vstúpiť do aktívnych záloh, sa od invázie Ruska na Ukrajinu zvýšil desaťnásobne. Na cvičenie, aké tento týždeň absolvujú takzvaní "záložáci" vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, však vedie dlhá cesta. Výcvik je náročný najmä z fyzickej stránky. Informovala o tom v sobotu stanica ČT24.

16:05 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v sobotu ukrajinské sily z "flagrantného porušovania" medzinárodného humanitárneho práva. Urobil tak počas telefonického rozhovoru s lídrami Francúzska a Nemecka, informoval Kremeľ. Informovala o tom agentúra AFP.

15:40 Ukrajinský prezident Zelenskyj po prvý raz oznámil straty ukrajinskej armády. Povedal, že v bojoch s okupantmi zahynulo asi 1300 ľudí.

15:25 Sergey Khlan, poslanec regionálnej rady Khersonu, informoval, že ruskí okupanti pripravujú referendum o vytvorení takzvanej Chersonskej ľudovej republiky.

15:20 "Musíme pokračovať v boji. To, ako ukrajinský ľud odolal týmto útočníkom, sa už zapísalo do histórie," povedal ukrajinský prezident Zelenskyj v nedávnom prejave, ktorý cituje The Kyiv Independent. "Ale nemáme právo znižovať intenzitu obrany, bez ohľadu na to, aké ťažké to pre nás môže byť."

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: Instagram/zelenskiy_official)

14:55 Ministerstvo energetiky tvrdí, že 960-tisíc Ukrajincov je bez elektriny. Podľa ministerstva zostalo bez plynu aj 260-tisíc Ukrajincov v dôsledku vojny Ruska proti Ukrajine.

14:40 Izraelský premiér popiera, že by navrhol kapituláciu Zelenskému. Jerusalem Post a Haaretz predtým napísali, že premiér Bennett naliehal na Zelenského, aby prijal ruské podmienky. Toto tvrdenie poprel aj Mychajlo Podoljak, poradca šéfa Zelenského štábu.

14:23 Veľké škody za sebou zanechali útoky ruských vojsk v meste Makarov, približne 70 kilometrov od Kyjeva.

14:12 Náčelník generálneho štábu bieloruskej armády Viktor Gulevič uviedol, že Bielorusko sa neplánuje zapojiť do ruskej invázie na Ukrajine. Zároveň však oznámil, že bieloruská armáda vysiela na hranice päť práporových taktických skupín. Tie majú vystriedať jednotky, ktoré sa tam nachádzajú už dlhšie. Informoval o tom denník The Guardian.

13:37 Rusko posiela na Ukrajinu ďalšie jednotky a ukrajinská armáda preto nemôže znížiť intenzitu bojov. Podľa agentúry Reuters to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Straty ruskej armády sú podľa neho najväčšie za posledné desaťročie.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

13:34 Lídri Francúzska a Nemecka viedli v sobotu ďalšie kolo telefonických rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala stanica BBC. Podľa nej sa predchádzajúci telefonát uskutočnil vo štvrtok, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz požadovali od Ruska okamžité prímerie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Moskva však takéto výzvy odmietla.

13:26 Ruský útok na jadrovú elektráreň v Záporoží sa blíži ku katastrofe. Podľa analýzy záberov NPR ruské sily strieľali smerom k masívnym budovám reaktorov, v ktorých sa nachádza jadrové palivo, a odvolali hasičov napriek tomu, že oheň sa vymykal kontrole.

13:11 Ruská armáda utrpela najväčšie straty za posledné desaťročia, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novom videoprejave k národu zverejnenom v sobotu. Informovala o tom stanica BBC.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Profimedia)

12:57 Ruskí okupanti obsadili východný okraj Mariupolu. Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa ruské sily pokúšajú dobyť mestá Mariupol v Doneckej oblasti a Severodeneck v Luhanskej oblasti.

12:56 Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že vysiela 5 taktických skupín práporov, aby nahradili 5 ďalších, ktoré boli na hranici, aby zabránili „nacionalistickým formáciám, nelegálnym zbraniam a výbušninám“ dostať sa do Bieloruska. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

12:53 Zadržali sabotérov, ktorí plánovali vyhodiť do vzduchu vojenské a civilné zariadenia v Charkove. Našli sa zbrane a výbušniny.

12:52 Azerbajdžan poslal Ukrajine 380 ton humanitárnej pomoci v celkovej výške viac ako 5,5 milióna eur.

12:51 Strašidelné zábery z nádvoria obytných domov v Nikolajeve.

Viac o téme: RuskoBieloruskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodomyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu