Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň prvý (24. február 2022)

Ukrajina je pod útokom. Zobraziť galériu (53)
Ukrajina je pod útokom. (Zdroj: Twitter.com/Ministerstvo obrany, TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Po udalostiach na začiatku týždňa sa situácia vyostrila. Putin dal v utorok rozkaz vojakom začať na Ukrajine "mierovú misiu", ktorú takmer celý svet odsúdil a považuje to za inváziu. Európska únia, Veľká Británia aj USA uvalili na Rusko ďalšie sankcie a sú pripravení Ukrajine pomôcť. Ukrajinská rozviedka včera vyhlásila, že Putin chce smerovať svoje vojsko ďalej na západ a v jeho plánoch je aj hlavné mesto Kyjev. Dnes ráno ruský prezident vyhlásil špeciálnu vojenskú operáciu na východe krajiny a ukrajinských vojakov posiela domov. Od skorého rána je v ukrajinských mestách počuť výbuchy. Na Ukrajine sa začala vojna a situáciu sledujeme online.

Ukrajinci s batožinou a osobnými vecami hromadne opúšťajú Kyjev (Zdroj: profimedia.sk)


  • Rusko zaútočilo na Ukrajinu, útoky sú hlásené už po celom území Ukrajiny, a to aj pri hraniciach so Slovenskom
  • Ruské jednotky už prenikli do oblasti Kyjeva
  • Ukrajinský prezident vyhlásil vojnový stav
  • Na Ukrajine už hlásia aj prvé obete po ruskom bombardovaní, zabitých už malo byť 40 vojakov a 10 civilistov
  • celý svet podporuje Ukrajinu

Čo sa dialo pred začiatkom vojny?


23:10 Ukrajinský prezident Zelenskyj podpísal dekrét, ktorých schválil všeobecnú mobilizáciu vo všetkých regiónoch krajiny. 

23:00 Prepadnutie Ukrajiny Ruskom je aktom agresie, ktorý Európa v tejto podobe zažila naposledy v roku 1939. Uviedla to v stanovisku Slovenská historická spoločnosť (SHS) pri Slovenskej akadémii vied. Historici odsudzujú agresiu a znepokojuje ich, že  agresor odôvodňuje akt násilia historickými argumentami. "Reč prezidenta Vladimira Putina, ktorou zdôvodňuje agresiu, je plná historických lží. Pre ruskú spoločnosť nastali opäť časy, keď politici určujú, ako sa majú interpretovať dejiny," uviedla SHS. 

22:45 Muži vo veku od 18 do 60 rokov majú zakázané opustiť Ukrajinu. Dôvodom je zavedenie stanného práva. 

22:38 Podľa agentúry Reuters je ukrajinské mesto Mariupoľ pod silnou paľbou, boli hlásené stovky explózií. 

Vojna na Ukrajine
Zobraziť galériu (53)
Vojna na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

22:35 Útok Ruska na Ukrajinu je útokom na základné hodnoty ľudskosti, slobody a demokracie. Vyhlásila to expremiérka a dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) Iveta Radičová a členovia občianskeho združenia Klub 89 vo vyhlásení, v ktorom vyzývajú na zastavenie vojny v Európe.

22:32 Ministerstvo financií Spojených štátov uvalilo vo štvrtok sankcie na 24 bieloruských občanov a organizácií, ktoré podporili inváziu Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Medzi sankcionovanými osobami je napríklad aj bývalý bieloruský vládny činiteľ, podnikateľ a oligarcha Alexandr Zajcev (Aľaksandr Zajcav), ktorý patrí k osobám z vnútorného okruhu prezidenta Alexandra Lukašenka a profituje zo štátnych zákaziek.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zoya Shu)

22:30 Podľa Kremľa ruský prezident Vladimir Putin telefonicky objasnil Macronovi dôvody útoku na Ukrajinu. Telefonát medzi prezidentmi iniciovalo Francúzsko. Obaja lídri sa rozhodli naďalej zostať v kontakte. Macron vyzval ruského prezidenta, aby okamžite zastavil útoky.

22:15 Podľa Ozbrojených síl Ukrajiny sa bojuje naďalej aj napriek pokročilej nočnej hodine. "Zákerný plán ruských útočníkov je už jasný. Hlavným účelom operácie je zablokovať Kyjev, vytvoriť pozemný koridor na Krymský polostrov a samozvanú Podnesterskú oblasť," povedali z Generálneho štábu Ozbrojených síl. Ako dodali, Rusko sa zameriava na smer Slobozhansky, Seversky a Tavriya. Na severných hraniciach s Bieloruskom prebiehajú demonštračné akcie lietadlami Su-25SM z letiska Luninets. Na prístupoch k Chersonu naďalej prebiehajú boje, Rusko sa snaží obísť mesto z východu a pokračovať v ofenzíve v smere na Mykolaiv. 

22:00 Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že stredoeurópsky región sa pripravuje na prílev ďalších, zriaďuje prijímacie centrá a k hraniciam vysiela vojakov, ktorí tam majú utečencom poskytovať pomoc. Denník The Guardian uvádza, že z Ukrajiny už cestujú preč tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce sa na odchod pripravujú. 

21:59 Spojené štáty vyhostili druhého najvyššie postaveného diplomata pôsobiaceho na ruskom veľvyslanectve vo Washingtone. Ide o reakciu na krok Moskvy, ktorá minulý týždeň nariadila odchod zástupcovi šéfa americkej misie v Rusku Bartovi Gormanovi. Ruský diplomat Sergej Trepelkov bol o svojom nútenom odchode z USA informovaný v stredu, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí.

21:55 Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško uviedol, že od rána bolo na Ukrajine pri ruskej invázii zabitých už 57 Ukrajincov a ďalších 169 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters aj ukrajinský portál The Kyiv Independent, ktorý spresnil, že uvedené obete zahŕňajú vojakov aj civilistov. Ľaško na Facebooku okrem toho uviedol, že ruské sily útočia na ukrajinské nemocnice. Označil to za "priame porušenie" Ženevských dohovorov a medzinárodného a humanitárneho práva, ktoré predstavuje priame ohrozenie pre životy a zdravie civilistov. Dodal, že ukrajinské nemocnice a zdravotníci sú v stave maximálnej pohotovosti, fungujú vo všetkých oblastiach a "budú poskytovať zdravotnú starostlivosť za každých okolností". 

 

❗️Російські окупанти здійснюють обстріли лікарень❗️ Це пряме порушення російськими військами Женевської конвенції! І...

Posted by Viktor Liashko on Thursday, February 24, 2022

21:53 Ukrajine sa podarilo ubrániť útok ruských výsadkárov na letisko Hostomel. 

 

Ukraine has repelled Russian's paratroopers at Hostomel air field near Kyiv. Huge.

Posted by Euromaidan on Thursday, February 24, 2022

21:41 Vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska havarovalo vojenské dopravné lietadlo An-26. Jeho posádka zahynula. S odvolaním sa na ruskú armádu o tom informovala agentúra Interfax. K zrúteniu lietadla došlo počas plánovaného letu na prepravu vojenského materiálu.

21:25 Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa zhodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať "masívne následky" pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy.

20:48 Pri obraňovaní Ukrajiny dnes zahynulo 57 ukrajinských vojakov, ďalších 169 bolo zranených. Potvrdil to ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško.

20:40 Západné krajiny očakávajú, že ukrajinské hlavné mesto Kyjev môže už o niekoľko hodín padnúť do rúk ruskej armády, keďže protivzdušná obrana mesta bola už zničená, uviedol nemenovaný predstaviteľ tajnej služby pre agentúru Bloomberg. Ruské vojská postupujú ku Kyjevu po oboch stranách Dnepra.

19:54 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora a oznámil ďalšie tvrdé sankcie USA voči ruským bankám, elitám a ich rodinám.

19:50 Rusko má úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou, tvrdí predstaviteľ západnej spravodajskej služby. Informáciu priniesla agentúra AFP. 

19:38 Americký prezident Joe Biden prednesie vyhlásenie k aktuálnej situácii na Ukrajine. 

19:08 Najmenej 13 civilistov a deväť vojakov zahynulo v prvý deň ruskej ofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

18:51 Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, a to z územia anektovaného Krymu. 

18:36 Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson, informujú televízie BBC a Sky News. Ide o reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

18:27 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že kroky Ruska na Ukrajine sú vynúteným opatrením, Moskva - podľa jeho slov - nemala inú možnosť.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (53)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File)

18:17 Strach a zúfalstvo je cítiť aj z fotografií z kyjevského metra, kde sa tunajší civilisti schovávajú pred ďalšou možnou hrozbou.

18:16 V okolí Kyjeva sa s príchodom noci ozývajú výbuchy.

18:14 Rusi už obsadili aj Černobyľskú jadrovú elektráreň.

18:09 Na ukrajinskom území v týchto hodinách na uliciach vidieť povaľujúcu sa zničenú ruskú vojenskú techniku

 

Знищена військова техніка РФ

Posted by MIL.IN.UA on Thursday, February 24, 2022

18:02 Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io. Aktivisti OVD-Info spresnili, že v Jekaterinburgu bolo zadržaných asi 60 ľudí. Ďalších približne 50 osôb zaistili v meste Perm a desať v Ufe, uvádza OVD-Info s odvolaním sa na príbuzných zadržaných, miestnych aktivistov a miestne médiá.

18:00 V Bratislave pred prezidentským palácom sa proti vojne na Ukrajine zhromaždilo viacero ľudí. Masa ľudí sa bude presúvať na Palisády.

17:56 Ulicami Nižného Novgorodu na západe Ruska pochodujú stovky ľudí, ktorí protestujú proti vojne na Ukrajine.

17:52 Ukrajina cez účet na Twitteri vyzýva ľudí a tú istú sociálnu sieť, aby zo svojho priestoru vymazali Rusko. Podľa nich vraj nie je na takýchto sociálnych médiách viac možné tolerovať agresora, akým je práve Rusko.

17:51 Lídri G7 ostro odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú nazvali "nevyprovokovaným a absolútne neopodstatneným útokom" ohrozujúcim globálnu stabilitu. "Táto kríza je vážnou hrozbou pre medzinárodný poriadok," uvádza sa vo vyhlásení G7 s tým, že jej následky sa nedotknú len samotnej Európy. "Od základov to zmenilo euroatlantickú bezpečnostnú situáciu," píše sa vo vyhlásení.

17:38 Ruské vojská sú už priamo pri Černobyľskej elektrárni.

 

Aktuálne - priamo pri Černobyľskej elektrárni ruské vojská.

Posted by Černobyľ on Thursday, February 24, 2022

17:35 Prezident Zelensky podľa KyivPost vyhlásil, že ak sa európski lídri nerozhodnú čím skôr pomôcť Ukrajine, zajtra môže vojna zaklopať "aj na ich dvere". Litva medzitým vyhlásila výnimočný stav.

17:33 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, ktorý momentálne predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo štvrtok označil ruskú inváziu na Ukrajinu za "zločin proti ľudskosti". Ruská invázia na Ukrajinu je vážnym ohrozením medzinárodného poriadku. Vo štvrtok to po skončení virtuálneho rokovania uviedli vo vyhlásení lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7).

17:32 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. Informácia je z agentúry AFP. Ide o reakciu na rozsiahlu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popoludní oznámil, že ruská armáda ovládla vojenské letisko neďaleko metropoly Kyjev. Klyčko dodal, že stanice metra, ktoré slúžia ako núdzové kryty, zostanú po celý čas otvorené.

17:23 Mužov v uniformách videli, ako pália dokumenty pred centrálou spravodajskej služby ukrajinského ministerstva obrany v Kyjeve.

17:21 O 17:00 bol vydaný ďalší sumár strát na strane Ruska. Podľa prvých informácií prišli o 7 lietadiel, 7 vrtuľníkov, 24 tankov, viac ako 20 obrnených vozidiel a desiatky vojakov.

17:05 Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropole Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. Ukrajina vyzvala lídrov a členské štáty EÚ, aby jej urýchlene poskytli systémy protivzdušnej obrany a protiraketové systémy a aby použili "všetky prostriedky" na rušenie ruských družicových signálov. Kyjev zároveň žiada, aby Únia zaviedla "najtvrdšie možné reštriktívne opatrenia voči Bielorusku, ktoré priamo podporilo" inváziu na Ukrajinu.

17:04 Poľsko pripravuje zdravotnícky vlak na prepravu Ukrajincov zranených počas ruskej invázie na Ukrajinu. Pre agentúru Reuters to v štvrtok potvrdilo ministerstvo zdravotníctva vo Varšave s tým, že poľské nemocnice sú pripravené prijať tisíce pacientov z Ukrajiny.Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin vo štvrtok zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil dianie na Ukrajine. Agentúra Reuters však upozornila na to, že v texte sa menovite nespomína ruský prezident Vladimir Putin. "Tragické scenáre, ktorých sa každý obával, sa bohužiaľ stávajú skutočnosťou," uviedol Parolin, ktorý je vo vatikánskej hierarchii na druhom mieste za pápežom Františkom.

16:59 Ukrajinské vládne zdroje v týchto hodinách pracujú s informáciou, že 18 lietadiel Il-76 opustilo Pskov smerom na Kyjev, ktoré priletia asi o hodinu

16:56 Turecká loď plaviaca sa v Čiernom mori bola zasiahnutá bombou pri pobreží ukrajinského prístavného mesta Odesa, informovali o tom vo štvrtok turecké úrady. Podľa tureckého generálneho riaditeľstva pre námorné záležitosti si incident, ku ktorému došlo po tom, čo Rusko vo štvrtok skoro ráno spustilo vojenskú operáciu na Ukrajine, nevyžiadal žiadne obete.

16:55 Horiaca vojenská nemocnica pri meste Brovary pri Kyjeve.

16:32 Ukrajinského veľvyslanca v Českej poslaneckej snemovni privítali poslanci potleskom.

 

Na úvod mimořádné schůze sněmovny, jejímž jediným bodem je stanovisko k ruské agresi proti Ukrajině, zazněla ukrajinská...

Posted by ČT24 on Thursday, February 24, 2022

16:31 Ruský prezident Vladimir Putin sa v poobedných hodinách v Kremli medzitým stretol s pakistánskym premierom Imranom Chánom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

16:29 Ruské jednotky postupujúce na Ukrajinu z Bieloruska vstúpili vo štvrtok do oblasti blízko černobyľskej jadrovej elektrárne a snažia sa ju obsadiť. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters. "Ruské okupačné sily sa pokúšajú zmocniť Černobyľskej atómovej elektrárne. Naši muži sú ochotní položiť svoje životy, aby sa (jadrová) tragédia z roku 1986 nezopakovala. Informoval som už švédsku premiérku. Ide o vyhlásenie vojny celej Európe," napísal na sociálnej sieti Twitter ukrajinský prezident. Černobyľská atómová elektráreň sa nachádza približne 16 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, na území ktorého sa uskutočnili manévre za účasti zhruba 30.000 ruských vojakov. Niektorí západní predstavitelia sa obávali, že cvičenia by mohli poskytnúť krytie pre plánovanú inváziu.

16:26 Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.

16:22 Ukrajinské médiá sú pod neustálymi útokmi hackerov. Stránka denníka Kyiv Post je v týchto hodinách buď neprístupná, alebo sa na ňu pripojíte len cez početné presmerovania.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: kyivpost.com)

16:11 Starosta Kyjeva nariadil v hlavnom meste Ukrajiny zákaz vychádzania.

16:06 Mapa ukazuje aktuálnu polohu ruských pozemkných (nie vzdušných) jednotiek na Ukrajine.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Euromaidan PR)

16:04 Poradca ukrajinského ministerstva vnútra tvrdí, že ruské sily vstúpili do Černobyľu. Ukrajinskí predstavitelia varujú, že boje tam môžu zničiť sklad jadrového odpadu. Národná garda Ukrajiny, ktorá má za úlohu strážiť a ochrániť bývalú elektráreň a tiež sklady s jadrovým palivom, tvrdo bojuje.

15:59 Ruská stíhačka bola zostrelená už aj nad černobyľskou oblasťou.

 

Nad Černobyľskou zónou bola zostrelená ruská stíhačka SU-25, ktorá priletela zo strany Bieloruska. Pilot sa...

Posted by Černobyľ on Thursday, February 24, 2022

15:55 Ukrajinské ozbrojené sili v týchto minútach zverejnili video, na ktorom je zničené ruské vojenské vybavenie Bayraktar TB2.

 

🇺🇦ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ ОПРИЛЮДНИЛИ ВІДЕО ЗІ ЗНИЩЕННЯМ РОСІЙСЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ Bayraktar TB2.

Posted by MIL.IN.UA on Thursday, February 24, 2022

15:48 Na sociálnej sieti Twitter sa objavilo znepokojujúce video bombardovania stíhačkou priamo v rezidentnej oblasti s civilistami, ktorá však nie je zatiaľ spresnená. 

15:44 Prezident Spojených štátov Joe Biden zvolal vo štvrtok v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady (NSC). Oznámil to jeden z predstaviteľov Bieleho domu, na ktorého sa odvolala agentúra AP. Biden sa po zasadnutí rady zúčastní na virtuálnom rokovaní lídrov skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7). Ešte v priebehu štvrtka bude mať i prejav k americkým občanom. Hovoriť bude o kríze, ktorá - ako varoval - spôsobí "katastrofálne straty na životoch".

Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine
Zobraziť galériu (53)
Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

15:43 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP. Tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. "V dôsledku úderov ruských ozbrojených síl bolo zničených 74 ukrajinských vojenských pozemných zariadení," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ďalej povedal, že bol zostrelený aj ukrajinský vojenský vrtuľník a štyri bezpilotné lietadlá (drony).

15:41 Pri obci Petrivske sa boja vzdalo 14 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Military Agent)

15:37 Nové správy prichádzajú aj z oblasti Glukov, kde ukrajinská armáda použila systém "Javelin" na zneškodnenie stĺpovej techniky ruskej armády.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Anton Geraščenko)

15:33 Rusko do 14tej hodiny podľa všetkého prišlo o 7 lietadiel, 4 vrtuľníky, 10 jednotiek techniky, 100 vojakov. Rusko obsadilo 2 ukrajinské mestá: Henichesk a Nova Kakhovka. Ruské jednotky sa pokúšajú obnoviť dodávky vody na okupovaný Krym. Hlavnou líniou útoku je momentálne Charkov - Centrum obranných stratégií

15:16 Zdá sa, že ruské vojnové jednotky pritvrdzujú a vojenské vrtuľníky zaútočili na letisko Hostomel. Na záberoch sú zachytené helikoptéry Mi-8. Ukrajinská armáda tieto informácie potvrdila s tým, že prebieha boj o leteckú základňu neďaleko Kyjeva.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com)

15:14 New York Times zverejnil zábery z bezpečnostných kamier, na ktorých sú zachytené prvé ruské jednotky vchádzajúce do Ukrajiny. Prichádzajú z Krymu.

15:08 Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že z Bieloruska boli odpálené štyri balistické rakety. "Z územia Bieloruskej republiky boli vypálené 4 balistické rakety juhozápadným smerom," informovalo ministerstvo obrany Ukrajiny. Bolo tiež hlásené, že od 15 súbojov pokračuje pozdĺž celej čiary stretu. "Najťažšie bitky s ruskými okupačnými silami sa odohrávajú pri meste Pszichevuk. Tri nepriateľské tanky boli zničené," vysvetľuje ministerstvo obrany Ukrajiny.

15:06 Na ruskú ambasádu v írskom Dubline vyliali červenú farbu na znak odporu s dnešnou agresiou na Ukrajine.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Stephen Murphy)

15:00 Ukrajina prosí o pomoc vojenskú aj finančnú cez ministra Kulebu, ktorý hovorí, že budeme naivní ak túto najväčšiu hrozbu od roku 1939 odvrátime len vysedávaním. "Neopakujme chyby z minulosti. Udrime na Rusko viacerými sankciami. Len spolu môžeme zastaviť ruskú agresiu," píše.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Dmytro Kuleba)

14:57 Česká vláda povolala domov českých veľvyslancov v Moskve a Minsku.

14:53 Rusko a Čína obvinili vo štvrtok z eskalácie konfliktu na Ukrajine západné krajiny a Kyjev, informovala agentúra DPA po rozhovoroch medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho čínskym náprotivkom Wangom I. Podľa DPA ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že "ministri vyjadrili spoločné presvedčenie, že dôvodom súčasnej krízy je odmietnutie Kyjeva - povzbudzovaného USA a ich spojencami - implementovať minský balík opatrení schválený Bezpečnostnou radou OSN".

14:50 Hrozí nebezpečenstvo ruského výsadku vo vládnej štvrti v centre Kyjeva s cieľom zajať vedenie krajiny, uviedol poradca šéfa prezidentskej kancelárie Podoljak. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii", ktorú Rusko vo štvrtok ráno rozpútalo voči Ukrajine, používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov".

14:47 Ukrajinské sily informujú, že Rusom sa zatiaľ nepodarilo prelomiť ukrajinskú líniu ani po vyslaní 16 tankov, z ktorých Ukrajinci už 3 zničili.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Joint forces operation)

14:44 Kyjevom sa rozozneli sirény, starosta vyzval, aby ľudia chodili von len v nevyhnutných prípadoch.

14:38 Mestom Melitopoľ v týchto minútach otriasol obrovský výbuch po ruskom útoku.

14:34 V ruských uliciach sa zhlukuju menšie skupiny ľudí ,prevažne ukrajincov, ktorí protestujú proti dnešnému kroku Ruska, ktoré vpadlo na Ukrajinu s vojskami.

14:29 Ukrajinskými sieťami sa šíria fotky prvých zadržaných, ruských vojnových zajatcov a tiež obrnených vozidiel.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/George Allison)

14:26 Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok prezident Emmanuel Macron a dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu jeho armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. "Udalosti uplynulej noci znamenajú zlom v dejinách Európy," povedal Macron v televíznom prejave k francúzskym občanom, stojac pred vlajkami Francúzska, Európskej únie a Ukrajiny. "Na tento vojnový akt odpovieme bez slabosti, chladnokrvne, odhodlane a jednotne," dodal šéf Elyzejského paláca.

14:24 Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií sa majú ruské vojská už pohybovať aj po tzv. Černobyľskej zóne pri meste Pripjať, kde v roku 1986 došlo k jadrovej katastrofe, keď vybuchol štvrtý reaktor a naďalej je v zóne aj po rokoch značné zamorenie radioaktivitou. Ruské vojsko malo zaútočiť na národnú gardu Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Černobyľ)

14:22 Používanie slova "okupácia" už vraj v Rusku "nie je vhodné". "Všetky dôležité rozhodnutia už padli. Dúfam, že ma počujete," povedal ruský prezident v rannom príhovore, v ktorom informoval o vojenskom vpáde na Ukrajinu.

14:20 Dmytro Kuleba ako ukrajinský minister zahraničných vecí vyzval aj ostatné krajiny, aby prerušili diplomatické styky s Ruskom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Dmytro Kuleba)

14:18 Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine. Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu".

14:17 Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odsudzujeme ruský vojenský útok," povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude "držať mimo" vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia. Orbán však zároveň dodal, že Maďarsko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc a je pripravené prijať ľudí utekajúcich z krajiny.

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (53)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

14:16  Polícia v Moskve zadržala vo štvrtok niekoľko ľudí, ktorí sa zišli na Puškinovom námestí na protivojnovej demonštrácii. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy. Podľa ruských nezávislých médií sa vo štvrtok podvečer vo viacerých mestách Ruska uskutočnia zhromaždenia proti vojne na Ukrajine.

14:09 Čaputová volala s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenskym. "Zuzana, bombardujú nás," povedal Čaputovej jej ukrajinský náprotivok.

 

Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov a veľa...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, February 24, 2022

14:07 Fínska premiérka podľa Tweetu na Višegrad24 pravdepodobne po dnešných udalostiach pristála na krok vstúpiť do NATO.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Vyšehrad 24)

13:55 Bola zostrelená ruská helikoptéra v oblasti Kyjeva.

13:48 Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa vo štvrtok zrútilo neďaleko hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

13:36 NATO odmieta priamo zasiahnuť na území Ukrajiny. Zhodli sa na tom na mimoriadnom zasadaní veľvyslanci krajín NATO.

13:35 "Pán Putin rozhodne, ako dlho bude táto vojenská operácia na Ukrajine trvať," vyhlásil Kremeľ.

Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu
Zobraziť galériu (53)
Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu  (Zdroj: SITA/AP/Russian Presidential Press Service)

13:32 Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odsudzujeme ruský vojenský útok," povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude "držať mimo" vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia.

13:29 Dĺžka ruskej vojenskej operácie na Ukrajine bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať, v ideálnom prípade by mal ruský útok "vyčistiť krajinu od nacistov" a neutralizovať vojenský potenciál Kyjeva, vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters.

Kremeľský hovorca ďalej povedal, že Rusko potrebuje, aby sa z Ukrajiny stala neutrálna krajina, na území ktorej nebudú žiadne útočné zbrane. Nikto podľa neho tiež nehovorí o okupácii Ukrajiny a je vraj podľa neho "neprijateľné" používať tento výraz na opis kontextu ruskej vojenskej operácie.

13:25 Ruské sily prenikli vo štvrtok zo severu do oblasti Kyjeva, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Reportér agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta videl niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov letiacich smerom k mestu.

13:20 Reportér agentúry Reuters v Kyjeve počul niekoľko výbuchov. V meste Hostomeľ, kde sa nachádza medzinárodné nákladné letisko Antonov, údajne prebiehajú "prudké boje".

13:19 Pri ruskom ostreľovaní prístavného mesta Odesa na juhu Ukrajiny zahynulo vo štvrtok mnoho ľudí. Informovali o tom tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala britská stanica Sky News. Dodala, že obetí je najmenej 18.

13:17 Litovský prezident Gitanas Nauséda v reakcii na ruský útok na Ukrajinu vyhlásil núdzový stav. Pobaltská krajina, ktorá je členom EÚ a NATO, posilní ochranu hraníc, informovala agentúra Reuters.

13:11 Podľa ukrajinskej armády Rusko zaútočilo na Ukrajinu s viac ako 30 údermi, ktoré zasiahli civilnú a vojenskú infraštruktúru, píše agentúra Reuters. Ukrajinská pohraničná stráž tvrdí, že sa ruské sily snažia prebiť do Žytomyrskej a Kyjevskej oblasti. Pri metropole Kyjev ruské helikoptéry napadli vojenské letisko.

13:07 Lietadlá s civilným obyvateľstvom už nelietajú ani južne od bieloruského Minsku. Letecký priestor nad Ukrajinou je pre civilné lietadlá úplne uzavretý. 

Lietadlá nelietajú už ani nad Bieloruskom
Zobraziť galériu (53)
Lietadlá nelietajú už ani nad Bieloruskom  (Zdroj: Flightradar.com)

13:00 Z centrály Hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany v centre Kyjeva stúpa čierny dym, informovala vo štvrtok stanica BBC.

Zasiahnuté budovy v Kyjeve
Zobraziť galériu (53)
Zasiahnuté budovy v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

12:53 Ruskí vojaci vztýčili svoju vlajku aj nad ukrajinskou vodnou elektrárňou Kachovka. 

12:50 Počas intenzívnych bojov v Charkove boj zničený aj ruský tank T-80BVM. Jeden z ruských tankov bol údajne aj zajatý. 

12:42 "Teraz máme v Európe vojnu v takom rozsahu, o ktorom sme si mysleli, že patrí do histórie," povedal na tlačovej konferencii Stoltenberg. Situáciu ďalej označil za "vážny moment pre bezpečnosť Európy" povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a dodal, že ruská invázia ohrozuje nespočetné množstvo nevinných životov.

12:41 Severoatlantická aliancia (NATO) sa vo štvrtok dohodla, že posilní svoje pozemné, námorné a vzdušné sily na východnom krídle NATO blízko Ukrajiny a Ruska. Reaguje tak na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil vojenský útok na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. "Vysielame na východné krídlo NATO ďalšie obranné pozemné a vzdušné sily, ako aj ďalšie námorné sily," oznámili vo vyhlásení veľvyslanci pri NATO po mimoriadnom zasadnutí. "Zvýšili sme pripravenosť našich síl na všetky možné udalosti," dodali vo vyhlásení.

12:34 Generálny štáb ozbrojených síl na Ukrajine oznámil, že veliteľ zajal dvoch ruských okupantov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com)

12:31 Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že vláda sa však pripravuje na všetky scenáre.

12:30 Nemecko vo štvrtok sľúbilo podporu svojim susedom vrátane Poľska, ak bude výsledkom vpádu Ruska na Ukrajinu vlna utečencov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Turecko vo štvrtok vyhlásilo, že ruská vojenská operácia na Ukrajine je neprijateľná, a vyzvalo Moskvu, aby okamžite zastavila svoju "nespravodlivú a nezákonnú" inváziu. "Vojenskú operáciu považujeme za neprijateľnú a odmietame ju," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. "Vyzývame Ruskú federáciu, aby čo najskôr zastavila túto nespravodlivú a nezákonnú akciu," dodal rezort.

12:24 Krok Ruska už najnovšie odsudzuje aj sám generálny prokurátor Maroš Žilinka ako krok bezprecedentnej agresie.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

12:24 "Útok proti jednému bude vnímaný ako útok proti všetkým," povedal v prejave generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

12:22 Na sociálnej sieti Twitter sa objavili už aj veľmi drastické zábery mrtvých obetí, ktoré skonali po bombardovaní v meste Umaň.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com)

12:15 Indické veľvyslanectvo je vyťažené pod nátlakom telefonátov na maximum. 

12:14 Ukrajinské ministerstvo obrany sa otriasa v plameňoch a z jeho budovy stúpa čierny dym.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/ANI)

12:11 Armáda, pohraničná stráž, národná garda, polícia a ďalšie zložky chránia Ukrajinu a jej ľud pred ruskou inváziou, píšu ľudia z Ukrajiny na Twitteri. Podľa generálov na Ukrajine dnes zostrelili 7 lietadiel a 2 vrtuľníky ruského letectva. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Oleg Nikolenko)

12:09 Vzdušné dianie nad Ukrajinou a pri hraniciach s ňou je mimoriadne napäté. F16tky sú nad Rumunskom a ostatné lietadla strážia priestor pri Poľsku.  

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: flightradar24.com)

12:05 Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo štvrtok odsúdila ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a varovala pred následkami ozbrojeného konfliktu. TASR o tom informovala na základe vyhlásenia AI. "Naše najhoršie obavy sa naplnili. Po týždňoch eskalácie sa začala ruská invázia, ktorá pravdepodobne povedie k najstrašnejším následkom pre ľudské životy a ľudské práva. Amnesty International vyzýva na neomylné rešpektovanie medzinárodných ľudských práv a humanitárneho práva," uviedla AI na sociálnej sieti Twitter.

12:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg má tlačový brífing. Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok predpoludním vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu. "Toto je Putinova vojna," vyhlásil nemecký kancelár a dodal, že Putin "ohrozuje mier v Európe". Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

11:56 Podľa ČT24 je v meste Odessa 18 mŕtvych. Známe sú už aj výbuchy v Kyjeve a útočí sa aj na budovu tajnej služby.

11:55 NATO zverejnilo nové stanovisko. "Dnes sme viedli konzultácie podľa článku 4 Washingtonskej zmluvy. V súlade s naším obranným plánovaním na ochranu všetkých spojencov sme sa rozhodli podniknúť ďalšie kroky na ďalšie posilnenie odstrašovania a obrany v celej Aliancii. Naše opatrenia sú a zostanú preventívne, primerané a neeskalačné. Náš záväzok k článku 5 Washingtonskej zmluvy je pevný. Sme jednotní, aby sme sa navzájom bránili," vyhlásilo NATO.

11:53 Sociálne siete sa otriasajú v množstve videí, ktoré dokumentujú ruské útoky na Ukrajine.

11:51 Médiá na Ukrajine hlásia, že bolo zostrelené už šieste ruské, bojové lietadlo.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/KyivPost)

11:50 Ukrajinské letisko Ivano-Frankiv je v plameňoch po zásahu rakiet. Je to len 150 kilometrov od slovenských hraníc.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/M.H.)

11:41 Ukrajinské obytné domy sú ostreľované. Hasiči a obyvatelia sú na mieste ostreľovaných budov v Chugueve na Ukrajine. Objavili sa dokonca aj nepotvrdené informácie o usmrtení dieťaťa.

11:40 Už aj Alternativa pre Nemecko, ktorá doteraz bránila postoje Moskvy, dnes odsúdila ruský útok na Ukrajinu.

11:38 V týchto minútach z Veľkej Británie štartuje minimálne jeden strategický bombarder typu B-52.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com)

11:34 Ukrajinský front pri Khersone sa podľa správ tamojších obyvateľov totálne zrútil a ruské jednotky mieria k Dnepru, ktorý nie je nijak chránený a bez odporu k nemu postupujú čoraz bližšie.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Julian Röpcke)

11:32 Aj podľa aplikácie Waze ľudia vo veľkom a húfne utekajú z Kyjeva.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: waze)

11:26 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) dementuje informácie o tom, že by v týchto chvíľach povolával vojakov v zálohe alebo podobné kroky. Podľa neho má Slovenská republika dostatok vojenských príslušníkov, aby súčasnú situáciu zvládli. Na Slovensko by podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka mali prísť jednotky NATO. Naď však zatiaľ podrobne neprezradil počet vojakov, ktorí by z iných štátov mali u nás pôsobiť.

11:24 Český premiér Petr Fiala ocenil ústretový krok prezidenta Miloša Zemana. "Rád sa spolu s Milošom Zemanom zúčastním zajtranšieho jednania śéfov štátov NATO," popísal.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Petr Fiala)

VIDEO Brífing slovenskej vlády k dianiu na Ukrajine:

11:21 Slovenský premiér Heger hovorí, že ruská agresia vyženie z tohto územia mnohé Ukrajinky a Ukrajincov. "Majme prosím pre nich plné pochopenie. Zaslúžia si našu pomoc. Slovensko bude princípy ľudskosti a solidarity plniť," povedal premiér.

Tlačová konferencia po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR
Zobraziť galériu (53)
Tlačová konferencia po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:20 V Kyjeve zaznamenali výbuch. Hlavným mestom Ukrajiny otriasla explózia. S odkazom na svedka v Kyjeve o tom informuje agentúra Reuters.

11:17 Severoatlantická aliancia NATO rokuje o aktivácii článku 4, ktorý hovorí o konzultáciách, vojenských záležitostiach, keď je „ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť ktorejkoľvek zo strán“. Pri Charkove prebiehajú ťažké boje, armáda odrazila tankový útok, informovala kancelária ukrajinského prezidenta podľa tlačovej agentúry Unian.

11:15 Polícia varuje pred dezinformáciami a lživou propagandou, ktoré sa šíria v súvislosti s útokom Ruska na Ukrajinu. V posledných hodinách zaznamenala zintenzívnenie aktivít rôznych účtov, stránok a skupín na sociálnej sieti Facebook, ktoré takmer každú hodinu zverejňujú statusy týkajúce sa rusko-ukrajinského konfliktu.

11:12 Nie, nejde o ruskú inváziu len na východ Ukrajiny, ale o totálny útok z viacerých smerov. Nie, ukrajinská obrana sa nezrútila. Do boja sa zapojila ukrajinská armáda. Ukrajina stojí oboma nohami na zemi a naďalej sa bráni, napísal na Twitteri minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/Dmytro Kuleba)

11:08 Pri ruskej operácii zahynulo už 40 ukrajinských vojakov. Oznámila to kancelária ukrajinského prezidenta podľa ruskej služby BBC.

11:02 Český prezident Miloš Zeman v priamom prenose priznáva, že sa mýlil, keď tvrdil, že Rusko nezaútočí na Ukrajinu. "Musíme prikročiť k oveľa tvrdším sankciam. Šialenca je treba izolovať a netreba sa voči nemu brániť len slovami, ale aj konkrétnymi skutkami," hovorí Zeman.

11:00 Každú chvíľu očakávame tlačovú konferenciu Zuzany Čaputovej a Eduarda Hegera.

10:59 Bombardovanie prebehlo aj pri letisku Lutsk blízko poľských hraníc.

10:57 Redakcia ukrajinského denníka KyivPost je momentálne pod kyberútokom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com)

10:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina prerušuje diplomatické styky s Ruskom, informujú agentúry AP a Reuters. Zelenskyj zároveň vyzval všetkých Rusov, aby vyšli do ulíc protestovať proti vojne, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin.

10:45 Po udalostiach z dnešnej noci musíme byť naozaj pripravení na všetky varianty. Aj keď sme sa snažili o vyriešenie situácie diplomatickou a mierovou cestou, Rusko si vybralo cestu vojny. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský to vyhlásil vo štvrtok na tlačovom brífingu ako reakciu na inváziu Ruska na Ukrajinu. "Sme svedkami neobhájiteľnej a ničím nepodloženej, nevyprovokovanej agresie Ruska voči Ukrajine. Rusko pošliapava princípy európskej bezpečnostnej architektúry, medzinárodného práva a mierového spolunažívania," uviedol minister.

10:35 Polícia monitoruje situáciu na východnej hranici

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

10:23 V meste Odesa bola medzitým už vztýčená ruská vlajka.

10:20 Finančná správa zverejnila tabuľku čakacích lehôt na hraniciach s Ukrajinou.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: financnasprava.sk)

10:15 Podľa videí ľudia z Ukrajiny húfne utekajú cez užhorodské hranice k nám na Slovensko. Šíria sa dokonca správy o tom, že v Luhanskej oblasti zaútočili ruské tanky na ukrajinské jednotky pod rúškom symbolov OBSE. Bitka podľa Štátnej pohraničnej stráže pokračuje.

10:12 Český premiér Petr Fiala vystúpil s prejavom k národu. Podľa neho nie je možné po tomto útoku neodpovedať. Občanov Česka upokojuje aj tým, že sú členmi NATO a to zaručuje bezpečnosť.

10:11 Ruské bombardovanie podľa videí zo sociálnych sietí zničilo vzdušnú obranu pri meste Mariupol. 

10:09 Podľa portálu Flightradar.com sa viaceré letecké linky na poslednú chvíľu vyhýbajú Ukrajine.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Flightradar.com)

10:08 Čína pri Ukrajine vyzýva na zdržanlivosť a odmieta termín "invázia".

10:06 Podľa informácií z Ukrajiny sa viacerí ľudia rozhodli podniknúť najazdy aj do obchodov, kde vypukla doslova panika. Napriek tomu je tamojší ľud odhodlaný brániť svoje územie. V blízkosti Kyjeva naďalej počuť výbuchy.

10:03 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. "Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty," uviedol Zalužnyj. Rusko bude v súvislosti so svojím útokom na Ukrajinu čeliť "bezprecedentnej izolácii", ako aj "najtvrdším sankciám", aké kedy Európska únia uvalila. Vyhlásil to vo štvrtok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. "Európa zažíva jeden zo svojich najtemnejších momentov od konca druhej svetovej vojny," dodal.

09:55 Železničná spoločnosť slovensko s okamžitou platnosťou zastavuje vozbu vlakov v smere Ukrajina.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/ZSSK)

09:50 Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu a bezpečnosť uvedlo, že ukrajinské síly odrazili útok „okupantov“ na luhanské mesto Ščasťa. Zabitých bolo vraj asi 50 "nepriateľov".

09:49 Ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler, vyhlásil vo štvrtok bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Informovala o tom stanica BBC. Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že "dnes je tragický deň". Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014-19. Situácia v ukrajinskom parlamente je napätá a vo vnútri je veľa ozbrojených ľudí, uviedol pre BBC ukrajinský novinár.

09:46 Zahraničné televízie prinášajú živé zábery kolón áut, ktoré unikajú z Ukrajiny a stoja v masívnej kolóne.

09:45 Pred hraničným priechodom na Užhorode smerom na Slovensko sa vytvárajú kolóny áut ľudí, ktorí utekajú pred vojnou.

09:41 V Kyjeve a v Charkove umožnili bezplatné vstupy do metra, aby ich tamojšia verejnosť využívala ako bombový kryt.

09:23 Rusko útočí na letisko len 150 kilometrov od našich hraníc. "Nepriateľ zaútočil na západné oblasti Ukrajiny. Letisko Ivano-Frankivsk a sklady paliva a mazív ničia raketové systémy,“ uviedlo tamojšie ministerstvo vnútra.

09:23 Ukrajinská polícia potvrdila obávané správy o tom, že už sedem civilistov zomrelo po ruskom raketovom ostreľovaní. Nezvestných zostalo 19 ľudí. Jeden človek zahynul priamo v meste Mariupol.

09:19 Ľudia v Kyjeve podnikajú doslova nájazdy k bankomatom, kde si vyberajú hotovosť.

Rady ľudí pri bankomatoch v Kyjeve
Zobraziť galériu (53)
Rady ľudí pri bankomatoch v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

09:11 Na sociálnej sieti sa šíri množstov videí z útokov po celej Ukrajine. Jedno z nich pochádza aj z mesta Vinnytsia.

09:07 Ruské útoky už zaznamenávajú na celom území Ukrajiny, dokonca aj pri našich východných hraniciach.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter.com/BNO News)

08:40 BBC informuje, že Rusko napadlo Ukrajinu zo všetkých strán. Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž. Podľa nej ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014. Moskva medzitým oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom.

08:38 Ukrajinské ministerstvo vnútra infomruje o stovkách "obetí" ruského útoku z radov civilistov i vojakov, počty mŕtvych alebo ranených neboli zrejmé.

08:37 Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie úžin Bospor a Dardanely pre ruské plavidlá. Podľa agentúry Reuters to oznámil ukrajinský veľvyslanec v Ankare. O možnosti, že Kyjev k takému kroku v prípade invázie siahne, hovoril ukrajinský veľvyslanec Vasyl Bodnar už v stredu.

08:36 Ukrajinská polícia podľa BBC tvrdí, že pri ruskom bombardovaní zahynulo sedem ľudí. Útok na vojenskú jednotku v meste Podilsk neprežilo šesť osôb, ďalších sedem utrpelo zranenia. Jeden človek zomrel aj v meste Mariupoľ. 

08:26 Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym.

08:22 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok skoro ráno zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého informoval, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil Lukašenkov úrad.

08:20 Putinovo vyhlásenie vojny na Ukrajine bolo zrejme natočené ešte v pondelok. V metadátach k videu z webu Kremľa našli dátum 21. február - deň, keď ruský prezident predniesol prejav, v ktorom oznámil uznanie samozvaných republík na Donbase. Informovala o tom ruská Novaja Gazeta.

08:18 Ruská armáda sa dostala už na predmetie ukrajinského mesta Charkov. 

08:10 Ruské médiá informujú, že Luhanská ľudová republika zostrelila dve ukrajinské lietadlá typu SU-24, ktoré leteli nad oblasťou. 

08:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú "koalíciu" proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

"Budujeme protiputinovskú koalíciu," napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. "Svet musí prinútiť Rusko k mieru," dodal Zelenskyj.

08:02 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že dobyli dve mestá v Luhanskej oblasti, uviedli tlačové agentúry.

08:00 Ostreľovanie sa odohráva naprieč Ukrajinou, povedal podľa agentúry Reuters poradca ukrajinského ministerstva vnútra. V meste Brovary v Kyjevskej oblasti bol podľa neho jeden človek zabitý a ďalší je zranený. Ukrajinské ministerstvo vnútra už skôr informovalo o stovkách "obetí" ruského útoku z radov civilistov i vojakov, počty mŕtvych alebo ranených neboli zrejmé.

07:55 Zavedenie vojnového stavu dáva ukrajinským úradom výnimočné právomocí. Ako uviedla agentúra Unian, kapacity podnikov a inštitúcií vrátane ich pracovnej sily môžu byť využité na obranné účely a môže byť zavedená pracovná povinnosť. Úrady môžu tiež rozhodnúť o zavedení zákazu vychádzania, zákazu demonštrácií alebo iných hromadných udalostí a obmedziť slobodu pohybu.

07:53 "Podľa veliteľstva spoločných síl dnes, 24. februára, v oblasti operácie spoločných síl bolo zostrelených päť lietadiel a jeden vrtuľník agresorov," oznámil generálny štáb ukrajinskej armády.

07:50 Video s bombou údajne v Ivano-Frankivsku na západe Ukrajiny.

07:48 Ukrajinská pohraničná stráž uviedla, že ruskí vojaci spustili počas útoku podporovaného Bieloruskom aj delostreleckú paľbu. Ďalej dodala, že paľbu opätovala a že zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

07:40 Na mape sú zobrazené útoky na ukrajinských vojenských letiskách hlásené dnes ráno. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: Twitter/Euromaidan PR)

07:38 Ruské ministerstvo obrany podľa ruských tlačových agentúr uviedlo, že zlikvidovalo infraštruktúru na ukrajinských leteckých základniach a narušilo ukrajinskú protivzdušnú obranu. Rezort zároveň poprel informáciu ukrajinskej armády o zostrelení jeho lietadla nad územím Ukrajiny.

07:34 Novinár Luke Harding, ktorý sa nachádza v Kyjeve opisuje, že suterén sa zapĺňa rodinami s malými deťmi. „Deti si vyfarbujú omaľovánky. Je to srdcervúce,“ napísal na Twitteri. 

07:28 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžite ukončilo vojenskú akciu na Ukrajine a rešpektovalo jej suverenitu a územnú celistvosť. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením medzinárodného práva a vážnou hrozbou pre euroatlantickú bezpečnosť, povedal Stoltenberg.

07:26 Agentúra Reuters informuje s odvolaním sa na ukrajinské úrady aj o ostreľovaní v Ľvovskej oblasti, ktorá sa nachádza na západe Ukrajiny. Podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii.

07:15 Ukrajinská armáda sa podľa Reuters nevyrovná tej ruskej. Vojenskí experti však tvrdia, že pri ruskom útoku by ukrajinská armáda zvládla klásť veľký odpor. 

07:09 V hlavnom meste Kyjeve, ale aj v Ľvove na západe krajiny sa rozozneli sirény, informujú agentúra Reuters a AFP. Ukrajinská služba pre mimoriadne udalosti potom podľa Reuters informovala, že blízko Kyjeva horí sklad s muníciou.

07:05 Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že informácie o vylodení ruských vojsk v Odese nie sú pravdivé.

06:59 Ukrajinská armáda oznámila, že jej protivzdušná obrana zostrelila na východe krajiny päť ruských lietadiel. Informuje agentúra Reuters.

06:58 Ruské sily napadli hranicu Ukrajiny z Ruska aj Bieloruska, uviedla ráno ukrajinská pohraničná stráž. Hlásia útoky na pohraničné hliadky a kontrolné stanovištia s využitím delostrelectva i ťažkej vojenskej techniky. V tejto chvíli nie je celkom jasné, či sa k útoku pripojili aj bieloruské jednotky. Útok sa podľa ukrajinskej ochrany hraníc odohráva aj z polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

06:57 Agentúra Interfax Ukrajina uviedla, že v prístavných mestách Mariupol a Odesa sa vylodili ruskí vojaci. Miestni novinári na internete podávajú správy o tvrdých bojoch, informácie však zatiaľ nie sú jednoznačne potvrdené. Časť Odesy je podľa Interfax Ukrajina bez dodávok elektrického prúdu.

06:56 Podľa agentúry Unian boli zaznamenané výbuchy po piatej hodine miestneho času (po 4:00 SEČ) okrem Kyjeva aj v Odese na juhu Ukrajiny, Berďansku na juhovýchode a Charkove a Kramatorsku na východe.

06:50 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov mesta, aby – pokiaľ nepracujú v profesiách kľúčových pre chod krajiny – zostali doma a mali v pohotovosti batožinu s najnutnejšími vecami pre prípad evakuácie. Apeloval na nich tiež, aby zachovali pokoj. "Najhorším nepriateľom je teraz panika," napísal na facebooku.

06:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v krajine vojnový stav, uvádza agentúra Unian. Prezident uviedol, že Rusko útočí na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Obyvateľov vyzval, aby zostávali doma a neprepadali panike. Predtým zvolal bezpečnostnú radu štátu.

"Bez paniky, sme silní, sme pripravení na všetko, zvíťazíme," citovala Unian ukrajinského prezidenta.

6:42 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia "totálnej invázie" na Ukrajinu. Informácia je prevzatá z agentúry AFP a vyhlásenia Kulebu na sociálnej sieti Twitter.

"Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny," napísal Kuleba na Twitteri a dodal, že v ukrajinských mestách zaznamenali výbuchy.

6:40 Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše agentúra AFP.

06:38 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora.

06:28 Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť" za jeho útok na Ukrajinu. Tento útok podľa Bidena spôsobí "katastrofálne straty na životoch". TASR informuje na základe správy od agentúry AFP.

"Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom," uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom.

06:25 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok slovne odsúdil "ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok" Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov. Informácia je prevzatá od agentúry AFP.

"Opätovne, aj napriek napriek našim opakovaným varovaniam a neúnavnému úsiliu venovať sa diplomacii, si Rusko vybralo cestu agresie voči zvrchovanej a nezávislej krajine," povedal Stoltenberg vo vyhlásení.

06:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok odmietol tvrdenia Moskvy, že jeho krajina predstavuje pre Rusko hrozbu. Zároveň upozornil, že ruská invázia na Ukrajinu by si vyžiadala desaťtisíce životov. Informujeme o tom na základe správ, ktoré zverejnili agentúry AP, AFP a DPA.

Ruská invázia by podľa Zelenského slov "mohla byť začiatok veľkej vojny na európskom kontinente", píše DPA. "Chcú Rusi vojnu? Odpoveď závisí od vás, občania Ruskej federácie," povedal v Ruštine ukrajinský prezident.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (53)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

06:15 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) mimoriadne zasadla v noci na štvrtok v spojitosti s krízovou situáciou medzi Ruskom a Ukrajinou. Informovali o tom agentúry AFP a DPA, ktoré sa odvolávajú na diplomatické zdroje. Zasadnutie BR OSN, o ktoré požiadal Kyjev, sa začalo vo štvrtok o 3.30 h SEČ, píše AFP.

Šéf OSN António Guterres počas rokovania BR OSN
Zobraziť galériu (53)
Šéf OSN António Guterres počas rokovania BR OSN  (Zdroj: SITA/UNTV via AP)

06:12 Kremeľ v stredu oznámil, že lídri dvoch separatistických regiónov vo východnej časti Ukrajiny ruského prezidenta Vladimira Putina žiadajú o "pomoc" s "odrazením agresie" zo strany ukrajinskej armády. Informácia pochádza z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na správy z ruským médií.

Putin podľa slov hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova dostal listy od lídrov Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Tí Putina o pomoc žiadajú "na základe" zmlúv o priateľstve, ktoré s Ruskom podpísali tento týždeň, píše AFP.

06:10 Spojené štáty tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin je už maximálne pripravený zaútočiť na Ukrajinu v plnom rozsahu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie vyjadrenie nemenovaného amerického predstaviteľa ozbrojených síl.

"Odhadujeme, že (Putin) sa momentálne blíži k takmer 100-percentnému nasadenia všetkých (ozborjených) síl, ktorých vyslanie sme predpokladali," povedal novinárom zmienený predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Putin vyhlásil špeciálnu operáciu, ukrajinských vojakov poslal domov

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Kremeľ v stredu oznámil, že lídri dvoch separatistických regiónov vo východnej časti Ukrajiny ruského prezidenta Putina žiadajú o "pomoc" s "odrazením agresie" zo strany ukrajinskej armády.

Ruský prezident v pondelok tieto regióny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) - vyhlásil za nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojsk do týchto oblastí. Západ upozorňuje, že Rusko na hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov a môže každú chvíľu uskutočniť útok na Ukrajinu, pripomína AFP.

Viac o téme: útok RuskoUSAVladimir PutinUkrajinaJoe BidenVojna na ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu