Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biden nominoval Afroameričanku Brownovú Jacksonovú do doživotnej funkcie členky Najvyššieho súdu USA

Ketanji Brownová Jacksonová Zobraziť galériu (2)
Ketanji Brownová Jacksonová (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden nominoval do doživotnej funkcie členky Najvyššieho súdu USA federálnu sudkyňu Ketanji Brownovú Jacksonovú, ktorá sa v prípade potvrdenia Senátom stane prvou Afroameričankou na tomto poste. Informuje o tom agentúra AFP.

"S hrdosťou oznamujem, že do funkcie na Najvyššom súd nominujem Ketanji Brownovú Jacksonovú," povedal Biden. "Bude výnimočnou sudkyňou," dodal. Jacksonová sa stala federálnou sudkyňou v roku 2013 a vlani bola potvrdená ako členka federálneho odvolacieho súdu v hlavnom meste Washington, pripomína AFP. Práve na tomto odvolacom súde pôsobilo už osem neskorších sudcov najvyššieho súdu vrátane troch súčasných.

Biden ešte v januári avizoval, že na miesto 83-ročného liberálneho sudcu Stephena Breyera - ktorý oznámil svoj úmysel ísť do dôchodku -, nominuje Afroameričanku. Najvyšší súd hrá v americkom spoločenskom živote kľúčovú úlohu a často má posledné slovo v sporných zákonoch, politicky citlivých kauzách, nezhodách medzi jednotlivými štátmi a federálnou vládou, ako aj v konečných odvolaniach voči popravám.

Ketanji Brownová Jacksonová
Zobraziť galériu (2)
Ketanji Brownová Jacksonová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Bidenov predchodca Donald Trump počas svojich štyroch rokov vo funkcii nominoval do najvyššieho súdu až troch konzervatívnych sudcov - Neila Gorsucha, Bretta Kavanaugha a Amy Coneyovú Barrettovú. Znamená to, že na tejto najvyššej súdnej inštancii USA majú v súčasnosti prevahu konzervatívni sudcovia nad liberálne orientovanými v pomere 6:3.

Viac o téme: USANajvyšší súdJoe BidenKetanji Brownová Jacksonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu