Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladý vojak sa obetoval vo VOJNE: Odpálil sa spolu s mostom, aby bránil Ukrajinu! Stal sa národným hrdinom

(Zdroj: FB / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV – Vojna na Ukrajine straší celý svet, a to právom. Veď to, čo sme si doteraz mysleli, že sa nestane, sa z noci na ráno stalo. Od skorého rána je počiť z okolia hlavného mesta Kyjev výbuchy z bombardovania. Aby však mesto uchránili, museli vyhodiť do vzduchu jeden z mostov. Vojak, ktorý na moste umiestňoval výbušniny, však pri hrdinskom čine zahynul a stal sa národným hrdinom.

Od skorého rána počuť z okolia Kyjeva výstrely, ktoré značia bombardovanie hlavného mesta Ukrajiny. Môže za to vojna, ktorá vypukla v noci zo stredy na štvrtok na území Ukrajiny. Vojna je vyústením ukrajinsko-ruského konfliktu, ktorý eskaloval už niekoľko týždňov. V piatok ráno zostrelila ukrajinská armáda nad Kyjevom lietadlo nepriateľa, ktoré narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá následne začala horieť.

VIDEO Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní

Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní (Zdroj: profimedia.sk)

Rusi sa však nebezpečne približovali a Ukrajinci sa preto rozhodli pre ťažký krok – vyhodiť do vzduchu most Heničesk a zabrániť tak Rusom prístupovú cestu do Kyjeva. Ide o most, ktorý sa nachádza blízko Krymu. A za tento krok vďačia jednému jedinému ukrajinskému vojakovi – Vitalijovi Skakunovi Volodymyrovičovi. Ten sa na akciu prihlásil dobrovoľne a na most umiestnil výbušniny. Následne si však uvedomil, že sa pred výbuchom nestihne premiestniť do bezpečia, a preto sa rozhodol zostať na svojej pozícii a tak sa presvedčiť, že most bude zničený, aj keď to znamenalo, že sa bude musieť obetovať.

 

ГЕРОЇ СУЧАСНОСТІ. ПІДІРВАВ МІСТ РАЗОМ З СОБОЮ #stoprussia У цей важкий день для нашої країни, коли український народ дає...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Friday, February 25, 2022

Operácia bola úspešná a ukrajinské Ozbrojené sily Vitalijho odvtedy nazývajú hrdinom. „V tento ťažký deň pre našu krajinu, keď ukrajinský ľud odháňa ruských okupantov na všetky strany, jedným z najťažších miest na mape Ukrajiny bola Perekopská šija, kde bol samostatný prápor námornej pechoty, jeden z prvých, ktorý sa stretol s nepriateľom,“ napísali na sociálnej sieti. Ako dodali, hrdinstvo vojaka výrazne spomalil postup ruského vojska, čím získal svojej jednotke čas na prichystanie obrany. „Velenie námornej pechoty požiada vrchné velenie o udelenie štátneho vyznamenania námorníkovi Skakunovi Vitalijovi Volodymyrovičovi. Ruskí okupanti, vedzte, že vám bude horieť zem pod nohami! Budeme bojovať, kým žijeme! A kým budeme nažive, budeme bojovať!“ uzavreli.

Na Twitteri sa následne objavili prvé zábery od odpálenia mosta, z ktorých behá mráz po chrbe. Po troskách odpáleného mostu sa totiž šplhajú ľudia, ktorí sa snažia ujsť z mesta.

 

Viac o téme: BombardovanieOzbrojené silyVojna na UkrajineUkrajinský hrdinaUkrajinský vojakOdpálenie mosta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu