Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ONLINE Ruskí vojaci majú začať inváziu, ozýva sa zo zámoria: Satelitné snímky naznačujú bojové pozície

Na kombosnímke satelitné zábery súkromnej americkej firmy Maxar Technologies z 13. februára 2022 (hore) a 20. februára 2022 (dole) zobrazujú pohyb ruských vojenských jednotiek v meste Soloti, ktoré sa nachádza asi 25 kilometrov severne od ruských hraníc s Zobraziť galériu (14)
Na kombosnímke satelitné zábery súkromnej americkej firmy Maxar Technologies z 13. februára 2022 (hore) a 20. februára 2022 (dole) zobrazujú pohyb ruských vojenských jednotiek v meste Soloti, ktoré sa nachádza asi 25 kilometrov severne od ruských hraníc s (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

KYJEV - Na Ukrajine je v týchto dňoch mimoriadne napätá situácia aj po ostreľovaní proruskými separatistami. Po streľbe dokonca hlásia ukrajinská armáda smrť dvoch vojakov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu dvakrát telefonoval s Vladimirom Putinom a medzi týmito rozhovormi sa spojil aj s viacerými západnými lídrami vrátane amerického prezidenta Bidena či britského premiéra Borisa Johnsona. V zásade sa dohodli na summite, ktorý sa má začať len v prípade, že Rusko nezačne útok na Ukrajinu.

archívne video

Rusko začalo ďalšie cvičenia v Čiernom mori, pripravuje sa na obranu Krymu (Zdroj: profimedia.sk)


  • medzi európskymi lídrami sa hovorí o hroziacom vojenskom konflikte v Európe
  • pri ostreľovaní v Donbase zahynuli dvaja ukrajinskí vojaci, čo potvrdila samotná armáda
  • francúzsky prezident Emmanuel Macron telefonoval s Putinom a západnými lídrami - dohodli sa na summite
  • americké médiá informujú, že ruskí velitelia dostali rozkazy na inváziu

ONLINE

22:00 Vážení čitatelia, týmto ukončujeme dnešný online. Ďakujeme, že ste nás sledovali.

20:39 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty. Putin o tom informoval v prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie.

Vladimir Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu separatistických republík v Donbase.
Zobraziť galériu (14)
Vladimir Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu separatistických republík v Donbase.  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

19:42 V súvislosti s očakávaným prílevom utečencov zo samozvaných proruských republík v Donbase vyhlásili režim mimoriadnej situácie ďalšie štyri regióny v Rusku: Volgogradská, Oriolská, Ulianovská a Saratovská oblasť. Informoval o tom spravodajský web Meduza.io.

19:28 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a oznámil im, že "v blízkej budúcnosti" má v úmysle podpísať výnos o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Uvádza sa to vo vyhlásení Kremľa, z ktorého citovala agentúra Interfax.

Scholz Putina varoval pred takýmto krokom, ktorý by bol podľa jeho slov v "ostrom rozpore" s minskými dohodami zameranými na urovnanie konfliktu v Donbase, informovali agentúry DPA a AFP. Macron po telefonáte s Putinom zvolal bezpečnostnú radu štátu.

19:05 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že prípadné moratórium na členstvo Ukrajiny v aliancii NATO by nevyriešilo napätie medzi Ruskom a Západom. Informovala o tom agentúra DPA. Na zasadnutí ruskej Bezpečnostnej rady, ktoré bolo zvolané v pondelok do Kremľa, Putin vysvetlil, že prípadné moratórium na prijatie Ukrajiny do NATO nie je v skutočnosti ústupkom, ale len realizáciou plánov Západu pripraviť Kyjev na blížiaci sa vstup do aliancie.

Zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.
Zobraziť galériu (14)
Zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

18:41 Ruský vyšetrovací výbor (Sledkom) začal prešetrovať okolnosti smrti a zranenia civilistov v Donbase, ktoré sú údajne dôsledkom ostreľovania zo strany Ukrajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax. Sledkom tieto prípady vyšetruje na základe podozrenia, že došlo k použitiu medzinárodne zakázaných prostriedkov a metód v ozbrojenom konflikte.

18:13 V centre Donecka, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny, bolo dnes počuť niekoľko výbuchov. Povaha týchto explózií je doposiaľ nejasná, uviedla agentúra Reuters. Na frontovej línii v Donbase v poslednej dobe zosilnelo vzájomné ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády a separatistov. Nepriateľská paľba dnes zabila civilistu v osade Novoluhanske a zranila štyroch ukrajinských vojakov, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na armádny štáb. 

17:45 Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok vyhlásil, že podľa informácií amerických spravodajských služieb by prípadná invázia Ruska na Ukrajinu zahŕňala aj mimoriadne brutálnu stratégiu zásahov voči civilnému obyvateľstvu. Informovala o tom agentúra AFP.

ONLINE Ruskí vojaci majú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP/Manuel Balce Ceneta)

Ruská invázia na Ukrajinu, ktorá podľa Washingtonu a jeho spojencov môže prísť kedykoľvek, by bola "mimoriadne násilnou" operáciou, ktorá si vyžiadala "životy Ukrajincov, Rusov, civilistov i vojenského personálu", povedal Sullivan pre NBC News.

17:35 Ukrajina v pondelok požiadala o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom riešiť hrozbu ruskej invázie. Vo svojej žiadosti sa Kyjev odvolal na bezpečnostné záruky, ktoré Ukrajina dostala výmenou za to, že sa v roku 1994 vzdala svojho jadrového arzenálu.

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba vo svojom tvíte, zverejnenom v pondelok, vysvetlil, že "na základe iniciatívy prezidenta (Volodymyra) Zelenského oficiálne požiadal členské štáty BR OSN, aby okamžite uskutočnili konzultácie podľa článku 6 budapeštianskeho memoranda". Dodal, že Bezpečnostná rada OSN musí riešiť "praktické kroky na zaručenie bezpečnosti Ukrajiny".

16:45 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v súvislosti s dianím na východe Ukrajiny vyhlásil, že "Kyjev vykonal už dve trestné operácie proti Donbasu, teraz to vyzerá na začiatok tretej". Na otvorení zasadnutia Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, ktoré sa koná v Kremli, Putin osobitne zdôraznil osudy ľudí žijúcich na týchto územiach.

Putin otvoril zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.
Zobraziť galériu (14)
Putin otvoril zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putin na zasadnutí podľa agentúry AFP priznal, že už nemá pocit, že by mierový plán z Minska, dohodnutý s Francúzskom, Nemeckom a Kyjevom, dokázal vyriešiť ukrajinský konflikt. "Chápeme, že neexistujú žiadne vyhliadky" na implementáciu mierových dohôd z Minska, povedal Putin podľa AFP na zasadnutí. Podľa agentúry TASS Putin skonštatoval, že rokovací proces o Donbase je v slepej uličke.

16:39 Ruský minister zahraničných vecí  Sergej Lavrov v pondelok povedal, že sa vo štvrtok stretne v Ženeve so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k schôdzke dochádza v čase čoraz väčšieho napätia spôsobeného obavami z ruskej invázie na Ukrajine.

16:13 Vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin a líder Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik v pondelok vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uznal nezávislosť oboch týchto proruských subjektov, ktoré Ukrajina považuje za svoje dočasne okupované územia. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax.

16:09 Velenie operácie ukrajinskej armády na východe Ukrajiny v pondelok opäť deklarovalo, že vojenský personál a technika zostávajú na svojich pozíciách a v regióne nevykonávajú žiadne útočné operácie. Ako informovala agentúra Ukrinform, velenie odmietlo tvrdenie ruskej strany, že ukrajinské sily v pondelok ráno ostreľovali ruský hraničný priechod v Rostovskej oblasti.

Vysídlení civilisti z Doneckej a Luhanskej oblasti.
Zobraziť galériu (14)
Vysídlení civilisti z Doneckej a Luhanskej oblasti.  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Ukrajinská strana zároveň informovala, že v dôsledku ostreľovania proruských síl došlo v Luhanskej oblasti k poškodeniu viacerých objektov civilnej infraštruktúry. Napríklad bez dodávok vody a tepla sa ocitlo viac ako 10.000 ľudí z oblasti mesta Ščasťa.

15:23 Ruský prezident Vladimir Putin zvolal rokovanie svojej bezpečnostnej rady, na ktorej nastolil otázku ďalšieho postupu Moskvy v aktuálnej kríze vzťahov so Západom a Ukrajinou, okrem iného aj otázku uznania nezávislosti samozvaných "ľudových republík", vyhlásených proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.

14:23 Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin v pondelok opäť vyzval všetkých mužov "schopných držať v ruke zbraň", aby išli bojovať proti jednotkám ukrajinskej armády. Tá podľa neho podniká ostreľovanie aj ťažkými zbraňami. Kyjev to odmieta a opakovane tvrdí, že v čase napätej situácie ohľadom rozmiestňovania ruskej vojenskej techniky v blízkosti hraníc neplánuje podniknúť vojenskú ofenzívu proti proruským separatistom v Donbase. Informovala o tom agentúra DPA.

Napätie na Ukrajine sa stupňuje
Zobraziť galériu (14)
Napätie na Ukrajine sa stupňuje  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

14:08  Rusko tvrdí, že armáda a pohraničníci zabránili "diverznej skupine" v narušení ruskej hranice zo strany Ukrajiny, oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na ruské úrady. Bezpečnostné zložky päť "narušiteľov" hranice v Rostovskej oblasti zabili. Kyjev vzápätí ruské tvrdenie o incidente na hraniciach označil za falešnú správu. Žiadne ukrajinské sily v regióne nie sú, uviedla ukrajinská armáda.

13:42 Nemecká spolková vláda chce posilniť medzinárodnú pozorovateľskú misiu, ktorá monitoruje konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny. Počas pondelkového mimoriadneho zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o tom informovalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, uviedla agentúra DPA.

13:30 V noci pokračovala aj evakuácia civilistov, najmä žien a detí, z oboch samozvaných republík. Podľa dnešného oznámenia úradujúceho ruského ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Čuprijana od piatku dorazilo z tejto oblasti na ruské územie asi 61-tisíc obyvateľov.

13:01 Agentúra TASS informuje okrem iného o mínometnom ostreľovaní nemocnice v Donecku, ktorý sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami. Prípadných zranených správy nezmieňujú. Podľa Interfaxu mesto zostalo bez vody kvôli ostreľovaniu mestskej čistiarne.

Kyjev opakovane odmieta obviňovanie z toho, že by v posledných dňoch zosilňoval násilie a prípadne priamo plánoval útok na separatistické regióny. Ukrajinská strana uvádza, že vzbúrenecké oblasti a Rusko, ktoré má pri ukrajinských hraniciach desaťtisíce vojakov, len umelo vytvárajú zámienku na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

12:20 Pri incidente týkajúcom sa stanovišťa ruských pohraničníkov, ktorý sa podľa FSB odohral 150 metrov od hraníc Ruska s Ukrajinou, nebol nikto zranený. Ruská agentúra Ria Novosti zverejnila video, na ktorom je vidieť zničený malý prístrešok. Agentúra Reuters podotkla, že na videu nie je žiadna strela. Podľa nej ukrajinská armáda už predtým obvinila Rusko z vytvárania falošných záberov projektilov, pri ktorých tvrdí, že sú ukrajinské.

11:53 Nemecký kancelár Olaf Scholz bude dnes popoludní telefonicky rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii na Ukrajine. Kvôli napätiu v tomto regióne sa tiež v stredu francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian výnimočne zúčastní na zasadnutí nemeckej vlády. V Berlíne to dnes podľa agentúry Reuters oznámili hovorcovia kancelára a ministerstva zahraničia.

11:24 Európski spojenci by v prípade ruskej invázie na Ukrajinu mali byť pripravení na zavedenie tvrdých ekonomických sankcií voči Moskve. Po účasti na víkendovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii to povedala americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Informácie pochádzajú zo správy od agentúry AP.

ONLINE Ruskí vojaci majú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

"Hovoríme tu o potenciálnej vojne v Európe," povedala Harrisová médiám v nedeľu večer pred odletom do Washingtonu. Podľa americkej viceprezidentky sa Európa v súčasnosti nachádza v najväčšej bezpečnostnej kríze od konca druhej svetovej vojny.

11:01 Minsk vyhlásil, že odchod ruských vojakov z Bieloruska bude do veľkej miery závisieť od stiahnutia síl NATO z krajín v blízkosti Bieloruska a Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej tým krajina zaujala tvrdšiu pozíciu a otvorila možnosť, že by na jej území mohla ruská armáda zostať na neurčito. Moskva a Minsk pôvodne deklarovali, že spoločné manévre skončia 20. februára, v nedeľu však bieloruský minister obrany oznámil, že cvičenie bude pokračovať.

09:45 Ukrajinský sabotér sa v pondelok ráno odpálil pri pokuse umiestniť výbušné zariadenie v okolí železničnej stanice v meste Doneck, ktoré ovládajú proruskí separatisti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS, ktorá sa odvolala na vyhlásenie hovorcu tzv. ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Sabotér sa odpálil v pondelok okolo 4.45 h miestneho času (5.45 SEČ) pri vchode na trh v okolí železničnej stanice. Pri jeho pozostatkoch našli batoh s výbušným zariadením, uviedol hovorca milícií.

09:35 Kyjev víta iniciatívu s cieľom usporiadať summit medzi prezidentmi Ruska a Spojených štátov. Každá snaha o diplomatické riešenie terajšej krízy totiž podľa názoru šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleby stojí za pokus.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dymtro Kuleba na rokovaní v Bruseli
Zobraziť galériu (14)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dymtro Kuleba na rokovaní v Bruseli  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

09:07 Európska únia podporuje diplomatické snahy o upokojenie napätia okolo Ukrajiny vrátane možnosti usporiadania summitu medzi prezidentmi Spojených štátov a Ruska. Pred rokovaním s ministrami zahraničných vecí členských krajín dvadsaťsedmičky to dnes povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Pre prípad, že by Rusko suseda napadlo, je však EÚ pripravená okamžite zaviesť tvrdé sankcie, dodal.

ONLINE Ruskí vojaci majú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

08:15 Rusko vytvára zoznam Ukrajincov, ktorých v prípade invázie do krajiny plánuje zabiť alebo zavrieť do internačných táborov, napísala americká vláda Vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej. Informoval o tom denník The New York Times. USA tiež varujú, že ak ruská armáda skutočne vtrhne na územie susednej krajiny, bude mučiť či unášať civilistov, pričom sa zameria predovšetkým na odporcov invázie, novinárov, bieloruských disidentov v exile a príslušníkov etnických, náboženských a sexuálnych menšín.

06:11 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zdôraznila v nedeľu hrozbu Západu, že Rusko by čakali "rozsiahle dôsledky", ak by zaútočilo na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA.

Finančné sankcie by pre Rusko v prípade vojenskej agresie voči Ukrajine znamenali, že by bolo fakticky odrezané od medzinárodných finančných trhov, uviedla von der Leyenová v súvislosti so zvažovaným súborom sankcií v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD.

Ursula von der Leyenová predniesla oficiálne vyhlásenie na počesť zosnulého predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho
Zobraziť galériu (14)
Ursula von der Leyenová predniesla oficiálne vyhlásenie na počesť zosnulého predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

05:20 Nové satelitné zábery ukazujú zintenzívnenie aktivity ruských vojenských jednotiek neďaleko severovýchodnej hranice Ukrajiny. Jednotky, ktoré sa nachádzali v posádkach, podľa nich zaujímajú pozície v teréne, informovala v nedeľu televízia CNN.

Satelitné zábery urobila v nedeľu súkromná americká firma Maxar Technologies. Podľa jej zhodnotenia "bolo severozápadne od Belgorodu a v blízkosti miest Soloti a Valujki v Rusku zaznamenaných viacero nových rozmiestnení obrnenej techniky a vojakov v teréne".

Na kombosnímke satelitné zábery súkromnej americkej firmy Maxar Technologies z 13. februára 2022 (hore) a 20. februára 2022 (dole) zobrazujú pohyb ruských vojenských jednotiek v meste Soloti, ktoré sa nachádza asi 25 kilometrov severne od ruských hraníc s Ukrajinou.
Zobraziť galériu (14)
Na kombosnímke satelitné zábery súkromnej americkej firmy Maxar Technologies z 13. februára 2022 (hore) a 20. februára 2022 (dole) zobrazujú pohyb ruských vojenských jednotiek v meste Soloti, ktoré sa nachádza asi 25 kilometrov severne od ruských hraníc s Ukrajinou.  (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

03:21 Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa v zásade dohodli na ďalšom summite. Konať sa však bude môcť len v prípade, ak Moskva nezaútočí na Ukrajinu, oznámila v pondelok francúzska prezidentská kancelária. informácie pochádzajú zo správ od agentúr AFP a DPA.

Summit obom lídrom navrhol francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého by sa následne malo konať aj ďalšie, rozšírené vrcholné stretnutie za účasti "relevantných zainteresovaných strán". Témou by mala byť "bezpečnosť a strategická stabilita v Európe", uviedol Elyzejský palác.

02:57 Veliteľské stredisko ukrajinskej Operácie spoločných síl (OOS) v nedeľu oznámilo, že separatisti na východe krajiny spustili streľbu z ťažkých zbraní namierenú na ich vlastné územie v snahe "falošne obviniť" ukrajinské sily a "ďalej eskalovať situáciu". Informovala o tom spravodajská stanica CNN.

00:20 Rusko nesformovalo v blízkosti Ukrajiny úderné vojenské skupiny, preto nemožno hovoriť o totálnom útoku v najbližších dňoch. Uviedol to v nedeľu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, informácie vznikli na základe správy tlačovej agentúry Ukrinform.

"Do dnešného dňa, tejto hodiny, nebola zo strany Ruskej federácie vytvorená úderná skupina na žiadnom mieste, kde obkľúčili Ukrajinu. Preto hovoriť, že útok bude zajtra, pozajtra, je podľa mňa nevhodné. To ale neznamená, že riziko je nízke, že neexistuje žiadna hrozba," povedal Reznikov vo vysielaní televízie 1 + 1.

23:58 České ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo v nedeľu večer českých občanov, aby necestovali na Ukrajinu. Aktualizované odporúčanie vydalo vzhľadom "na stále sa zvyšujúcu pravdepodobnosť vzniku vojenského konfliktu". Ministerstvo zároveň prostredníctvom svojej webstránky občanov ČR vyzvalo, aby urýchlene opustili oblasti ležiace na východe Ukrajiny. V prípade, že sa nachádzajú v inej časti tejto krajiny, im odporučilo, aby svoj odchod taktiež zvážili.

23:07 Vláda Spojených štátov má spravodajské informácie, podľa ktorých ruskí velitelia pri hraniciach s Ukrajinou dostali rozkazy pokračovať v príprave invázie. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom v nedeľu informovali americké médiá.

Na základe týchto informácií z uplynulého týždňa prezident USA Joe Biden v piatok vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin prijal rozhodnutie o útoku na Ukrajinu, uviedli noviny New York Times a televízia CBS.

22:40 Americké veľvyslanectvo v Rusku vyzvalo v nedeľu Američanov žijúcich v tejto krajine, aby sa pripravili na možnú evakuáciu. Odvolalo sa pritom na hroziace útoky v Moskve, Petrohrade či pozdĺž ruských hraníc s Ukrajinou, informuje agentúra Reuters.

Americká ambasáda uviedla, že v ostatnom čase sa vyskytli "hrozby útokov na nákupné centrá, železničné stanice i stanice metra a ďalšie verejné miesta, kde sa zhromažďujú ľudia". Zaznamenané mali byť na husto obývaných miestach vrátane Moskvy a Petrohradu, ako aj oblastiach pri ukrajinských hraniciach, kde je napätá situácia.

Diplomatická cesta

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin viedli v nedeľu večer znova telefonický rozhovor – už druhý počas dňa. Oznámila to francúzska prezidentská kancelária, informovali agentúry AFP a DPA.

Obaja lídri absolvovali okolo poludnia takmer dvojhodinový telefonát v rámci rokovaní zameraných na zabránenie vojne na Ukrajine. Ich následný večerný rozhovor trval asi hodinu, ďalšie podrobnosti o ňom však nezverejnili.

V prvom telefonáte sa Macron s Putinom podľa Elyzejského paláca zhodli na snahe o diplomatické riešenie krízy i uzavretie prímeria vo východoukrajinskom Donbase. Putin pripísal tamojšiu eskaláciu násilia Kyjevu a "provokáciam" zo strany ukrajinských síl, pričom kritizoval, že niektoré krajiny NATO dodávajú Ukrajine zbrane, čím podľa neho podnecujú Kyjev k násilnému riešeniu.

Ruské vojská by sa mali stiahnuť

Ruský prezident podľa Kremľa tiež zdôraznil, že očakáva od USA a NATO, že pristúpia so všetkou vážnosťou k požiadavkám Moskvy na poskytnutie bezpečnostných garancií a že ich odpovede na ne budú "konkrétne a zásadné".

Putin Macronovi okrem toho povedal, že má v úmysle stiahnuť ruských vojakov z Bieloruska ihneď, ako sa skončia prebiehajúce rusko-bieloruské vojenské cvičenia.

Francúzsky líder sa so šéfom Kremľa spojil znova večer po tom, ako absolvoval telefonáty aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, americkým prezidentom Joeom Bidenom a britským premiérom Borisom Johnsonom.

Biely dom bez bližších detailov uviedol, že Biden a Macron hovorili 15 minút o "pokračujúcej diplomacii a odstrašujúcom úsilí".

Kancelária britského premiéra oznámila, že Johnson reagoval na Putinove vyjadrenia z rozhovoru s Macronom ako na "vítanú známku" možnej ochoty naďalej hľadať diplomatické riešenie.

Budúci týždeň bude rozhodujúci

Johnson a Macron sa zhodli, že Rusko i Ukrajina musia splniť všetky svoje záväzky na základe minských dohôd, pričom Putin musí ustúpiť od "svojich súčasných vyhrážok a stiahnuť vojakov od ukrajinskej hranice".

"Premiér a prezident Macron sa zhodujú v tom, že budúci týždeň bude rozhodujúci pre diplomaciu," doplnil Johnsonov úrad.

Viac o téme: SummitOnlineútok RuskoVladimir PutinUkrajinaJoe BidenEmannuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu