Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Celý svet podporuje Ukrajinu: Putina nazval novodobým Hitlerom! Čo bude nasledovať?

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, AP Photo, SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV/MOSKVA - Celý svet sa vo štvrtok zobudil s informáciou, že Rusko zahájilo v noci masívny útok na Ukrajinu. Ruský prezident Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom. Ako však na kroky Ruska reagujú okolité krajiny? Tie kroky Putina odsúdili.


  • Putin vyhlásil špeciálnu vojenskú operáciu
  • Lídri dvoch separatistických regiónov prosia Rusko o pomoc
  • Ukrajinská rozviedka tvrdí, že Rusko bude pokračovať smerom na západ
  • Západ odsúdil Putinove kroky, lídri uvalili na Rusko sankcie
  • Ukrajinské mestá sú napadnuté

VIDEO Zábery dymu valiaceho sa z ukrajinského vojenského letiska v Čuhujive

Zábery dymu valiaceho sa z ukrajinského vojenského letiska v Čuhujive (Zdroj: profimedia.sk)

19:28 Bývalý nemecký spolkový kancelár a v súčasnosti lobista Gerhard Schröder vo štvrtok odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a označil ju za neopodstatnenú. Vyzval však súčasne na pokračovanie dialógu s Moskvou. Ako informovala agentúra AFP, Schröder, ktorého práca pre ruský energetický sektor je v Nemecku prijímaná ako veľmi kontroverzná, uviedol, že "vojnu a s ňou spojené utrpenie ľudí na Ukrajine treba čo najskôr zastaviť", pričom uviedol, že je to "zodpovednosť ruskej vlády". Schröder (77) udržiava blízke priateľstvo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom však v Nemecku čelí výzvam, aby prerušil svoje obchodné vzťahy s Ruskom - okrem iného aj pre to, že škodia  jeho domovskej Sociálnodemokratickej strane (SPD) vedenej súčasným kancelárom Olafom Scholzom.

19:25 Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, pričom z územia anektovaného Krymu. Informovala o tom agentúra AP. Rusko predtým uvádzalo len to, že rozpútalo letecké a raketové útoky na ukrajinské letecké základne, batérie protivzdušnej obrany a ďalšie vojenské objekty. Zničených bolo podľa neho 83 ukrajinských vojenských zariadení.

19:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal medzinárodne spoločenstvo, aby odstrihlo Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Zelenskyj to povedal po telefonáte so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, pričom poznamenal, že "z EÚ je už na ceste balík veľmi tvrdých sankcií voči Rusku". Nemenované diplomatické zdroje medzičasom pre agentúru DPA uviedli, že členské štáty EÚ sa už zhodli na hlavných bodoch nového sankčného balíka voči Rusku, ktorý bude zameraný na jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. 

19:00 Zámerom ruskej invázie na Ukrajinu je zvrhnúť vládu v Kyjeve a namiesto nej dosadiť nové vedenie lojálne voči Moskve. Uviedol to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ amerických ozbrojených síl. "Majú v úmysle v podstate zvrhnúť vládu a dosadiť vlastnú formu vlády," uviedol nemenovaný predstaviteľ. Priblížil, že Rusko začalo útok na Ukrajinu odpálením približne 100 balistických striel namierených hlavne na zriadenia vojenskej infraštruktúry.

18:28 Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson, informujú televízie BBC a Sky News. Ide o reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

18:25 Lídri EÚ vyzvú na štvrtkovom summite na prijatie sankcií voči Bielorusku za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Uvádza sa to v návrhu ich spoločného vyhlásenia, do ktorého nahliadol denník The Guardian. Návrh spoločného vyhlásenia, ktorý má byť dokončený vo štvrtok neskoro večer na ich mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, odsudzuje "zapojenie Bieloruska do tejto agresie voči Ukrajine" a vyzýva Minsk, aby dodržiaval svoje medzinárodné záväzky. V návrhu sa tiež uvádza, že Európska rada vyzvala na urýchlené vypracovanie ďalšieho balíka sankcií, ktoré sa majú týkať aj Bieloruska. 

18:15 Ruská invázia na Ukrajinu je vážnym ohrozením medzinárodného poriadku. Vo štvrtok to - po skončení virtuálneho rokovania - uviedli vo vyhlásení lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7). Lídri G7 ostro odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú nazvali "nevyprovokovaným a absolútne neopodstatneným útokom" ohrozujúcim globálnu stabilitu. "Táto kríza je vážnou hrozbou pre medzinárodný poriadok," uvádza sa vo vyhlásení G7 s tým, že jej následky sa nedotknú len samotnej Európy. "Od základov to zmenilo euroatlantickú bezpečnostnú situáciu," píše sa vo vyhlásení. Lídri G7 takisto ohlásili, že sú pripravení čeliť prípadným prerušeniam dodávok energií. "Podrobne monitorujeme situáciu na svetovom trhu s ropou a plynom," uviedli.

18:00 "S najväčšou pravdepodobnosťou Rusi pripravujú ľud proruského exprezidenta Viktora Fedorovyča Janukovyča na prevzatie vlády a parlamentu po „voľbách“ organizovaných Moskvou. Putin žiada nielen uznanie anexie Krymu, ale aj úplnú demilitarizáciu Ukrajiny," konštatoval bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. 

17:00 "Je poburujúce, že Trump vychvaľuje Putinovu vražednú inváziu na Ukrajinu ako „geniálny čin“. Všetkých by nás malo znepokojovať, že Putin je presne takým lídrom, akým by Trump chcel byť, a že tak málo republikánov má odvahu povedať to nahlas," povedal americký senátor Bernie Sanders.

Sviečkový pochod v Bratislave
Zobraziť galériu (10)
Sviečkový pochod v Bratislave  (Zdroj: Maarty)

15:15 Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval vo štvrtok Bielorusko, aby sa nezapojilo do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Môžete sa rozhodnúť, že sa nepripojíte k tomuto deštruktívnemu kroku Ruska. Môžete sa rozhodnúť, že sa nebudete podieľať na tejto zbytočnej tragédii namierenej voči vašim susedom na Ukrajine," uviedol Michel pred novinármi v sídle NATO v Bruseli.                                                   

15:03 Niekoľko stoviek ľudí sa vo štvrtok zúčastňovalo na proteste pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Demonštrovali proti vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, a zo solidarity s touto bývalou sovietskou republikou. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP. Demonštrácia proti vojne na Ukrajine sa začala krátko po 10.00 h pred ruskou ambasádou vo Varšave na ulici Belwederska. K protestu sa v priebehu dopoludnia pridávali ďalší a ďalší ľudia. Protestujúci mávali vlajkami Ukrajiny, Poľska a Európskej únie a držali protivojnové pútače. Podľa reportéra agentúry PAP prítomného na mieste sa na demonštrácii zúčastňovali aj Rusi. Držali kartónové pútače s napísanými slovami "Nie v mojom mene".

Sviečkový pochod v Bratislave
Zobraziť galériu (10)
Sviečkový pochod v Bratislave  (Zdroj: Maarty)

15:02 Prezidentka Zuzana Čaputová volala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Slovensko požiadal o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Informovala o tom na sociálnej sieti. 

 

Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, February 24, 2022

15:01 Rusko a Čína obvinili vo štvrtok z eskalácie konfliktu na Ukrajine západné krajiny a Kyjev, informovala agentúra DPA po rozhovoroch medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho čínskym náprotivkom Wangom I. Podľa DPA ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že "ministri vyjadrili spoločné presvedčenie, že dôvodom súčasnej krízy je odmietnutie Kyjeva - povzbudzovaného USA a ich spojencami - implementovať minský balík opatrení schválený Bezpečnostnou radou OSN". Podľa čínskej štátnej televízie CCTV Wang povedal, že zatiaľ čo Čína vždy rešpektovala zvrchovanosť a územnú celistvosť všetkých krajín, ukrajinský konflikt má "zložité a osobitné historické aspekty" a že Peking chápe "oprávnené obavy Ruska v bezpečnostných otázkach".

MIMORIADNY ONLINE Celý svet
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Profimedia)

15:00 Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine. Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu".

14:58 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok uviedol, že bieloruské jednotky sa v súčasnosti nezúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajine, ale v prípade potreby by sa mohli do nej zapojiť. Informovala o tom stanica BBC. "Opakujem, naše jednotky tam nie sú. Ale ak to bude potrebné, ak to bude potrebné pre Bielorusko a Rusko, budú tam," povedal Lukašenko.

14:50 

14:30 "Pán prezident Zeman popísal situáciu presne. Dneškom definitivne končia romantické predstavy o Rusku. Nerobme si ilúzie. Rusko, ktoré 24. februára 2022 zaútočilo na Ukrajinu, nie je to Rusko, ktoré nás pomáhalo oslobodzovať za 2. svetovej vojny," napísal český expremiér Andrej Babiš. 

14:20 Podľa amerického exprezidenta Georga W. Busha predstavuje ruský útok na Ukrajinu najvážnejšiu bezpečnostnú krízu na európskom kontinente od druhej svetovej vojny. "Pripájam sa k medzinárodnému spoločenstvu a odsudzujem nevyprovokovanú a neopodstatnenú inváziu Vladimira Putina na Ukrajinu. Americká vláda a ľudia musia byť solidárni s Ukrajinou a ukrajinským ľudom, ktorí hľadajú slobodu a právo zvoliť si vlastnú budúcnosť. Nemôžeme tolerovať autoritárske šikanovanie a nebezpečenstvo, ktoré predstavuje Putin," uviedol s tým, že Ukrajina je demokratický spojenec, ktorý si zaslúži plnú podporu v tomto ťažkom období. Rivalka Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2016 Hillary Clintonová napísala, že "svet bude brať Rusko a Putina na zodpovednosť za ľudské utrpenie a skazu, ktorú táto neodôvodnená a nevyprovokovaná vojna prinesie". 

14:00 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj rozhodne odsúdil vojenskú operáciu na Ukrajine, ktorú vo štvrtok spustila ruská armáda. Navaľnyj dodal, že táto vojna má "za cieľ odvrátiť pozornosť od problémov Ruska" a v skutočnosti povedie len k ďalšiemu schudobneniu. Informoval o tom spravodajský web Znak.com. Počas súdneho procesu, ktorý proti Navaľnému vo štvrtok pokračuje v nápravnovýchovnom tábore vo Vladimirskej oblasti, odsúdený politik žiadal sudkyňu, aby bolo v zápise z pojednávania zaznamenané, že je proti "tejto vojne".

13:40 Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odsudzujeme ruský vojenský útok," povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude "držať mimo" vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia. Orbán však zároveň dodal, že Maďarsko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc a je pripravené prijať ľudí utekajúcich z krajiny.

Zničené radary pri ukrajinskom meste Mariupol
Zobraziť galériu (10)
Zničené radary pri ukrajinskom meste Mariupol  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

13:15 Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij vo štvrtok apeloval na zastavenie "vojny proti Ukrajine za každú cenu" a vyzval občanov Ruska, aby "využili každú príležitosť na odpor proti vojne". Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook Chodorkovskij vyslovil predpoklad, že vojna "sa stane osudovým faktorom rozvoja ruskej spoločnosti a kritickým faktorom ruskej štátnosti". Putinove vyhrážky "použitím jadrových zbraní, jasne vyjadrené na rokovaniach so Západom", podľa Chodorkovského "stavajú celý svet na pokraj katastrofy". Na svojom konte na sociálnej sieti Facebook napísal, že "Putin začal vojnu proti Ukrajine" a označil to za "zločin proti ľudskosti".

VIDEO Ruský útok na ukrajinské mesto Čuhujiv, budovy sú po ostreľovaní úplne zničené

Ruský útok na ukrajinské mesto Čuhujiv, budovy sú po ostreľovaní úplne zničené (Zdroj: profimedia.sk)

13:00 Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok v televíznom prejave k občanom vyhlásil, že západní spojenci pripravujú "masívny" balík sankcií proti Rusku, ktoré zaútočilo na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. "Nemôžeme a nebudeme iba uhýbať pohľadom," odkázal Johnson Ukrajincom. Zároveň označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "diktátora", ktorý si nikdy "nepodmaní národné cítenie Ukrajincov".

12:35 Turecko vo štvrtok vyhlásilo, že ruská vojenská operácia na Ukrajine je neprijateľná, a vyzvalo Moskvu, aby okamžite zastavila svoju "nespravodlivú a nezákonnú" inváziu. "Vojenskú operáciu považujeme za neprijateľnú a odmietame ju," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. "Vyzývame Ruskú federáciu, aby čo najskôr zastavila túto nespravodlivú a nezákonnú akciu," dodal rezort. Krátko pred týmto oficiálnym vyhlásením ukrajinský veľvyslanec v Ankare uviedol, že Kyjev požiadal Ankaru, aby pre ruské lode uzavrela námorné trasy v Čiernom mori, prielivy Bospor a Dardanely, a prejavila tak solidaritu s Ukrajinou.

12:29 Luxemburský premiér Xavier Bettel označil dnešok ako smutný deň pro Európu. „Vojenský úder ukázal, že Rusko se rozhodlo siahnuť po zbraniach. Túto intervenciu ostro odsudzujem,“ napísal Bettel na Twitteri. Holandský premiér Mark Rutte uviedol, že nové sankce Európskej únie sa musia dotknúť priamo ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. 

12:20 Belgicko chce presadiť, aby Europská únia prestala udeľovať víza ruským občanoma to vrátane turistických, pracovných či študentských, povedal námestník belgického ministerstva pre migráciu Sammy Mahdi. „Bezohľadný útok Ruska nás núti k tomu, aby sme boli opatrní ohľadom Rusov, ktorí se chystajú prísť do Belgicka. V túto chvíľu tu Rusi nie sú vítání, všeobecný zákaz udeľovania víz Rusom by nemal byť tabu,“ povedal.

12:12 Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo štvrtok odsúdila ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a varovala pred následkami ozbrojeného konfliktu. "Naše najhoršie obavy sa naplnili. Po týždňoch eskalácie sa začala ruská invázia, ktorá pravdepodobne povedie k najstrašnejším následkom pre ľudské životy a ľudské práva. Amnesty International vyzýva na neomylné rešpektovanie medzinárodných ľudských práv a humanitárneho práva," uviedla AI na sociálnej sieti Twitter.

12:10 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok predpoludním vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu. "Toto je Putinova vojna," vyhlásil nemecký kancelár a dodal, že Putin "ohrozuje mier v Európe". Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Kancelár ďalej uviedol, že západné sankcie zabezpečia, aby Rusko zaplatilo "vysokú cenu" za útok na Ukrajinu. "Putin prináša utrpenie a skazu svojim priamym susedom, porušuje suverenitu a hranice Ukrajiny a ohrozuje životy nevinných ľudí na Ukrajine - bratského národa Ruska. (Putin) ohrozuje aj mier na našom kontinente," povedal Scholz novinárom v Berlíne.

12:05 Americký exprezident Donald Trump obhajuje vo svojom vyjadrení kroky Ruska. Podľa jeho slov je za inváziou na Ukrajinu niečo, čo nazýva ruský hoax. "Všetko sa to stalo kvôli zmanipulovaným voľbám," povedal exprezident, ktorý v utorok označil Putinove kroky za geniálne. 

12:00 Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoğlu označil vpád ruských vojsk na Ukrajinu za neakceptovateľný. Podľa jeho slov ide o porušenie mezinárodného práva a ohrozená je globálna bezpečnosť.

11:55 "Len Rusko je zodpovedné za smrť a skazu, ktorú tento útok prinesie, a Spojené štáty a ich spojenci a partneri budú reagovať jednotným a rozhodným spôsobom. Svet bude brať Rusko na zodpovednosť," napísal americký prezident Joe Biden na sociálnej sieti. 

 

Russia alone is responsible for the death and destruction this attack will bring, and the United States and its Allies...

Posted by President Joe Biden on Wednesday, February 23, 2022

11:46 Arcibiskup z Canterbury Justin Welby vo štvrtok označil ruský útok na Ukrajinu za "akt veľkého zla", informuje agentúra AFP. Welby vo vyhlásení ďalej uviedol, že atak bol "strašný a nevyprovokovaný". Spolu s arcibiskupom z Yorku Stephenom Cottrellom podporili výzvu pápeža Františka na celosvetový deň modlitieb a pôstu za mier, ktorý bude na Popolcovú stredu 2. marca. Pápež v stredu povedal, že v srdci nosí "veľkú bolesť pre zhoršovanie sa situácie na Ukrajine". František zároveň vyzval všetkých politických predstaviteľov, aby si spytovali svedomie.

MIMORIADNY ONLINE Celý svet
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Tiziana Fabi, Pool via AP)

11:30 Moldavsko vo štvrtok oznámilo, že uzatvorí svoj vzdušný priestor a odkloní lety na iné letiská v dôsledku bezpečnostnej situácie v regióne. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil tamojší podpredseda vlády, informuje agentúra Reuters. Prezidentka Maia Sanduová krátko predtým uviedla, že Moldavsko zavedie výnimočný stav a je pripravené prijať desaťtisíce ľudí prichádzajúcich zo susednej Ukrajiny. "Pomôžeme ľuďom, ktorí potrebujú našu pomoc a podporu," povedala prezidentka. Podľa webov moldavských médií sa na hraniciach medzi Ukrajinou a Moldavskom tvoria dlhé rady áut.

MIMORIADNY ONLINE Celý svet
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / AP)

11:15 Akt nevyprovokovanej agresie Ruska je potrebné dôsledne odsúdiť nielen slovami, ale aj činmi. Mám rád ruskú kultúru, vážim si obeť ruského ľudu v 2. svetovej vojne, ale to neznamená, že budem súhlasiť s tým, aby na územie suverénneho štátu bez vyhlásenia vojny vstúpila cudzia armáda. Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinom proti mieru. Uviedol to vo štvrtok v prejave k národu český prezident Miloš Zeman. Zároveň priznal, že sa mýlil, keď pred niekoľkými dňami povedal, že Rusi nie sú blázni a nezaútočia na Ukrajinu. "Priznávam, že som sa mýlil. Iracionálne rozhodnutie vedenia Ruskej federácie spôsobí výrazné škody samotnému ruskému štátu. Je načase siahnuť na ďaleko tvrdšie sankcie, predovšetkým sankcie v oblasti tzv. Swiftu," konštatoval Zeman. Narážal na medzinárodnú bankovú a finančnú sieť. Sankcie v tejto oblasti by pre Rusko znamenali vyradenie Ruskej federácie z platobného styku. "Šialencov je potrebné izolovať a nebrániť sa voči nim iba slovami, ale konkrétnymi opatreniami," dodal.

10:30 Litovský parlament v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu rozhodne o vyhlásení výnimočného stavu. Uviedol to litovský prezident Gitanas Nauséda, informuje agentúra Reuters. Pobaltský štát, ktorý je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), tiež navrhne uvalenie ďalších sankcií voči Minsku, keďže ruské jednotky zaútočili na Ukrajinu aj z Bieloruska. Nauséda chce zároveň požiadať NATO o bezpečnostné konzultácie, píše Reuters.

10:15 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok vyhlásil, že jeho armáda sa nezúčastňuje na ruskom vpáde na Ukrajinu, informovali bieloruské štátne médiá. Citovala ich francúzska tlačová agentúra AFP. "Naše ozbrojené sily sa nezúčastňujú na tejto operácii," uviedol Lukašenko, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva má v Bielorusku rozmiestnené desaťtisíce svojich vojakov.

10:10 Česká republika vo štvrtok oznámila, že dočasne uzavrela veľvyslanectvo v Kyjeve. Konzulárne služby pre českých občanov zabezpečuje konzulát v Ľvove. "Vzhľadom na ruskú inváziu bol na Ukrajine vyhlásený vojnový stav. Ministerstvo zahraničných vecí ČR varuje pred cestami na Ukrajinu a vyzýva občanov ČR, aby okamžite opustili Ukrajinu," uviedol rezort diplomacie na sociálnej sieti Twitter. Čechov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na Ukrajine, ministerstvo nabáda na maximálnu opatrnosť. Ak sa rozhodnú zostať v krajine, mali by mať pripravený plán evakuácie.

10:00 Rusko bude v súvislosti so svojím útokom na Ukrajinu čeliť "bezprecedentnej izolácii", ako aj "najtvrdším sankciám", aké kedy Európska únia uvalila. Vyhlásil to vo štvrtok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. "Toto nie je otázka blokov. Toto nie je otázka diplomatických mocenských hier. Je to záležitosť života a smrti. Ide o budúcnosť našej globálnej komunity," uviedol Borrell v odvysielanom vyhlásení. "Európa zažíva jeden zo svojich najtemnejších momentov od konca druhej svetovej vojny," dodal. Podľa neho je útok Ruska ako "hlavnej jadrovej mocnosti" proti svojmu prozápadnému susedovi "nielen najväčším porušením medzinárodného práva, ale aj porušením základných princípov ľudského spolunažívania".

9:48 Ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler, vyhlásil vo štvrtok bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Informovala o tom stanica BBC. Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že "dnes je tragický deň". Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014-19.

9:44 "Dôrazne odsudzujem ruský vojenský útok proti Ukrajine. Ohrozuje milióny nevinných ľudí a podkopáva základy medzinárodného poriadku. Teraz je na Západe, aby vhodne zareagoval!" konštatoval prezident Litvy Gitanas Nausėda.

9:33 Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell Fontelles rovnako uviedol, že ide o temné časy pre Európu a upozoronil, že Kremeľ ponesie za svoje kroky zodpovednosť. 

9:27 Pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva odsúdili vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine "ako zločin proti ukrajinskému ľudu". Informovala o tom tlačová agentúra AP. Ministri zahraničných vecí týchto troch krajín v spoločnom vyhlásení ostro odsúdili "otvorenú, rozsiahlu agresiu Ruska proti nezávislej, mierumilovnej a demokratickej krajine". Vojenskú operáciu Ruska označili ministri za "nehorázne porušenie medzinárodného práva, všetkých medzinárodných noriem a zločin proti ukrajinskému ľudu, ktorý odsudzujeme". Fínsky prezident Sauli Niinistö tiež vyhlásil, že konanie Ruska je "útokom na bezpečnostný poriadok celej Európy".

9:15 Austrália uvalila vo štvrtok na Rusko za jeho útok na Ukrajinu "druhú fázu" sankcií. Očakáva sa aj celá "séria" nových medzinárodných sankcií na potrestanie Moskvy, informovala tlačová agentúra AFP. Austrálsky premiér Scott Morrison odsúdil "ilegálny vpád" Ruska na Ukrajinu. Zároveň oznámil sankcie proti 25 jednotlivcom, štyrom subjektom podieľajúcim sa na vývoji a predaji vojenskej výzbroje a tiež obmedzenia voči štyrom finančným inštitúciám.

MIMORIADNY ONLINE Celý svet
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter/Euromaidan PR)

9:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok ostro odsúdil vojenskú operáciu Ruska proti Ukrajine a zaviazal sa, že Paríž sa bude spolu so spojencami pokúšať tento konflikt ukončiť. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP. "Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie," napísal Macron na Twitteri a zdôraznil, že Rusko sa rozhodlo "viesť vojnu" na Ukrajine. "Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny," doplnil Macron.Macron sa opakovane rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a snažil sa nájsť diplomatické riešenie patovej situácie, ale bez úspechu.

8:59 Lídri EÚ sa majú stretnúť v Bruseli o 20.00 h SEČ na mimoriadnom summite, ktorý bol oznámený v stredu ešte pred štvrtkovým rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina, že zaútočí na východnú Ukrajinu. Európska únia uvalila prvé kolo sankcií proti Rusku v stredu po tom, čo Putin v pondelok uznal ukrajinské separatistické oblasti, Doneckú a Luhanskú, za nezávislé štáty. Dvadsaťsedem lídrov EÚ bude v Bruseli diskutovať o "ďalších reštriktívnych opatreniach, ktoré budú mať masívne a bolestivé následky pre Rusko za jeho konanie, a lídri ich budú koordinovať so svojimi transatlantickými partnermi", uviedli vo vyhlásení Michel a von der Leyenová. Tento nový balík sankcií bude prijatý "bleskurýchlo", dodala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

MIMORIADNY ONLINE Celý svet
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Mary Ostrovska)
MIMORIADNY ONLINE Celý svet
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: profimedia.sk)

8:56 Čínský minister zahraničia Wang I uviedol, že Rusko je nezávislá krajina a môže robiť samostatné rozhodnutia, ktoré sú v ich záujme.

8:45 "Bohužiaľ, prišlo k najhoršiemu. Ruská invázia na Ukrajinu je neospravedlniteľný akt agresie noči nezávislému štátu, ktorý nemôže ostať bez reakcie EU a NATO," napísal český premiér Petr Fiala na Twitteri. 

8:26 Estónsko rovnako odsúdilo útok Ruska na Ukrajinu. "Zločin agresie má dopad na každého vo svete a medzinárodné spoločenstvo musí byť teraz rozhodné, pričom tieto kroky jasne a jednoznačne odsúdiť," uviedla premiérka Estónska Kaja Kallasová. Ako dodala, svet musí podporovať Ukrajinu, pričom vyzýva Rusko, aby zastavilo všetky vojenské akcie. "Vojna má vážne následky a spôsobuje veľké ľudské utrpenie. Ukrajina potrebuje našu politickú, ekonomickú a vojenskú podporu. V tejto temnej chvíli sú naše myšlienky s ľuďmi na Ukrajine. Máte našu neochvejnú podporu," upozornila. Obyvateľov Estónska ubezpečila, že ich krajine nehrozí žiadne priame vojenské ohrozenie a situácia na ich hraniciach je pokojná. 

8:20 Belgický premiér Alexander de Croo hovorí o najtemnejších hodinách Európy od čias druhej svetovej vojny. "Táto ruská agresia je zbytočná a nevyprovokovaná. Naše srdcia a mysle sú s ľuďmi na Ukrajine," napísal.

8:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú "koalíciu" proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP. "Budujeme protiputinovskú koalíciu," napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. "Svet musí prinútiť Rusko k mieru," dodal Zelenskyj.

8:10 Veľvyslanci členských krajín NATO vo štvrtok dopoludnia mimoriadne zasadnú v spojitosti s útokom Ruska na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal predstaviteľ Severoatlantickej aliancie. "Môžeme potvrdiť, že Severoatlantická rada (NAC) vo štvrtok dopoludnia uskutoční mimoriadne zasadnutie," povedal nemenovaný predstaviteľ. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg podľa neho po skončení tohto rokovania vystúpi na tlačovej konferencii. Tá sa očakáva okolo 12.30 h.

8:00 Kroky Ruska voči Ukrajine odsúdila aj talianska vláda. "Je to neopodstatnené a neospravedlniteľné. Taliansko stojí v tejto dramatickej dobe blízko k ľuďom a inštitúciám Ukrajiny. Spolupracujeme s našimi spojencami v EÚ a NATO, aby sme okamžite reagovali jednotne a odhodlane," uviedol taliansky premiér Mario Draghi. Ruský útok odsúdila aj španielska vláda a ukrajine vyjadrili solidaritu.

7:50 Ruský útok na Ukrajinu "otriasa základmi medzinárodného poriadku", vyhlásil vo štvrtok japonský premiér Fumio Kišida a ostro odsúdil vojenskú inváziu. Informovala o tom agentúra AFP. "Najnovšia ruská invázia otriasa základmi medzinárodného poriadku, ktorý nedovoľuje jednostranné pokusy zmeniť status quo," povedal Kišida novinárom po zasadnutí bezpečnostnej rady krajiny. "Dôrazne odsudzujeme Rusko. Budeme koordinovať úsilie s medzinárodným spoločenstvom vrátane Spojených štátov a budeme to rýchlo riešiť," dodal Kišida.

7:20 Kroky Ruska voči Ukrajine odsúdil aj americký prezident Joe Biden. "Informoval som ho o krokoch, ktoré podnikáme na získanie medzinárodného odsúdenia, vrátane dnešného večera v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov. Požiadal ma, aby som vyzval svetových lídrov, aby sa jasne vyjadrili proti flagrantnej agresii prezidenta Putina a aby sa postavili na stranu ukrajinského ľudu," napísal na sociálnej sieti. Ako dodal, ešte dnes sa stretne s predstaviteľmi krajín G7 a Spojených štátov, či so spojencami a uvalia prísne sankcie na Rusko. "Naďalej budeme poskytovať podporu a pomoc Ukrajine a ukrajinskému ľudu," uzavrel. 

 

President Zelenskyy reached out to me tonight and we just finished speaking. I condemned this unprovoked and unjustified...

Posted by President Joe Biden on Wednesday, February 23, 2022

7:10 Útok na Ukrajinu odsúdila aj Kanada. „Kanada rezolútne odsudzuje ruský útok na Ukrajinu a vyzýva Rusko, aby okamžite ukončilo všetky nepriateľské a provokatívne akcie proti Ukrajine a stiahlo svoje vojenské sily z jej územia,“ napísal kanadský premiér Justin Trudeau na Twitteri. Zdôraznil pritom, že Rusko ponesie za svoje akcie vážne následky.

7:00 Nemecký kancelár Olaf Scholz ruskú vojenskú operáciu označil za "evidentné porušenie" medzinárodného práva a "temný deň" pre Európu. Nemecko podľa jeho slov tento bezcharakterný čin odsudzuje. "Ukrajine a jej obyvateľom posielame našu solidaritu," povedal. Nemecký kancelár podľa svojho hovorcu hovoril ráno aj telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého uistil o "plnej solidárnosti Nemecka v tejto ťažkej hodine".

6:50 Britský premiér Boris Jonhson je zhrozený z toho, čo sa deje na Ukrajine. Ako uviedol, s ukrajinským prezidentom Volodimirom Zelenskym už diskutoval o ďalších krokoch v tomto konflikte. "Prezident Putin si zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie, keď podnikol tento nevyprovokovaný útok na Ukrajinu. Spojené kráľovstvo a naši spojenci budú rozhodne reagovať," napísal. 

6:40 Na vojnu na Ukrajine reagujú aj slovenskí štátnici. Premiér Eduard Heger ozrejmil, že svet bude od dnes iný a "zaútočilo na slabšieho, ktorého jediný previnením je to, že chcel žiť mierumilovne podľa svojich predstáv ako ostatné zvrchované národy". Prezidentka Zuzana Čaputová kroky Ruska voči Ukrajine ostro odsúdila. "Ukrajinskému ľudu ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Zelenskému vyjadrujem plnú podporu a solidaritu," odkázala.


Slovensko reaguje na VOJNU na Ukrajine: Depresívne ráno, do ktorého sme sa prebudili, teraz sa rozhoduje o všetkom


6:30 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že odsudzujú "bezprecedentnú agresiu Ruska voči Ukrajine". Ako dodala, Rusko musí svoju armádu stiahnuť a rešpektovať celistvosť a suverenitu Ukrajiny. "Lídri EÚ prerokujú a urýchlene prijmú ďalšie reštriktívne opatrenia voči Rusku. EÚ stojí na strane Ukrajiny. V týchto temných časoch sa naše myšlienky obracajú k Ukrajine a nevinným ženám, mužom a deťom, ktorí čelia tomuto nevyprovokovanému útoku a boja sa o svoje životy. Doženieme Kremeľ k zodpovednost," inapísala na Twitteri. 

6:10 "Tvrdo odsudzujem bezohľadný útok Ruska na Ukrajinu, ktorý ohrozuje nespočetné životy civilistov Rusko opäť raz, napriek našim opakovaným varovaniam a neúnavnej snahe angažovať sa v diplomacii, zvolilo cestu agresie voči suverénnej a nezávislej krajine," reagoval Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ako dodal, ide o vážne porušenie medzinárodného práva a vážna hrozba pre euroatlantickú bezpečnosť. "Vyzývam Rusko, aby okamžite prestalo vojenskú akciu a rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Spojenci NATO sa stretnú, aby riešili následky agresívnych činov Ruska. Stojíme pri Ukrajine v tejto hroznej dobe. NATO urobí všetko pre ochranu a obranu všetkých Spojencov," upozornil. 

 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg statement on Russia’s unprovoked attack on Ukraine ❝I strongly condemn Russia’s...

Posted by NATO on Wednesday, February 23, 2022

Celý svet so zatajeným dychom sleduje, ako sa rusko-ukrajinský konflikt vyvinie a či hrozí vojna. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. Zahraniční predstavitelia tieto kroky odsudzujú. 


MIMORIADNY ONLINE Rusko zahájilo v noci masívny útok na Ukrajinu! Výbuchy počuť aj v Kyjeve


Viac o téme: ReakcieVladimir PutinVojna na UkrajineRusko-ukrajinský konfliktútok Ruska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu