Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ONLINE Lídri sveta už pripúšťajú najhorší scenár: Európa je podľa českého premiéra Fialu krok od vojny!

Napätie na Ukrajine Zobraziť galériu (18)
Napätie na Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KYJEV/MOSKVA/WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden zvoláva zasadnutie Bezpečnostnej rady. Emmanuel Macron plánuje opätovne rokovať s Putinom. Na Ukrajine je v týchto dňoch mimoriadne napätá situácia aj po ostreľovaní proruskými separatistami. Po streľbe dokonca hlásia ukrajinská armáda smrť dvoch vojakov, Práve teraz sa rozhoduje o tom, či je diplomatická cesta stále možná.

archívne video

Začalo sa rusko-bieloruské vojenské cvičenie pri hraniciach (Zdroj: profimedia.sk)

 


  • medzi európskymi lídrami sa hovorí o hroziacom vojenskom konflikte v Európe
  • pri ostreľovaní v Donbase zahynuli dvaja ukrajinskí vojaci, čo potvrdila samotná armáda
  • francúzsky prezident Emmanuel Macron bude telefonovať s Vladimirom Putinom
  • stretnutia s Putinom sa dožaduje Ukrajinský prezident Volodymir Zelenskyj

ONLINE

22:00 Dnešný online končí.

21:54 Ministerstvo zahraničia vyzvalo Čechov, aby kvôli stále sa zvyšujúcej pravdepodobnosti vzniku vojenského konfliktu na Ukrajine urýchlene opustili východné oblasti krajiny. Úrad varuje pred akýmikoľvek cestami na Ukrajinu. Česká diplomacia to dnes uviedla v aktualizovanom cestovnom odporúčaní na svojom webe. Ak sa Česi nachádzajú v iných oblastiach Ukrajiny, mali by zvážiť možnosť opustenia krajiny.

21:20 Stovky ľudí sa v nedeľu zišli v centre Varšavy aj Madridu, aby tak vyjadrili podporu Ukrajine a zároveň demonštrovali proti "ruskej agresii". O oboch zhromaždeniach informovala agentúra AFP. Vo varšavskom Starom meste niesli viacerí účastníci transparenty či vlajky Ukrajiny, Poľska, EÚ a tiež vlajky, aké používa bieloruská opozícia. Jeden z transparentov hlásal "Sme s Ukrajinou", ďalší "Ruky preč od Ukrajiny". Zhromaždený dav zároveň skandoval heslá ako "Pred súd s Putinom!"

19:56 Ukrajinskú hranicu s Ruskom dodnes prekročilo cez 50 000 obyvateľov východoukrajinského Donbasu. S odvolaním sa na ruského ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Čuprijana o tom informovala ruská agentúra TASS.

18:34 Ruský prezident Vladimir Putin povedal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že má v úmysle stiahnuť ruských vojakov z Bieloruska ihneď, ako sa skončia prebiehajúce rusko-bieloruské vojenské cvičenia. 

17:10 Americký prezident Joe Biden je pripravený stretnúť sa so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v záujme zmiernenia súčasného napätia okolo Ukrajiny, a to "kedykoľvek" a v akomkoľvek formáte.   Uviedol to v nedeľu minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, ktorý však súčasne varoval, že hrozba ruskej invázie na Ukrajinu je "smrteľne vážna" a bezprostredná. "Ale pokiaľ sa ešte nevalia (ruské) tanky a nevzlietli lietadlá, využijeme každú možnosť a každú minútu, ktorú máme k dispozícii, aby sme sa pokúsili odradiť prezidenta Putina" od invázie, povedal Blinken v televízii CNN. 

Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine
Zobraziť galériu (18)
Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

16:36 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin sa počas nedeľňajšieho telefonátu dohodli, že sa budú snažiť o uzavretie prímeria vo východoukrajinskom Donbase. Uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca, z ktorého citovala agentúra AFP.

ONLINE Lídri sveta už
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

16:19 Škandinávska letecká spoločnosť SAS zrušila utorkový (22. 2.) let z hlavného mesta Nórska Oslo do Kyjeva. Spoločnosť lieta na tejto linke raz týždenne. Povedal to v nedeľu hovorca aerolínií, pričom ako dôvod uviedol súčasnú krízu na Ukrajine. Je to v krátkom čase ďalšia európska letecká spoločnosť, ktorá sa pre napätú situáciu na Ukrajine rozhodla zrušiť svoje lety do tejto krajiny.

15:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Donbase a na obnovenie rozhovorov s Ruskom pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zelenskyj svoju výzvu zverejnil po telefonáte s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý predtým telefonicky hovoril aj so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. "Sme za zintenzívnenie mierového procesu. Podporujeme okamžité zvolanie Trilaterálnej kontaktnej skupiny," uviedol Zelenskyj s odkazom na formát, ktorý zahŕňa zástupcov Ukrajiny, Ruska a OBSE. 

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (18)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP/Sergey Dolzhenko)

14:35 Západ by mal už teraz zaviesť aspoň časť sankcií pripravovaných proti Rusku. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. V Mníchove to isté požadoval v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Západné štáty pripravujú proti Rusku sankcie, ktoré majú byť vyhlásené v prípade, že ruská armáda napadne Ukrajinu. Ukrajinskí politici sa ale domnievajú, že by sa nemalo čakať až na ruský vpád. "Rusko treba zastaviť teraz. Vidíme, ako sa veci vyvíjajú," povedal Kuleba.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (18)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

14:25 Situácia na Ukrajine je podľa premiéra Petra Fialu (ODS) každým dňom vážnejšia a nie je prehnané tvrdiť, že Európa je krok od vojny. Pravdepodobnosť mierového riešenia sa znižuje, povedal Fiala v Českej televízii. Ruské vojská sú podľa neho v takom stupni pripravenosti, že z technicko-organizačného hľadiska môžu okamžite zaútočiť.

14:04 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Rozhovor sa začal podľa plánu o 11.00 h SEČ a trval hodinu a 45 minút. Informoval o tom denník Le Figaro, citoval stanovisko Elyzejského paláca. Elyzejský palác dodal, že po rozhovore s Putinom sa Macron telefonicky spojil s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Podrobnosti o témach a priebehu týchto rozhovorov zatiaľ neboli zverejnené.

K Putinovi zavítal Macron
Zobraziť galériu (18)
K Putinovi zavítal Macron  (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

10:31 Dvaja civilisti prišli v noci na nedeľu o život pri útoku ukrajinských ozbrojených síl na pozície v samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny. Podľa predstaviteľa miestnych Ľudových milícií Ivana Filiponenka sa ukrajinská armáda pokúsila o útok v oblasti dediny Pionerskoje, v dôsledku ktorého bolo zničených päť obytných budov a zahynuli dvaja civilisti. Uviedol tiež, že "nepriateľ utrpel straty a ustúpil".

Vojak na Ukrajine
Zobraziť galériu (18)
Vojak na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

7:57 Eskalácia napätia a ostreľovanie na východe Ukrajiny narušili dodávky vody pre viac ako milión ľudí v regióne. Medzinárodný výbor Červeného kríža vyzval všetky strany konfliktu, aby ušetrili infraštruktúru, ktorá je nevyhnutná pre život civilistov komunít.

6:58 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby urýchlene vyplatila po 10.000 rubľov (114 eur) každému utečencovi, ktorý do Rostovskej oblasti na juhu Ruska príde z Donbasu. Podľa Interfaxu je na prijatie utečencov z Donbasu pripravených 26 regiónov Ruska. Medzi utečencami je veľa žien a malými deťmi.

6:57 Ukrajinský novinár Denis Kazanskyj zverejnil na sieti Facebook video, v ktorom figurujú "obyvatelia Donbasu deportovaní do Ruska a pobúrení podmienkami presídlenia". Správanie sa úradov k evakuovaným označil Kazanskyj za "výsmech ľuďom v mene propagandistického obrazu"

6:22 Európska únia vyjadrila v sobotu znepokojenie nad zintenzívnením úsilia o manipuláciu s informáciami, ktoré by mohli poslúžiť ako zámienky na ospravedlnenie vojenskej eskalácie na Ukrajine. Toto varovanie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella prišlo v čase, keď ruské štátne médiá zverejnili neoveriteľné správy o ostreľovaní a ďalších incidentoch na východe Ukrajiny - v regióne Donbas, ktorý ovládajú proruské sily.

6:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron absolvuje v nedeľu dopoludnia telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Macron v sobotu absolvoval telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý ho ubezpečil, že Ukrajina "nebude reagovať na provokácie na styčnej línii v Donbase".

6:04 Americký prezident  Joe Biden zvolal na nedeľu do Bieleho domu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady (NSC), ktoré bude venované situácii na Ukrajine.

6:01 Severoatlantická aliancia sa rozhodla presunúť časť svojich zamestnancov z ukrajinského hlavného mesta Kyjev do západoukrajinského Ľvova a belgickej metropoly Brusel. K takémuto kroku pristúpila pre obavu o ich bezpečnosť. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ NATO, ktorého citovala agentúra AFP.

6:00 Ministri zahraničných vecí zo skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v sobotu vyhlásili, že nezaznamenali žiadne dôkazy o tom, že Rusko obmedzuje svoje vojenské aktivity v blízkosti ukrajinských hraníc, a deklarovali, že sú touto situáciou "veľmi znepokojení"

Jens Stoltenberg a Kamala Harris
Zobraziť galériu (18)
Jens Stoltenberg a Kamala Harris  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Viac o téme: VojnaRuskoUSAVladimir PutinUkrajinaG7Joe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu