Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Porovnanie nášho vybavenia s Talibanom: Úroveň vzdušných síl je z hľadiska počtu podobná s tými slovenskými

Počet leteckej výbavy Talibanu je zaujímavý aj z hľadiska porovnania so Slovenskom. Zobraziť galériu (3)
Počet leteckej výbavy Talibanu je zaujímavý aj z hľadiska porovnania so Slovenskom. (Zdroj: TASR/Satellite Image ©2021 Maxar Technologies via AP, Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP)

BRATISLAVA - Územie Afganistanu má vo väčšinovej kontrole hnutie Taliban a v týchto dňoch ide skutočne o horúcu tému a podobne horúce dianie v spomínanej krajine. Kým sa presúvali americké zložky späť domov, unikli aj niektoré letecké a satelitné snímky z tamojšieho územia, z ktorého sa dá predbežne určiť, aká bude vzdušná sila Talibanu. Zaujímavé je aj porovnanie so Slovenskom.

Odišiel aj posledný americký vojak

V meste Kandahár na juhu Afganistanu hnutie Taliban a jeho stúpenci oslavovali v utorok odchod amerických síl z krajiny, informovala stanica BBC. Poznamenala, že Kandahár je druhým najväčším afganským mestom a duchovným domovom Talibanu. Ľudia tam pochodovali ulicami a mávali vlajkami Talibanu, vítajúc koniec 20-ročnej prítomnosti USA v krajine, napísala BBC na svoje webovej stránke.

Minútu pred polnocou z pondelka na utorok miestneho času odštartovalo z medzinárodného letiska v afganskej metropole Kábul posledné americké lietadlo. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid 29. augusta pre agentúru AFP uviedol, že vodca hnutia Hajbatulláh Áchúndzáda "je v Kandaháre. Žije tam od úplného začiatku". Mudžáhidov zástupca Bilál Karímí k tomu dodal: "Môžem potvrdiť, že je v Kandaháre. Čoskoro sa objaví na verejnosti."

Porovnanie nášho vybavenia s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

"Posledný americký okupant sa stiahol … o 12:00 naša krajina získala úplnú nezávislosť, chválu a vďačnosť Bohu,“ adresoval verejnosti tieto slová hovorca Zabihullah Mujahid na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Počet lietadiel a výbava, ktorá im ostala po odchode amerických vojst

Keďže sa transport amerických vojakov z Afganistanu udial za krátky čas, na území ostala ešte nejaká výbava. Talibanu napríklad ostala aj výbava už rozpustenej afganskej armády, ktorá bola dotovaná aj z tretej strany. Koncom júna vlastnili 167 lietadiel. Tu si však Američania dali pozor a množstvo z nich znefunkčnili, alebo presunuli spať domov. 

Zo satelitných snímiek je vidieť 5 lietadiel, aspoň 2 helikoptéry typu MI-17, 3 helikoptéry (pravdepodobne ide o modely Black Hawk). Sú tu aj snímky zo stredu leta, a síce zo 16. júla kde vidieť ďalšiu leteckú výbavu. Ide o minimálne 16 lietadiel. Sú to modely Black Hawks, MI-17 a niekoľko lietadiel s pevnými krídlami. Údržba takých strojov je však náročná a ich funkčnosť v tomto území do budúcna otázna. Dovtedy sa o tieto stroje totiž starali Američania.

Porovnanie nášho vybavenia s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Provnanie so Slovenskom

Taliban dokonca v týchto dňoch zobral jeden z Black Hawkov na "víťazný let" s vlastnou vlajkou, čo už samo ukazuje, čím vlastne Taliban disponuje po odchode posledných vojakov.

Zaujímavý je však pohľad na poronvanie s našimi vlastnými, slovenskými vzdušnými silami.Taliban je pritom aj z hľadiska počtu lietadiel na tom aj tak lepšie ako 10 z 30 členských krajín NATO. Vzdušná sila Talibanu je pritom porovnateľná s tou našou. Kým Slovensko vlastní 50 vojenských lietadiel, Taliban ich vlastní 48.

Viac o téme: Vzdušné silyAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu