Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová vláda v Afganistane má svojho lídra: Británia legitimitu Talibanu neuzná

Bojovníci Talibanu preberajú kontrolu nad afganským prezidentským palácom po tom, čo afganský prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny Zobraziť galériu (2)
Bojovníci Talibanu preberajú kontrolu nad afganským prezidentským palácom po tom, čo afganský prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny (Zdroj: SITA (AP Photo/Zabi Karimi))

KÁBUL - Novú vládu v Afganistane povedie spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdal Ghaní Barádar. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na najmenej tri zdroje z Talibanu.

Zloženie novej vlády bude zrejme oznámené v sobotu, a nie v piatok, ako sa to pôvodne očakávalo.   Okrem Barádara, ktorý je šéfom politického úradu Talibanu, obsadia vysoké posty v novej vláde podľa nemenovaných zdrojov i Muhammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara, a Šér Mohammad Abbás Stánikzaj.

"Všetci vrcholní lídri dorazili do Kábulu, kde vrcholia prípravy na ohlásenie novej vlády," povedal pre Reuters pod podmienkou anonymity jeden z členov Talibanu. Pôvodne sa očakávalo, že zloženie kabinetu bude oznámené po  piatkových popoludňajších modlitbách. Hovorca Talibanu však pre agentúru AFP uviedol, že sa tak stane najskôr v sobotu.

Taliban v stredu ohlásil, že najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu, ktorému bude podriadený premiér aj prezident, bude vodca tohto radikálneho hnutia Hajbatulláh Áchúndzáda. Podľa Talibanu sú už diskusie o zložení vlády ukončené.

Taliban už predtým uviedol, že nový kabinet vytvorí až po odchode všetkých amerických vojakov z krajiny. Spojené štáty dokončili svoj odsun v noci na utorok 31. augusta, keď z letiska v metropole Kábul odleteli posledné lietadlá s ich vojakmi, čím sa skončila 20-ročná vojenská prítomnosť USA v Afganistane.

Militantné hnutie obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a aktuálne čelí odporu už len v údolí Pandžšír severne od afganskej metropoly, kde prebiehajú ťažké boje a hlásia odtiaľ obete na životoch.

Británia neuzná Taliban ako predstaviteľa vlády v Kábule

Británia neuzná Taliban ako predstaviteľa novej legitímnej vlády v Afganistane. Londýn sa ale musí s touto novou realitou vyrovnať. Vyhlásil to v piatok britský minister zahraničných vecí Dominic Raab na návšteve Pakistanu, píše agentúra Reuters.

Londýn si podľa Raaba neželá, aby sa Afganistan dostal do ekonomického a sociálneho úpadku. Raab taktiež uviedol, že bez spolupráce s Talibanom, ktorý sa 15. augusta zmocnil afganského hlavného mesta, by pre britské orgány nebolo možné evakuovať z Kábulu zhruba 15.000 ľudí. "Náš prístup je taký, že neuznávame Taliban ako vládu," povedal s tým, že Británia zvyčajne uznáva skôr štáty ako vlády. "Ako dôležitú vnímame schopnosť udržiavať s nimi kontakt a vytvoriť priamy komunikačný kanál," dodal Raab.

Dominic Raab
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecoq)

Západné krajiny sa podľa agentúry Reuters obávajú, že prípadná humanitárna kríza a hospodársky kolaps v Afganistane môžu vyvolať migračnú vlnu so státisícmi utečencov. Voči sľubom Talibanu sú však opatrní. "Taliban nám dal niekoľko záväzkov – niektoré z nich sú na úrovni slov pozitívne. Teraz ich musíme otestovať a zistiť, či sa premietnu aj do skutkov," skonštatoval šéf britskej diplomacie.

Británia podľa Raaba uvoľnila prvý balík humanitárnej pomoci pre krajiny susediace s Afganistanom v hodnote 30 miliónov libier (34 miliónov eur). Tieto krajiny totiž v prípade akéhokoľvek veľkého exodu zrejme budú musieť znášať najväčšie bremeno. Podľa Raaba sa rozpočet pre humanitárnu pomoc do Afganistanu zvýšil na 286 miliónov libier (330 miliónov eur), hoci budúca finančná pomoc bude tejto krajine poskytovaná prostredníctvom mimovládnych organizácií.

Viac o téme: VládaTalibanMulla Abdal Ghaní Barádar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu