Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Ďalšie zverstvá Talibanu: Bojovníci mali popraviť tehotnú policajtku pred manželom a deťmi

Taliban v Afganistane Zobraziť galériu (4)
Taliban v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

KÁBUL - Bojovníci Talibanu v Afganistane zastrelili policajtku, uviedli svedkovia pre BBC. Banu Negarová bola zabitá pred očami príbuzných v rodinnom dome vo Firozkohu, hlavnom meste centrálnej provincie Ghor. K vražde došlo v čase množiacich sa správ o stupňujúcich sa represiách voči ženám v Afganistane.

Tajné spovede vysokých predstaviteľov armády USA: Korupcia a klamstvá o situácii v Afganistane

Taliban pre BBC uviedol, že sa na Negarovej smrti nijako nepodieľal a incident vyšetruje. „O incidente sme upovedomení a potvrdzujem, že Taliban ju nezabil, naše vyšetrovanie pokračuje,“ povedal hovorca militantného hnutia Zabihulláh Mudžáhid a dodal, že Taliban už vyhlásil amnestiu pre ľudí, ktorí pracovali pre predchádzajúcu administratívu a za dôvod vraždy Negarovej označil "osobné nepriateľstvo alebo niečo iné".

Podrobnosti o incidente nie sú veľmi známe, pretože mnohí z Firozkohu sa obávajú odplaty, ak nebudú mlčať. Tri zdroje však pre BBC prezradili, že Taliban v sobotu Negarovú pred jej manželom a deťmi zbil a zastrelil. Príbuzní ukázali fotografie s krvou vystreknutou na stenu v rohu miestnosti a silne znetvorenou mŕtvolou.

Rodina uviedla, že žena, ktorá pracovala v miestnej väznici, bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. V sobotu vtrhli do domu traja ozbrojenci a prehľadali ho, než zviazali členov rodiny, tvrdia príbuzní. Votrelci mali hovoriť po arabsky. Svedkovia videli bojovníkov chodiť od dverí k dverám a chytať bývalých príslušníkov afganských bezpečnostných síl a západných spojencov.

Od prevzatia moci 15. augusta sa Taliban snažil vykresliť sa ako tolerantnejší, no v niektorých častiach Afganistanu sú stále hlásené prípady brutality a represií. Ľudskoprávne skupiny dokumentujú vraždy z pomsty, zadržiavanie osôb a prenasledovanie náboženských menšín. Taliban oficiálne uviedol, že nebude hľadať odplatu voči tým, ktorí pracovali pre bývalú vládu.

Potýčky Talibanu s protestujúcimi Afgankami

Najmenej jedna osoba sa zranila v Kábule počas sobotňajšieho protestu proti porušovaniu práv žien po tom, ako sa tam skupina viac ako desiatich Afganiek dostala do potýčky s ozbrojenými bojovníkmi Talibanu. Informovala o tom agentúra DPA.

Skupina Afganiek protestovala za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Na záberoch zverejnených miestnymi médiami je vidieť ženu s krvácajúcou ranou na hlave. Na záberoch zo sociálnych sietí je zas vidieť, ako niektoré ženy kašlú, čo podľa DPA naznačuje, že proti nim talibovia zrejme použili slzotvorný plyn. Ďalšie ženy zas tvrdili, že ich zbili.  

Afganky neďaleko prezidentského paláca v Kábule ovládanom Talibanom obhajujú práva žien a žiadajú rovnosť, spravodlivosť a demokraciu. Na sobotňajšom proteste držali okrem iných transparenty s nápismi "Nie sme ženy z 90. rokov", píše DPA.

FOTO Ďalšie zverstvá Talibanu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Taliban už avizoval, že jeho vládnutie bude umiernenejšie ako v rokoch 1996-2001. Režim Talibanu bol a je známy vlastnou interpretáciou islamského práva a ponižujúcim zaobchádzaním so ženami, ktoré sa svojho času nesmeli vzdelávať ani voľne pohybovať na verejnosti. Po nedávnom ovládnutí Afganistanu však Taliban deklaroval, že jeho vláda bude "inkluzívnejšia".

Mnohí sú však skeptickí ohľadom toho, či Taliban skutočne zmenil svoj postoj k ženám, alebo ide iba o krátkodobé úsilie, aby hnutie dosiahlo uznanie od medzinárodného spoločenstva.
 

Viac o téme: VraždaTehotnáPolicajtkaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu