Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ŠKANDÁL v Česku: Vážne obvinenia! Známy poslanec mal nútiť ženy k sexu a lákať od nich nahé fotky

Dominik Feri Zobraziť galériu (2)
Dominik Feri (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Nie je to dávno, čo sa prevalilo obvinenie slovenského poslanca Jána Heráka (OĽaNO) zo zneužívania maloletej osoby a už o podobný škandál nemajú núdzu ani v Česku. Dominik Feri z TOP09 rezignuje kvôli obvineniam niekoľkých žien z nevhodného sexuálneho správania na poslanecký mandát. Nezúčastní sa tiež októbrových volieb, v ktorých mal kandidovať na štvrtom mieste kandidátky. Feri však napriek tomu tvrdenie, že sa dopustil sexuálneho násilia, odmieta. Proti obvineniam sa bude brániť na súde. Zaujímavosťou je, že sa Feri v roku 2017 prihlásil ku kampani proti násiliu na ženách MeToo.

Herák po prebratí obvinenia o zneužívaní prehovoril: Viem, kto na mňa podal toto trestné oznámenie

"Vždy som si prial politiku inú, založenú na osobnej zodpovednosti. Teraz chcem ísť sám príkladom. Rezignujem na mandát poslanca a nebudem sa účastniť jesenných volieb. Nechcem, aby lživé a manipulatívne články v médiách poškodzovali moje najbližšie okolie ani mojich kolegov. Brániť sa proti nim budem súdnou cestou. Bola pre mňa mimoriadna česť slúžiť a byť vaším poslancom," uviedol vo vyhlásení Feri.

 

ŠKANDÁL v Česku: Vážne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Instagram/Dominik Feri)

Český Deník N v utorok spoločne so serverom Alarm zverejnil svedectvo niekoľkých žien, niektoré z nich tvrdia, že s nimi Feri mal sex, aj keď to výslovne odmietli. Ďalšie sa zverili, že sa z nich snažil vylákať nahé fotografie alebo ich verejne dehonestoval. Politik už v predchádzajúcej reakcii odmietol to, že sa dopustil sexuálneho násilia, ospravedlnil sa ale za "nevhodné" správanie v niektorých situáciách. Tvrdeniami v článku sa zaoberá tiež polícia.

Predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteri uviedla, že Feriho považuje za svojho priateľa a verí tomu, že očistí svoje meno. "Pre politikov však platí prezumpcia viny a ja osobne som po tom vždy volala. Chcem preto poďakovať za jeho rozhodnutie vzdať sa mandátu poslanca a nekandidovať v nadchádzajúcich voľbách," dodala predsedníčka.

Feriho rozhodnutie ocenil tiež spoluzakladateľ a niekdajší predseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Považuje ho za jasné a nevyhýbavé prijatie zodpovednosti. "Žiadne 'kňučanie' o okopávanií členkov či o špinavej kampani," ocenil Kalousek na twitteri. Ferimu poprial veľa šťastia.

Výrazne kritickejší postoj zaujala ešte pred oznámením Feriho rezignácie ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová (ČSSD). "Ak sú pravdivé výpovede o správaní poslanca Feriho, potom to bohužiaľ zapadá do schémy jednania TOP 09. Reálne činy sú presným opakom príťažlivých slov," uviedla ministerka.

Minister zahraničia Jakub Kulhánek uviedol, že ako otec malej dcéry dúfa v to, že až vyrastie, nestretne na večierku nikoho, ako je Feri. "A neuvidí ho ani v TV ako politika," napísal Kulhánek. Dodal, že nevie, či Feri svojím konaním porušil zákon, ale podľa jeho reakcií je zrejmé, že sa k ženám opakovane zachoval dosť ohavne, domnieva sa Kulhánek.

Dopad na politickú kariéru

"Tie obvinenia, vyhlásenia, svedectvá sú veľmi vážne a ak ich Dominik Feri nevyvráti, tak som presvedčený, že to môže znamenať naozaj jeho veľký problém, v podstate koniec v politike a odstúpenie z kandidátky. Toto je všeobecne vec, ktorá sa nedá spojiť s verejným výkonom verejného činiteľa. Obzvlášť je zdrvujúce pre predstaviteľa liberálnych mestských stredových voličov, zvlášť v momente, keď chce zacieliť na mladých voličov, to je v podstate nezlučiteľné," povedal ČTK politológ Jan Kubáček.

Feri môže byť pod tlakom, aby vyvodil politickú zodpovednosť napríklad odstúpením z kandidátky, súdi Petr Just z Metropolitnej univerzity Praha. V takom prípade by ale bola podľa neho otázka, ako by na absenciu Feriho reagovali mladší voliči, ktorých oslovuje. Nedomnieva sa, že by kauza spôsobila výraznejší odklon voličov od koalície Spolu. Téma sexuálneho obťažovania podľa neho v Česku nie je "zabijak politických preferencií," ako je to v USA. Záležať ale bude na ďalšom vývoji, či bude prípad ďalej gradovať, alebo sa ho naopak podarí pomocou krízovej komunikácie rýchlo vyriešiť. "V takom prípade by sa na kauzu mohlo za päť mesiacov zostávajúcich do volieb pozabudnúť," myslí si Just.

Feri je podľa politického analytika Českej televízie Kamila Šveca výrazný politik, obľúbený hlavne u mladých, a táto kauza ho môže výrazne poškodiť. Aj keď sa kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu MeToo v Česku príliš neuchytila, mladšia generácia je na tento typ prehreškov citlivejšia, zvlášť niekoľko mesiacov pred voľbami, povedal Švec.

Viac o téme: Dominik FeriTOP09
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu