Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hrozí ďalšia smrtiaca pandémia? Študentka (22) počas výskumu objavila nový KORONAVÍRUS

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Študentka vo Veľkej Británii objavila počas výskumu k dizertačnej práci nový typ koronavírusu. Mladá žena našla vírus RhGH01 vo výkaloch netopierov. Hrozí ďalšia smrteľná pandémia?

Britský denník Daily Mail informuje o znepokojivých výsledkoch výskumu. Ivana Murphyová (22) objavila počas výskumu k dizertačnej práci nový koronavírus. Študentka, ktorá sa venuje výskumu na University of East Anglia, preskúmala výkaly celkovo 53 netopierov a našla nový vírus RhGH01. Podľa Daily Mail je to prvýkrát, čo bol u netopierov vo Veľkej Británii zistený sarbecovírus. Sarbecovírus je všeobecný výraz pre jeden rad vírusov, medzi ktoré patrí aj nám známy vírus Sars-CoV-2.

KORONAVÍRUS Obrovské riziko: V ďalšej krajine Európy sa objavil nebezpečný indický variant

Študentka objavila koronavírus u netopierov

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) opakovane varuje pred ďalšími chorobami, ktoré môžu podobne ako Covid-19 prechádzať zo zvierat na ľudí. Túto hrozbu označujú ako „chorobu X“. Môže byť novoobjaveným vírusom RhGH01 choroba X? Daily Mail dáva veci na pravú mieru, pretože vírus RhGH01 nemôže nakaziť nás ľudí v súčasnom stave. Je však potrebné postupovať opatrne, pretože vírus môže kedykoľvek mutovať.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Hromadné očkovanie má zásadný význam pre ochranu pred ďalšou pandémiou

V článku, ktorý spoločne napísali University of East Anglia, Zoological Society of London (ZSL) a Public Health England, sa opäť zdôrazňuje dôležitosť globálnej očkovacej kampane. Uvádza sa v ňom: „Zabránenie prenosu Sars-CoV-2 na netopiere má zásadný význam v súčasnej globálnej kampani hromadného očkovania proti tomuto vírusu.“

Tento prípravok má mať zázračné účinky: Mohol by ukončiť aj celú pandémiu KORONAVÍRUSU!

Pôvod koronavírusu Sars-CoV-2 stále nie je jasný

Samotná Ivana Murphyová teraz dúfa, že jej výskum nepovedie k tomu, aby sa ľudia obrátili proti netopierom a začali ich loviť. „Rovnako ako všetky divé zvieratá nepredstavujú žiadnu hrozbu, ak sú ponechané samy,“ povedala študentka denníku The Times. Pôvod pandémie koronavírusu stále nebol jednoznačne stanovený. Niektorí vedci sa však domnievajú, že vírus pochádzal z netopierov v Číne, potom mutoval na iný druh a potom preskočil na človeka.

Hrozí ďalšia smrtiaca pandémia?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prísne pravidlá zaobchádzania s netopiermi

Pre svoju štúdiu Ivana Murphyová ulovila celkovo 53 netopierov v Gloucestershire, Somersete a Monmouthshire. Pred vypustením zvierat zhromaždila ich výkaly do sterilných vriec. Podľa denníka Daily Mail bola mladá žena pravidelne testovaná na prítomnosť Covid-19 a mala na sebe kompletné osobné ochranné prostriedky, aby sa vyhla krížovej kontaminácii. Diana Bellová, profesorka a odborníčka na vznikajúce zoonotické choroby z University of East Anglia, s odvolaním sa na výsledky štúdie uviedla: „Na každého, kto sa zaoberá netopiermi a inými divými zvieratami, musíme na celom svete uplatňovať prísne predpisy.“

Viac o téme: VýskumNetopiereŠtudentkaNákazaKoronavírusIvana Murphy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu