Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Obrovské riziko: V ďalšej krajine Európy sa objavil nebezpečný indický variant

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Grécko sa stalo najnovšou európskou krajinou, kde zistili prípad nákazy variantom koronavírusu, ktorý spôsobil obrovský nárast infikovaných v Indii. V nedeľu to oznámili grécke úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Úrad verejného zdravotníctva vo vyhlásení napísal, že indický variant koronavírusu zistili u cudzinky vo veku 33 rokov, ktorá žije v gréckej metropole Atény a 4. apríla cestovala do Dubaja. Žena mala negatívny výsledok PCR testu, keď odišla z Dubaja, a variant u nej objavili grécke zdravotné služby, keď robili rozsiahlu zbierku vzoriek, vysvetlil úrad.

"Je to prvý prípad indického variantu v Grécku," povedal agentúre AFP anonymný zdroj z gréckeho ministerstva zdravotníctva. Žena mala príznaky nákazy, ale nebola hospitalizovaná. Jej príznaky už odvtedy ustúpili a skončilo sa jej obdobie karantény, dodal úrad vo vyhlásení. "Izolovaný bol variant B.1.617.1 a pochádza z indického štátu Maháraštra, kde tento variant prvýkrát dostal svoj názov," doplnil úrad.

V Česku takisto potvrdili výskyt indickej mutácie koronavírusu, informoval v sobotu server Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra zdravotníctva Petra Arenbergera. Švajčiarsko rovnako v sobotu hlásilo svoj prvý prípad indického variantu. Belgické úrady vo štvrtok oznámili, že skupina 20 študentov ošetrovateľstva, ktorí pricestovali z Paríža, mala v Belgicku pozitívne testy na indický variant.

Zdravotnícky systém v Indii kolabuje pod náporom novej vlny nákazy koronavírusom, sčasti pripisovanej novému variantu "s dvojitou mutáciou". Indické hlavné mesto Naí Dillí v nedeľu predĺžilo lockdown, pretože kríza s ochorením COVID-19 sa v Indii zhoršila a denné počty nakazených a mŕtvych dosahujú rekordy. Množstvo krajín pozastavilo lety z Indie.

Viac o téme: GréckoIndiaKoronavírusNový variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu