Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľská cirkev cenzuruje počas sobášov niektoré skladby: Na zakázanom zozname je aj Beatles

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

VARŠAVA - Zdá sa, že svadby v kostoloch v Poľsku už nebudú také veselé ako voľakedy. Katolícka cirkev sa rozhodla, že niektoré skladby nebude možné vo svätostánkoch púšťať. Sú medzi nimi veľmi známe hity.

Hallelujah od Leonarda Cohena, Ave Maria od Johanna Sebastiana Bacha, All You Need Is Love od The Beatles: Aj to sú skladby, ktoré odteraz nebudú môcť zaznieť v katolíckych kostoloch počas svadobných obradov.

"Katolícka cirkev zakazuje tieto piesne, lebo nie sú náboženské a vraj sa nehodí na tak významnú liturgickú udalosť, ako je sobáš," informovala poľská stránka onet.pl.

Po novom tak mladomanželia budú musieť v mnohých farnostiach kráčať k oltáru len za zvukov sakrálnej hudby. "Tá musí byť integrálnou súčasťou samotného obradu s dôrazom na mučeníctvo, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista," tvrdí Marcin Sadowski, riaditeľ Inštitútu cirkevnej hudby Musicum a kňaz v diecéze v Plocku.

Zaujímavé je, že zatiaľ, čo si Vatikán váži hudbu Leonarda Cohena a chová k nej úctu, poľská cirkev nemôže ani vystáť jeho pieseň Aleluja (Hallelujah). Podľa cirkevných hodnostárov nebol zosnulý kanadský hudobník vzorným veriacim.

Šéf Komisie božieho kultu a sakramentálneho života v Tarnovskej diecéze, kňaz Andrzej Dudka, tiež tvrdí, že Aleluja (Chváľte pána) nie je vôbec pochvalnou ódou na Boha. Ako hovorí, v skladbe sa "síce opakuje slovo aleluja, ale v skutočnosti nadväzuje na biblický príbeh siláka Samsona, ktorý podľahol krásnej Dalile, alebo cudzoložného kráľa Dávida a nádhernej ženy vojaka Uriáša, ktoré majú v podstate viac spoločného so zradou než so skutočnou láskou."

Ako píše poľský portál, poľskej katolíckej cirkvi ide o to, aby si novomanželia uvedomili, že počas cesty k oltáru si nemôžu dať vyhrávať, čo sa im zachce. Cirkev však zašla ešte ďalej. Za 150 zlotých poskytne 17. októbra a 7. novembra vystupujúcim skupinám školenia, aby pre budúcnosť vedeli, čo môžu a čo nemôžu hrať v kostoloch na sobášoch. "Bez jeho absolvovania nedostanú súhlas vystupovať v chrámoch počas svadieb."

Najmä mladí ľudia sa proti rozhodnutiu cirkvi búria. Ako príklad uvádzajú prísne katolícke Írsko, kde samotný duchovný Ray Kelly spieva počas sobášov bežne pieseň Aleluja a nikto, dokonca ani cirkev, proti tomu nič nenamietajú. Ray Kelly má na konte dva albumy, kde spieva Cohenove piesne. Výťažok z ich predaja dáva na charitu.

Viac o téme: SvadbaSobášKatolícka cirkevSkladby PoľskoLeonard Cohen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu