Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európska komisia má dohodu o nákupe vakcín proti KORONAVÍRUSU aj s firmou CureVac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že ukončila prípravné rokovania s nemeckou spoločnosťou CureVac o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Komisia už podobné rokovania uzavrela s farmaceutickými spoločnosťami Sanofi-GSK a Johnson & Johnson a dohodu o predbežnom nákupe podpísala aj so spoločnosťou AstraZeneca. Plánovaná zmluva so spoločnosťou CureVac by umožnila všetkým členským štátom EÚ nielen zakúpiť vakcínu, ale ju aj darovať chudobnejším a menej rozvinutým krajinám či už v Európe alebo kdekoľvek na svete.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Očakáva sa, že po preukázaní bezpečnosti vakcíny a jej účinnosti proti ochoreniu COVID-19 bude mať EK k dispozícii zmluvný rámec na prvý nákup 225 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ. Komisia pripomenula, že intenzívne rokuje aj s inými potenciálnymi výrobcami vakcín proti novému typu koronavírusu. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti upozornila, že európska spoločnosť CureVac už predtým získala z EÚ finančné prostriedky vo výške 75 miliónov eur na výrobu vakcíny priamo v Európe.

Viac o téme: VakcínaEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu