Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Eurokomisár pre obchod Phil Hogan odstupuje z funkcie

Phil Hogan
Phil Hogan (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Írsky eurokomisár Phil Hogan, ktorý je v exekutíve EÚ zodpovedný za obchodnú politiku, odstupuje zo svojej funkcie po tom, čo porušil írske predpisy zavedené proti šíreniu pandémiu nového druhu koronavírusu. Informovala o tom v stredu večer na svojej webovej stránke írska televízia RTÉ s odvolaním sa na Hoganovho hovorcu.

"Áno, odstupuje," povedal pre agentúru AFP Hoganov hovorca, ktorý potvrdil správy írskej stanice RTÉ. "Dnes večer som podal svoju rezignáciu ako eurokomisár pre obchod," citovala agentúra AP z Hoganovho vyhlásenia. "Bolo to čoraz jasnejšie, že kontroverzie týkajúce sa mojej nedávnej návštevy v Írsku mi začínali prekážať pri práci," dodal Hogan.

Na Hogana sa spustila vlna kritiky po tom, čo sa začiatkom minulého týždňa zúčastnil na večierku klubu Oireachtas Golf Society v grófstve Galway. Bol tam spolu s asi 80 ďalšími osobami, vrátane ministra poľnohospodárstva Daru Callearyho a predsedu Senátu Jerryho Buttimera. Obaja menovaní írski politici vyvodili zodpovednosť za porušenie epidemiologických opatrení a zo svojich funkcií už odstúpili.

Tlak na Hogana sa zvýšil v stredu, keď dokonca aj írsky premiér Micheal Martin povedal, že Hogan o viackrát menil rozprávanie o svojom pohybe a dostal odporúčanie, aby "zvážil svoju pozíciu" v eurokomisii.

Viac o téme: OdstúpenieEurokomisárPhil HoganPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu