Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrel legendárny konštruktér ruského letectva Genrich Novožilov (†93)

Ruské lietadlo typu IL 18 Zobraziť galériu (2)
Ruské lietadlo typu IL 18 (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Bývalý šéfkonštruktér sovietskeho výrobcu lietadiel typu iliušin Genrich Novožilov zomrel v nedeľu vo veku 93 rokov. Informovala o tom v pondelok stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na bývalého riaditeľa danej spoločnosti Alexeja Rogozina, ktorý úmrtie bez ďalších detailov oznámil na sociálnych sieťach.

Novožilov zohral kľúčovú úlohu pri vývoji dopravných lietadiel Il-14, Il-18, Il-62, Il-76, Il-86, Il-96 a Il-114. Špeciálne upravená verzia Il-96 slúži ako oficiálne lietadlo ruského prezidenta Vladimira Putina. Spolupracoval aj na vývoji bojového lietadla Il-40 či bombardérov Il-46 a Il-54.

Novožilov sa narodil v roku 1925 v Moskve a pre spoločnosť Iliušin začal pracovať v roku 1949. V roku 1970 ho vymenovali za šéfkonštruktéra a riaditeľa spoločnosti Iliušin. Bol členom sovietskej aj ruskej akadémie vied. V roku 1986 sa stal členom Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Bol držiteľom množstva vládnych ocenení vrátane dvoch cien Hrdina socialistickej práce.

Novožilov bol tiež jedným z iniciátorov Medzinárodného letecko-kozmického salónu (MAKS) - aeroshow, ktorá sa koná každé dva roky na letisku Žukovskij pri Moskve. Pohreb sa podľa tlačovej agentúry RIA Novosti uskutoční 2. alebo 3. mája.
     

Viac o téme: KonštruktérLetectvoRuskoGenrich Novožilov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu