Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvý odstrašujúci prípad! Dráma v Brne: Rodičia išli nakupovať, dieťa nechali v rozpálenom aute

Takto zachraňovali policajti dieťa z auta Zobraziť galériu (3)
Takto zachraňovali policajti dieťa z auta (Zdroj: FB / Městská policie Brno, oficiální stránka)

BRNO - Smutné prípady nevinných detí, ktoré rodičia ponechali v rozhorúčených autách, pribúdajú. Po minulé roky sme o podobných prípadoch informovali. Niektoré sa skončili tragicky. Našťastie, pondelkový prípad z Brna k nim nepatrí. Zamknuté dievčatko sa podarilo zachrániť.

Rodičia v Brne nechali svoju trojročnú dcéru v aute na priamom slnku a odišli nakupovať. Z auta dievčatko vyslobodili strážnici, ktorí obuškom rozbili okno. Prípad postúpili polícii pre podozrenie zo spáchania trestného činu.  

Strážnici vyrážali na základe tiesňového volania k dieťaťu zavretému v aute pred bohunickým nákupným centrom v pondelok podvečer. Teplota v tieni dosahovala asi 29 stupňov, v uzavretom aute môže za krátky čas vystúpiť o ďalšie desiatky.

Dieťa nechali v aute

Automobil bol zaparkovaný na priamom slnku, dievča vnútri sedelo so zvesenou hlavou, sťažka dýchalo a nereagovalo ani na hlasné búchanie kovovým koncom teleskopického obušku do skla," opísal hovorca brnenských strážnikov Jakub Ghanem.

Dieťatko zachránili strážnici z uzamknutého auta
Zobraziť galériu (3)
Dieťatko zachránili strážnici z uzamknutého auta  (Zdroj: Foto: MsP Brno)


Prečítajte si aj: Dráma pod slovenským hradom: Plačúce deti v rozhorúčenom aute, rodičia išli na prechádzku


Strážnici obuškom rozbili okienko pri vodičovi, aby mohli auto otvoriť. Spotenému dieťatku dávali piť a chladili ho vlhkými vreckovkami. Dievčatko potom ošetrili privolaní záchranári. Jeho rodičia dorazili k autu zároveň s nimi.

Otec hliadke najprv tvrdil, že sa vzdialili len na päť minút, hoci od samotného oznámenia na tiesňovú linku uplynula približne štvrťhodina. Matka spresnila, že nákupy trvali približne dvadsať minút," uviedol hovorca. Záchranári dievčatko po kontrole zdravotného stavu rodičom odovzdali. Strážnici prípad postúpili polícii.

Prvý odstrašujúci prípad! Dráma
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB/MsP Brno, Hasiči brno)

Polícia s prichádzajúcim oteplením varuje rodičov, aby nenechávali deti v autách. V uzavretom aute teploty dramaticky stúpajú a hrozí nebezpečné prehriatie organizmu. To isté platí aj pre zvieratá.

Najhoršie prípady za posledné roky

Slovensko

Najznámejší a najsmutnejší prípad zabudnutého dieťatka sa na Slovensku odohral v lete pred tromi rokmi. Jozef išiel v Nitre ráno do práce, cestou zabudol vysadiť dcérku Kristínku (†2) v škôlke. Dievčatko zomrelo na parkovisku v uzavretom aute.

Poľsko

Nešťastie sa stalo aj v Poľsku. Otec zabudol vyložiť dcérku (†3 a pol roka) v škôlke. Auto zaparkoval pred továrňou, kde pracoval. Po pracovnej dobe, keď kráčal k autu, si uvedomil, že jeho Oliwia zostala v aute. Dievčatko sa v dôsledku extrémnych horúčav udusilo. Odborníci vtedy odhadli, že sa v aute v ten deň mohla teplota vyšplhať až na 70 stupňov Celzia. 

Švajčiarsko

Podobný prípad sa odohral aj pri Luganskom jazere vo Švajčiarsku. Matka štyroch detí nechala svoju najmladšiu dcérku 4 hodiny spať v aute. Teplota vzduchu pritom dosahovala 33 stupňov Celzia. Keď sa spamätala, bolo neskoro. Po otvorení dverí ležalo bezvládne telíčko na zemi. Matka na mieste skolabovala aj so svojou 15-ročnou dcérou. 

Spojené štáty americké

Nedávno sme informovali aj o tragickej smrti 5-mesačných dvojičiek v americkom štáte Virgínia. Polícia smrť označila ako nehodu. Rodičia zabudli svoje bábätká po príjazde domov v rozhorúčenom automobile SUV. Keď si uvedomili svoju chybu, bolo už, žiaľ, neskoro.  

Viac o téme: ParkoviskoBrnoDieťa v aute
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu