Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šoférovanie v lete môže zaťažiť organizmus: Polícia radí a upozorňuje vodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jazda autom má počas letného obdobia svoje osobitosti, ktoré sú spojené najmä so zvýšenou záťažou organizmu počas horúcich letných dní a to najmä pri dlhých presunoch. Ako ďalej informoval trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička, polícia chce v tejto súvislosti poskytnúť vodičom niekoľko rád a upozornení.

Pred jazdou na dlhšiu trasu je podľa polície potrebné poriadne si odpočinúť, "Uvedomte si riziko spojené s mikrospánkom v prípade dlhej trasy, ktorá vás čaká po celodennej práci a snažte sa mu predísť. Urobte si po každých dvoch hodinách jazdy aspoň krátku, približne 15-minútovú prestávku. Nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu," povedal Kudlička. Ak sa vodič začne cítiť unavený respektíve ospalý, je potrebné nájsť si čo najrýchlejšie bezpečné miesto na státie, "Zívanie, strata koncentrácie, objavujúce sa ťažkosti s udržaním otvorených viečok, vybočovanie vozidla z jazdného pruhu a podobne sú príznaky, ktoré varujú pred mikrospánkom. Najlepším riešením pri únave je spánok. Vetranie otvorením okna, zvýšenie hlasitosti autorádia alebo krátke cvičenie pomôže len v zanedbateľnej miere," vysvetlil hovorca,

V lete je tiež podľa polície potrebné počítať s väčším množstvom detí na cestách. "Dávajte pozor na cyklistov a motorkárov, ktorých je na cestách veľa najmä počas víkendových dní a sú ľahko prehliadnuteľní, Počítajte s kolónami, zhustenou premávkou počas víkendov, v období striedania sa dovolenkových turnusov. Zvýšte svoju pozornosť pri vodičoch s cudzími evidenčnými číslami na autách, lebo sa často horšie orientujú na miestach, ktoré nepoznajú," uviedol Kudlička. Pred jazdou na väčšie vzdialenosti je podľa polície vhodné nechať si skontrolovať technický stav svojich áut.

Motocyklistom a cyklistom polícia radí nepreceňovať schopnosti a zároveň nepodceňovať silu motocykla. "Počítajte s chybami ostatných účastníkov cestnej premávky. Aj keď ste na hlavnej ceste, je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť pri prejazde križovatkami. Nejazdite pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok," upozorňuje Kudlička. Počas jazdy je podľa polície potrebné používať reflexné prvky a bezpečnostný výstroj, na hlave mať riadne upevnenú ochrannú prilbu, pričom sa odporúča cyklistom aj nad rámec zákona v záujme ochrany zdravia používať ochrannú prilbu aj v obci.

Rady pre zvýšenie bezpečnosti má polícia aj pre chodcov. "Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a keď vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí rovnako na priechode pre chodcov i mimo neho," zdôrazňuje Kudlička. Podľa polície nie je vhodné vstúpiť na vozovku, a to ani na priechod pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemožno bezpečne prejsť.

"Pri prechádzaní cez cestu použite priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod a používajte chodníky. Tam, kde chodník nie je alebo je neschodný, choďte po ľavej krajnici, aby ste videli protiidúce motorové vozidlo. Za zníženej viditeľnosti majte pri chôdzi po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev," odporučil hovorca. Ako dodal, je potrebné vyvarovať sa chodeniu po ceste a v jej blízkosti pod vplyvom alkoholu.

Viac o téme: ŠoférovaniePolícia leto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu