Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Schôdza parlamentu pokračuje: Bude patriť voľbe kandidátov na ústavných sudcov

Piata voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR sa uskutoční počas desiateho dňa 49. schôdze parlamentu.
Piata voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR sa uskutoční počas desiateho dňa 49. schôdze parlamentu. (Zdroj: SITA/ Branislav Bibel )

BRATISLAVA - Piata voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR zamestná poslancov počas desiateho dňa 49. schôdze parlamentu. Rozprava sa začne o 14:00, voľba bude po hlasovaní o 17:00. V koalícii zatiaľ nie je dohoda na menách kandidátov ani na spôsobe voľby. Kým dve koaličné strany Most-Híd a Slovenská národná strana chcú verejnú voľbu, Smer-SD je za tajné hlasovanie. Ako v piatok uviedol predseda Smeru Robert Fico, podľa neho poslanci zvolia potrebný počet kandidátov, a to štyroch.

„Je tu jedna dilema a tá je v spôsobe voľby. My si naďalej myslíme, že tajná voľba je najväčší výdobytok demokracie. Ak od nej ustupujeme, cúvame naspäť," povedal. Zároveň dodal, že Smer-SD bude rešpektovať rozhodnutie Národnej rady SR o spôsobe voľby. Parlament volil v tomto roku ústavných sudcov už v štyroch dvojkolových voľbách, pričom zvolil 14 kandidátov. Časť z nich už exprezident Andrej Kiska vymenoval vrátane nového predsedu Ivana Fiačana.

Zvyšné zvolené mená čakajú na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá viackrát verejne zopakovala, že chce čakať na kompletný menoslov. Vo februári sa uvoľnilo až deväť sudcovských miest, v súčasnosti chýbajú ústavnému súdu stále šiesti sudcovia z trinástich. Minulý týždeň v súvislosti s voľbou sudcov vystúpil v parlamente mimoriadne aj predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Vo svojom príhovore apeloval na poslancov, aby zabezpečili kompletný ústavný súd v čo najkratšom čase.

Nominovanými kandidátmi sú Robert Šorl, Michal Matulník, Libor Duľa, Zuzana Pitoňáková, Ladislav Duditš, Peter Straka, Michal Ďuriš, Štefan Kseňák, Anton Dulak, Boris Gerbery, Peter Melicher a Martina Jánošíková, ktorí kandidovali aj v predošlých voľbách. Nováčikom bude Slavomír Trnkócy, ktorého na post navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity, Peter Kohút, navrhnutý Slovenskou komorou exekútorov, Ladislav Juszkó, ktorého nominoval Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied a Robert Štefánik, nominovaný Slovenskou advokátskou komorou.

Hrnčiar otvoril rokovací deň

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) otvoril desiaty rokovací deň 49. schôdze parlamentu. Poslanci pokračovali v úvode dňa v diskusii k návrhom na zmeny v zákone o umelom prerušení tehotenstva. Poslancov čaká napríklad aj návrh na zákaz chovu a usmrtenia kožušinových zvierat na účely získania kožušín.

Predložila ho poslankyňa koaličnej SNS Eva Antošová v novele zákona o veterinárnej starostlivosti. Podľa návrhu by mohol byť na tieto účely zakázaný chov zajaca poľného, líšky hrdzavej, nutrie, činčily, norky a fretky.

Personálnymi otázkami sa bude zaoberať kabinet premiéra

Kabinet premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) bude riešiť personálne otázky aj viacero protokolov. Okrem iných tém sa budú ministri na dnešnom rokovaní vlády SR zaoberať aj schválením nástupcu bývalého šéfa Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého v rade pre prevenciu kriminality. Svoje vlastné materiály predloží aj Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré žiada schváliť viacero protokolov či dodatkov k už jestvujúcim dokumentom.

Ministerka vnútra SR Denisa Saková kolegov bude informovať napríklad o náhradách výdavkov v súvislosti s mimoriadnymi udalosťami v regiónoch. Vláda bude diskutovať o personálnych zmenách vo vedení Hasičského a záchranného zboru, kde Alexandra Nejedlého vystriedal Pavol Nereča. Nejedlý v prípade súhlasu oficiálne skončí, ako člen rady vlády.

„Z dôvodu personálnych zmien v Hasičskom a záchrannom zbore bol do funkcie prezidenta Hasičského a záchranného zboru menovaný Pavol Nereča. Za účelom zabezpečenia riadneho fungovania rady ako poradného orgánu vlády Slovenskej republiky v oblasti prevencie kriminality je potrebné odvolať pôvodného člena rady a vymenovať nového člena rady," uvádza sprievodná dokumentácia. Ministri dostanú na stôl aj materiál, ktorý popisuje prípravu na zavedenie digitálneho rozhlasu. Novelu zákona predloží Ministerstvo kultúry SR.

Viac o téme: ParlamentSchôdzaKandidátiNR SRÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu