Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smútočný úvod parlamentnej schôdze: VIDEO Poslanci si uctili zosnulého Gotta

Poslanci si uctili slávneho českého speváka Karla Gotta Zobraziť galériu (6)
Poslanci si uctili slávneho českého speváka Karla Gotta (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR si uctili pred rokovaním 51. schôdze Národnej rady SR potleskom pamiatku zosnulého speváka Karla Gotta. V úvode viacerí poslanci predložili návrhy na doplnenie programu schôdze. Nezaradená poslankyňa a členka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová predložila dva procedurálne návrhy.

Podľa nej by mal parlament prijať uznesenie, ktorým žiada vládu, aby prijala všetky opatrenia, ktoré budú viesť k náprave nežiaduceho stavu v justícii a na prokuratúre, k obnove dôvery občanov v tieto inštitúcie, ako aj k nezávislému vyšetreniu a dôslednému potrestaniu všetkých, ktorí porušili služobnú prísahu či zneužili svoju právomoc danú zákonom.

Poslanci si v úvode schôdze uctili zosnulého Karla Gotta

Jej druhým návrhom bolo prerokovať prenikanie korupcie do justície. V záujme demokracie a bezpečnosti občanov by sa podľa Remišovej mali poslanci zaoberať prepojením mafie na súdy a justíciu. Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič rovnako predložil návrh, aby sa situácia v justícií riešila aj na pôde parlamentu. Plénum ani jeden návrh neschválilo.

Smútočný úvod parlamentnej schôdze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Nezaradená poslankyňa a členka mimoparlamentnej strany Spolu Simona Petrík chcela, aby sa z rokovania stiahol návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne Slovenskej národnej strany (SNS). Vďaka novele by mohla lekárom pribudnúť povinnosť zobraziť počas sonografického vyšetrenia žene, ktorá plánuje potrat, obraz embrya a bezplatne ho vytlačiť.

Smútočný úvod parlamentnej schôdze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ak to bude technicky možné, tiež by jej mali zabezpečiť, aby počula tlkot jeho srdca. Podľa Petrík je tento návrh v rozpore s rokovacím poriadkom, keďže o častiach návrhu sa rokovalo už v septembri. Nie je tak dodržaná šesťmesačná lehota. Jej návrh poslanci neschválili.

S návrhom neuspel ani Ján Marosz (OĽaNO), ktorý chcel, aby parlament odvolal z funkcie šéfa ústavnoprávneho výboru Róberta Madeja. Zástupcovia poslaneckých klubov sa na dnešnom grémiu dohodli, že vzhľadom na plánované zahraničné pracovné cesty nebude 24., 25. a 29. októbra hlasovanie.

SaS navrhla za podpredsedu parlamentu Klusa

Opozičná SaS navrhla za podpredsedu Národnej rady (NR) SR predsedu poslaneckého klubu SaS Martina Klusa. Hlasovať o tomto návrhu majú poslanci v stredu (16. 10.) doobedu. V pléne to oznámil podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd). Klus by mal nahradiť na poste podpredsedu NR SR Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá sa stala europoslankyňou.

Smútočný úvod parlamentnej schôdze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

SaS pôvodne navrhla na tento post Ľubomíra Galka, v tajnom hlasovaní v pléne v septembri ho však poslanci nepodporili. Galko medzitým zo strany odišiel, v utorok tiež spolu s ďalšími ôsmimi poslancami informoval, že opúšťa aj klub SaS.

Označovanie strelných zbraní na civilné použitie sa má upraviť

Označovanie strelných zbraní na civilné použitie a požiadavky na poplašné a signálne zbrane sa majú upraviť. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili novelu zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu. Ide o zosúladenia právnej úpravy na Slovensku s právom Európskej únie v oblasti označovania strelných zbraní na civilné použitie, napríklad veľkosť písma, typ abecedy, forma číslovania. Dotýka sa tiež oblasti uplatňovania základných požiadaviek na poplašné a signálne zbrane.

"Uplatnením týchto základných požiadaviek pri výrobe, úprave, oprave alebo inej úpravy poplašnej a signálnej zbrane, by nemalo byť možné tieto predmety zmeniť s použitím bežných nástrojov buď tak, aby vystrelili, alebo aby sa dali upraviť tak, aby boli schopné vystreliť strelu, náboj alebo projektil okamžitým uvoľnením nahromadenej energie, čím sa má okrem iného zabezpečiť vyššia ochrana verejného zdravia, života a majetku," priblížil rezort vnútra v predloženej dôvodovej správe.

Smútočný úvod parlamentnej schôdze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Poslanci tiež schválili novelu zákona o kontrole v štátnej správe, podľa ktorej sa upresňuje zákon v oblasti kompetencií Úradu vlády SR pri plnení úloh v oblasti ochrany finančných záujmov Európskej únie (EÚ). Zamestnanci Úradu vlády SR a zamestnanci orgánov EÚ môžu podľa novely požadovať ochranu a súčinnosť od príslušníkov Policajného zboru a orgánov činných v trestnom konaní najmä pri výkone administratívnych vyšetrovaní vedených Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) a inšpekcií a kontrol na mieste vykonávaných Európskou komisiou.

Dôvodom na novelizáciu zákona je okrem iného plnenie povinností SR vykonávať ochranu finančných záujmov EÚ prostredníctvom Úradu vlády SR. Pri spolupráci s Európskym úradom pre boj proti podvodom je Úrad vlády SR oprávnený vyžiadať si od Policajného zboru, orgánov činných v trestnom konaní a súdov informácie z trestného konania a tie použiť na tento účel.

 

Viac o téme: ParlamentSpomienkaSchôdzaNR SRKarel Gott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu