Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nakoniec sa to podarilo: Poslanci zvolili štyroch kandidátov vo verejnej voľbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Národná rada SR zvolila zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Hlava štátu má z nich vybrať nových sudcov. Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher a Peter Straka. Výsledok vyhlásili v pléne po verejnej voľbe.

Poslanci v stredu vyberali kandidátov na ústavných sudcov už v piatej voľbe. Spolu zvolili všetkých 18 kandidátov. V koalícii dlhodobo nebola zhoda na spôsobe voľby. Smer-SD navrhol v stredu v pléne tajnú voľbu, tú poslanci odmietli, preto sa hlasovalo verejne. Most-Híd a SNS už dlhšie preferovali verejnú voľbu.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

Vďaka Bohu, povzdychol si Bugár

Verejná voľba zafungovala, vďaka Bohu, že máme všetkých kandidátov na ústavných sudcov. Médiám to po oznámení výsledkov verejnej voľby kandidátov na ústavných sudcov povedal podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. 

„Naša snaha bola definitívne úspešná,“ konštatoval Bugár. Člen strany Sloboda a Solidarita (SaS) Alojz Baránik je rád, že sa podarilo zvoliť zvyšných kandidátov. „Veríme, že si prezidentka Zuzana Čaputová bude mať z čoho vybrať,“ priblížil novinárom svoje stanovisko Baránik.

Tragikomédia je na konci

Podľa poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina) je teraz na ťahu prezidentka Zuzana Čaputová, aby sudcov čo najskôr vymenovala. „Peter Straka mal 113 hlasov, čiže ho volila veľká časť opozície. Na viacerých menách bol prienik medzi opozíciou a koalíciou," uviedol Pčolinský. „Takmer po roku zvolila národná rada kompletný počet kandidátov. Táto tragikomédia je konečne na konci," dodal.

Podľa Ondreja Dostála (SaS) ide zhodou okolností o uchádzačov, ktorí sa zúčastnili na všetkých piatich voľbách kandidátov na ústavných sudcov. „Každý poslanec, ktorý chcel za nich hlasovať, tak mohol urobiť už vo februári. A potom ešte na ďalších troch schôdzach. Zvolili ich až teraz," povedal.

Pellegrini verí, že že Ústavný súd bude čoskoro funkčný

Predseda vlády SR Peter Pellegrini víta, že parlament zvolil zvyšných kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. "Rozhodnutie je teraz na pani prezidentke," vyhlásil v stanovisku. Premiér verí, že ústavný súd bude môcť už čoskoro byť naplno funkčný.

Danko verí prezidentke

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) verí, že prezidentka čo najskôr vymenuje sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Na stredajšom brífingu po voľbe kandidátov to povedal s tým, že aj zmena spôsobu voľby na verejnú možno prispela k úspešnému ukončeniu voľby.

"Podpíšem listiny, ktorými oznámim prezidentke, že má k dispozícii všetkých kandidátov a verím, že ich čo najskôr vymenuje," skonštatoval. Danko je podľa svojich slov rád, že sa podarilo zvoliť chýbajúcich kandidátov. V súvislosti s verejnou voľbou poznamenal, že chápe aj argumenty Smeru-SD, ktorý ju odmietal. "Rokovací poriadok parlamentu v prvom rade hovorí o verejnej voľbe a následne o tajnej," zdôraznil.

Viac o téme: PoslanciVoľbaNR SRÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu