Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňákov rozlúčkový rozhovor: Som politický dôchodca, no Fico mohol byť ešte stále premiérom

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (4)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Exminister vnútra Robert Kaliňák poskytol jeden z posledných rozhovor. V diskusnej relácii Na telo televízie Markíza uviedol, že Robert Fico mu svoju ambíciu ísť na Ústavný súd povedal už na jeseň. Podľa neho má expremiér všetky predpoklady stať sa sudcom a latku nastavil vysoko. Vyjadril sa aj ku kauze uneseného Vietnamca.

„Som na politickom dôchodku a toto je jeden z mojich rozlúčkových rozhovorov,“ prihovoril sa divákom v diskusnej relácii Na telo eminister vnútra Robert Kaliňák. Témou bol nielen jeho odchod, ale aj rozhodnutie Roberta Fica ísť na Ústavný súd či kauza únosu vietnamského občana. 

Ak by ma Fico nepodržal, mohol byť premiérom

Kaliňák uviedol, že odchádza z parlamentu teraz kvôli rodine, a preto že už bolo vysvetlené všetko ku kauzám, ktoré sa ho týkali. Osobne by svoj odchod nespájal s odchodom Roberta Fica. „Stále sa ma pýtali, či budem nástupcom Roberta Fica. Vždy som odpovedal, že nebudem,“ povedal Kaliňák v relácii.

Kaliňákov rozlúčkový rozhovor: Som
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kaliňák zároveň uviedol, že si myslel, že jeho odchod z funkcie postačí na to, aby sa vláda nezmenila. Pripustil aj to, že ak je možné, ak by ho vtedy Fico nepodržal vo funkcii, stále mohol byť premiérom. „Môžete to tak nazvať. Môžme o tom škuelovať a áno možné to je takisto ako je možné, že by sa nič nezmenilo,“ dodal Kaliňák. Bývalý minister vnútra zatiaľ zostáva podpredsedom strany Smer. Poslaneckého mandátu sa vzdal koncom minulého roka. Vo štvrtok (27.12.) povedal, že sa vdzáva poslaneckého mandátu. O deň na to odniesol svoju žiadosť do parlamentu. 


Kaliňák už nie je poslancom parlamentu: Dankovi dnes doručili jeho list, abdikáciu prijal


Expremiér nastavil latku vysoko

Vyjadril sa aj k ambícii Fica stať sa ústavným sudcom. Podľa neho je to naplnenie klasickej osobnej ambície, ktoré môže viesť k ochrane ľudí a túto voľbu považuje za zrizumiteľnú. „Robert Fico má všetky predpoklady na ústavného sudcu, nastavil latku vysoko. Téma ústavného súdu zaujímala Roberta Fica vždy,“ povedal Kaliňák.

Robert Fico a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Robert Fico ochrane ľudí venoval celý život. Jeho odbornosť, dlhoročné pôsobenie v oblasti ľudských práv, sú toho jasným dôkazom.“ Podľa Kaliňáka sa o tejto Ficovej ambícii rozprávali desaťročia, no definitívne rozhodnutie mu oznámil na jeseň. 

Pellegrini je dobrý nástupca

Podľa Kaliňáka by mal Fica na poste premiéra nahradiť jeho nástupca a súčasný premiér Peter Pellegrini. „V prípade, ak by Robert Fico bol zvolený a vymenovaný a skončil by na Ústavnom súde, tak podľa pravdepodobnosti, o ktorej hovoríme, určite,“ povedal exminister vnútra. „Peter Pellegrini je veľmi dobrý premiér, jednoznačne. Vláda pod jeho vedením je veľmi úspešná. Čiže, áno viem si to predstaviť, ale zatiaľ je to v hypotetickej rovine," dodal Kaliňák.

Kaliňák chcel dovysvetliť kauzy

Dôvod letu vládneho špeciálu s vietnamskou delegáciou, ktorý sa spomína v súvislosti s kauzou únosu Vietnamca, označil exminister za administratívny popis. Let bol označený ako ministerský. „To je preletové povolenie, z toho by som nerobil žiadnu väčšiu alebo menšiu vec. To je administratívny popis, keď letí naše lietadlo ako ministerský let pod našou vládnou vlajkou," uviedol v nedeľnej relácii. Zmeny žiadosti o prelet urobili podľa jeho slov preto, aby mohla delegácia včas odletieť.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slovensko nemalo s únosom nič spoločné, je to sci-fi

Kaliňák doplnil, že problém, ktorý sa snaží Nemecko a ich tlač "hodiť" na Slovensko spočíva v tom, že u nich dva dni operovali tajní agenti Vietnamu a nikto si to podľa jeho slov nevšimol. „Dvoch ľudí uniesli, držali ich na ambasáde Vietnamu, ktorá susedí s tajnou službou Nemecka,“ povedal. Nemcom podľa neho poskytli naše orgány všetky informácie, ktoré mali. 

Za "sci-fi" považuje informácie o tom, že s prípadom mala niečo spoločné slovenská vláda. Opätovne zdôraznil, že ak bolo Slovensko do kauzy zapletené, bola zneužitá pohostinnosť krajiny. Doplnil, že sa mu nechce veriť, že by Slovensko oklamal partner, s ktorým má krajina také vzťahy ako s Vietnamom. Pred odchodom z parlamentu chcel Kaliňák podľa svojich slov dovysvetliť niektoré kauzy vrátane tejto. „V čase, kedy vlastne vysvetlené bolo z môjho pohľadu všetko, som si v pokoji odovzdal mandát a išiel sa venovať rodine,“ povedal.

Viac o téme: Robert FicoRobert Kaliňákústavný súd SRKauza uneseného Vietnamca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu