Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza únosu Vietnamca nekončí: Nemci k nám posielajú svoje zložky, nasledovať budú výsluchy

Trinh Xuan Thanh Zobraziť galériu (2)
Trinh Xuan Thanh (Zdroj: SITA/Doan Tan/Vietnam News Agency via AP)

BRATISLAVA - Kauza únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha stále nemá jasné rozuzlenie. Vyšetrovanie tentokrát berú do rúk zahraničné orgány z Nemecka, ktoré sa chystajú na Slovensko. Kauza rezonovala aj počas summitu Vyšehradskej štvorky, ktorý sa konal vo štvrtok v Bratislave.

Na viaceré nezodpovedané aspekty prípadu si posvietia nemeckí policajti, ktorí sa podľa webového portálu Pravda chystajú kauzu ďalej riešiť pracovnou cestou na Slovensko. Prichádzajúce informácie o pokračujúcom vyšetrovaní prípadu únosu Vietnamca potvrdila aj naša polícia. „V rámci medzinárodnej právnej pomoci je v priebehu tohto mesiaca na území Slovenska plánované vykonanie ďalších procesných úkonov trestného konania v danej veci,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a jedným dychom dodal, že vzhľadom na zahraničné vyšetrovanie nemožno podať ďalšie informácie.


Nemecko prehovorilo o vyšetrovaní únosu Vietnamca: Je podozrivým aj Slovák?


Na blížiaci sa výsluch slovenských občanov v tejto kauze ukazuje aj krajská prokuratúra. „Výsluchy slovenských občanov nemeckými vyšetrovateľmi dosiaľ neprebehli. Predbežne sú naplánované na budúci týždeň,“ spresnil hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič. Postup výsluchov si ale podľa neho nadefinovala nemecká strana, s čím súvisia aj termíny týchto výsluchov.

Inšpekcia na Slovensku už rozhodla

Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra vydal už 12. októbra uznesenie, ktorým odmietol trestné oznámenie v kauze údajného únosu vietnamského podnikateľa slovenským vládnym špeciálom. Podľa vyšetrovateľa nebol dôvod na začatie trestného stíhania a na iný postup. Jeho rozhodnutie potvrdil aj dozorujúci prokurátor, ktorý zamietol sťažnosť oznamovateľky v tejto veci. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Za éry Kaliňáka

Kauza únosu Vietnamca otriasla Slovenskom v priebehu minulého roka. Priamy skutok, ktorý je jadrom tejto kauzy sa však udial ešte v lete roku 2017, teda v období, kedy rezortu vnútra ešte šéfoval Robert Kaliňák. Vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh bol za bieleho dňa unesený z metropoly Nemecka.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prípad vtedy otvoril krajinský kriminálny úrad a nemecký mienkotvorný denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Thanh bol vo Vietname vyšetrovaný kvôli viacerým hospodárskym zločinom. Vietnamec sa mal do Vietnamu dostať aj za asistencie slovenskej strany, ktorá na tento čin mala použiť slovenský vládny špeciál.

Autá únoscov boli podľa GPS súradníc v blízkosti vládneho hotela Bôrik práve v čase, keď sa mal daný skutok odohrávať. V hoteli sa v tom čase konalo stretnutie vietnamských a slovenských politikov aj za účasti samotného Kaliňáka. Dnes už bývalý minister vnútra celú kauzu označil za vymyslenú, neskôr absolvoval aj detektor lži. „Je mi úplne jedno, či napíšu pravdu alebo lož, nie sú pre nich dôležité relevantné dôkazy. V kauze Vietnamca sme na tom istom bode, kde sme boli pred rokom. Všetko v rámci kauzy sme dostatočne vysvetlili,“ uviedol Kaliňák na tlačovej konferencii.

Viac o téme: VyšetrovanieTrinh Xuan Thanhúnos Vietnamca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu