Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti šokovali svet: Tvrdia, že koronavírusom už môže byť nakazených viac ako 75-tisíc ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

LONDÝN - Novým koronavírusom, ktorý sa šíri zo stredočínskeho mesta Wu-chan, by už mohlo byť nakazených až 75.800 ľudí. Tvrdia to experti z Hongkonskej univerzity, z ktorých štúdie zverejnenej v odbornom časopise The Lancet v piatok citovala agentúra DPA.

Modelový výskum, ktorý viedol Gabriel Leung zo zmienenej univerzity, tiež naznačuje, že desiatky prípadov infekcií sa mohli ďalej rozšíriť z iných čínskych miest, pričom ide o počet "dostatočný na spustenie lokálnej epidémie". "Na základe našich odhadov dôrazne žiadame (kompetentné) orgány na celom svete, aby mali pripravené urgentne aplikovateľné pohotovostné plány a opatrenia na zmiernenie (nákazy)... obzvlášť v mestách s úzkymi väzbami na Wu-chan a ďalšie čínske veľkomestá," povedal Leung.

Autori štúdie tvrdia, že nedostatok podrobnejších informácií o potvrdených prípadoch nákazy vírusom znamená, že "skutočný rozsah epidémie ako aj jej pandemický potenciál ostáva nejasný". Novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS a od vlaňajšieho decembra sa z Wu-chanu, sa vo svete nakazilo už takmer 10.000 ľudí. V samotnej Číne evidovali v piatok 9692 potvrdených prípadov nákazy a 213 úmrtí. Potvrdené prípady infikovaných okrem Číny hlásili z vyše 20 krajín sveta.

Experti šokovali svet: Tvrdia,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

K epidémii prispela neskorá reakcia kompetentných

Ústavný súd Ukrajiny dostal v piatok žiadosť o overenie ústavnosti zákona o imunite poslancov pred trestným stíhaním. Žiadosť predložila skupina 50 poslancov s tým, aby súd vyhlásil zákon za protiústavný. Autori žiadosti sa domnievajú, že návrh zákona "o zmenách a doplneniach článku 80 Ústavy Ukrajiny" prijatý 18. decembra prešiel parlamentom v rozpore so zákonným postupom a že zákonodarný zbor prijatím návrhu nekonal tak, ako to predpisuje ústava a zákony.

Žiadosť podpísalo aj 43 poslancov proruskej strany Opozičná platforma — Strana za život, informovala agentúra UNIAN. Denník Kyiv Post poznamenal, že zrušenie poslaneckej imunity nadobudlo účinnosť 1. januára 2020. Zákon odstránil z článku 80 ústavy ustanovenie, podľa ktorého poslanci nemôžu byť stíhaní, zadržiavaní alebo zatýkaní bez súhlasu parlamentu a majú zaručenú parlamentnú imunitu.

Experti šokovali svet: Tvrdia,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Žiadosť o povolenie na zadržanie, výber miery obmedzenia (väzba, domáce väzenie) a ďalšie vyšetrovacie činnosti musí po novom odsúhlasiť generálny prokurátor. V článku zostalo iba ustanovenie, v ktorom sa uvádza, že poslanci nenesú právnu zodpovednosť za výsledky hlasovania alebo vyhlásenia v parlamente či v jeho orgánoch — s výnimkou zodpovednosti za urážku na cti alebo ohováranie.

Po prílete z Wu-chanu poslali do karantény takmer 200 Američanov

Do preventívnej 14-dňovej karantény poslali v piatok takmer 200 amerických občanov, ktorí prileteli do Kalifornie zo stredočínskeho mesta Wu-chan, odkiaľ sa šíri nový koronavírus. S odvolaním sa na vyjadrenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) o tom informovala agentúra DPA. Nancy Messonnierová z CDC uviedla, že v súvislosti so zdravím verejnosti ide o "veľmi vážnu situáciu". "Ak teraz prijmeme prísne opatrenia, môžeme stlmiť dosah vírusu na Spojené štáty," dodala.

Experti šokovali svet: Tvrdia,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena)

Messonnierová ďalej uviedla, že je to vôbec prvýkrát za vyše 50 rokov, keď CDC nariadila karanténu. CDC k novému vírusu podľa nej preventívne pristupuje tak, akoby predstavoval riziko budúcej pandémie. Zdôraznila, že bude lepšie, ak sa preukáže, že išlo o prehnanú reakciu, než naopak - ak by došlo k podceneniu situácie. Američanov, ktorí prileteli z Wu-chanu, umiestnili do 14-dňovej karantény na vojenskej základni v kalifornskom meste Ontario.

Viac o téme: UniverzitaExpertiNakazeníČínaHongkongKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu