Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Muž (64) sa dal proti COVIDU-19 zaočkovať viac ako DVESTO ráz: Z toho, čo nasledovalo, vedcom spadla sánka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ERLANGEN – Tím zdravotníkov opísal nezvyčajný prípad muža z Nemecka, ktorý dostal 217 dávok vakcín proti COVID-19 v priebehu 29 mesiacov. To predstavovalo príležitosť pre imunológov, ktorí sa zamerali na účinky tohto množstva vakcín na pacienta.

Hoci je dobrý nápad dať sa zaočkovať proti COVID-19, neexistuje žiadna vláda, ktorá by odporúčala prijať viac ako 200 vakcín v tak krátkom čase. Nemenovaný muž z nemeckého Magdeburgu podľa kazuistiky publikovanej v časopise The Lancet Infectious Diseases užil vakcíny zo súkromných dôvodov. Za ten čas upútal pozornosť magdeburského prokurátora, ktorému sa podarilo potvrdiť, že absolvoval 130 očkovaní, no rozhodol sa nepodať trestné oznámenie za podvod.

„Keď v roku 2022 médiá informovali o mužovi z Nemecka, ktorý dostal najmenej 90 očkovaní proti SARS-CoV-2, boli sme, ako mnohí iní, zvedaví, aké následky bude mať takáto hypervakcinácia na imunitný systém,“ uviedol doktor Kilian Schober, autor štúdie, na sociálnej sieti X. 62-ročný pacient súhlasil s tým, že sa podrobí rôznym lekárskym testom v nemeckom Erlangene. Okrem toho mal vedecký tím povolený prístup ku krvným testom, ktoré pacient absolvoval počas tohto časového obdobia, ako aj k výsledkom testov na infekciu COVID-19.

Odborníci zistili, že pacient má veľké množstvo T-buniek proti SARS-CoV-2, dokonca vyššie ako tí, ktorí boli očkovaní trikrát. Tiež nemal žiadne vedľajšie účinky zo žiadnej z vakcín. „Náš testovaný subjekt bol očkovaný celkovo ôsmimi rôznymi vakcínami, vrátane rôznych dostupných mRNA vakcín,“ dodal Schober vo vyhlásení. Tento prípad je skutočnou kuriozitou, čo znamená, že vedci z neho nedokážu veľa vyvodiť.

„Naša kazuistika ukazuje, že hypervakcinácia SARS-CoV-2 neviedla k nežiaducim udalostiam a zvýšila množstvo špecifických protilátok a T-buniek bez toho, aby mala silný pozitívny alebo negatívny vplyv na vnútornú kvalitu adaptívnych imunitných reakcií,“ uzatvorili autori vo svojom príspevku a dodali, že zatiaľ nie je možné objasniť, či to má príčinnú súvislosť s množstvom prijatým vakcín. „Dôležité je, že nepodporujeme hypervakcináciu ako stratégiu na zvýšenie adaptívnej imunity,“ upozornili odborníci.

Viac o téme: PacientVakcínaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu