Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet nakazených koronavírusom nebezpečne stúpa: Z epicentra nákazy evakuujú Nemcov

Počet obetí smrtiaceho vírusu stále rastie. Zobraziť galériu (2)
Počet obetí smrtiaceho vírusu stále rastie. (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

WU-CHAN - Novým koronavírusom 2019-nCoV sa v Číne nakazilo celkovo 11.791 ľudí, doposiaľ si vyžiadal 259 obetí na životoch. S odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie čínskych úradov o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

Tragická bilancia sa zvýšila po tom, ako ochoreniu podľahlo ďalších 46 ľudí, uviedlo čínske ministerstvo zdravotníctva. V najviac postihnutej provincii Chu-pej hlásili za posledných 24 hodín 1347 nových potvrdených prípadov nákazy. Vírus sa šíri aj napriek mimoriadnym karanténam v mestách v Chu-pej, ako aj drastickým preventívnym opatreniam po celej krajine. Najvyšší počet ochorení (7153) je práve v provincii Chu-pej, z ktorej hlavného mesta Wu-chan sa vírus rozšíril. Evidujú tam 249 úmrtí, píše agentúra Reuters. Nasledujú provincie Če-ťiang (537 prípadov nákazy), Kuang-tung (436 prípadov nákazy) a Che-nan (352 prípadov nákazy). V Pekingu evidujú 139 prípadov nákazy, píše agentúra TASS. Ochorenie diagnostikovali takmer vo všetkých hlavných administratívnych oblastiach Číny.

Čínske úrady Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o novom type ochorenia neznámeho pôvodu informovali 31. decembra. Vyskytol sa v meste Wu-chan s 11 miliónmi obyvateľov, ktoré je regionálnym obchodným a priemyselným centrom. Vírus 2019-nCoV identifikovali 7. januára. Provincia je v karanténe s uzatvorenými cestami a zastavenou verejnou dopravou. Okrem Číny sa vírus podľa agentúry TASS potvrdil v 23 krajín vrátane Ruska. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila v tejto súvislosti vo štvrtok stav globálnej zdravotnej núdze.

Počet nakazených koronavírusom nebezpečne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Evakuujú Nemcov aj príslušníkov iných národností

Lietadlo nemeckých vzdušných síl (Luftwaffe) s viac ako 100 ľuďmi na palube vzlietlo v sobotu zo stredočínskeho mesta Wu-chan. Lietadlo prepravuje približne 90 občanov Nemecka a 40 príslušníkov iných národností, ktorí si priali evakuáciu z tohto pre epidémiu nového koronavírusu uzatvoreného mesta. Napísala s odvolaním sa na nemenovaný zdroj agentúra DPA. Airbus 310 priletel do Wu-chanu s medzipristátím v Moskve v sobotu skoro ráno miestneho času. V lietadle sú evakuovaným ľuďom k dispozícii zdravotníci s príslušným vybavením.

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa lietadlo priviezlo do Číny aj pomoc pre tamojšie úrady, ktoré bojujú s vírusom vrátane 10.000 ochranných rúšok, o ktoré Čína požiadala. Nemecké lietadlo pristane na letisku vo Frankfurte nad Mohanom v sobotu popoludní. Evakuovaných následne prevezú do kasární na okraji mesta Germersheim na juhozápade krajiny, kde strávia 14 dní v karanténe. Z Číny už svojich občanov evakuovali Spojené štáty, Japonsko, Južná Kórea a Británia. Obyvateľov krajín Európskej únie z Číny priviezlo lietadlo vyslané Portugalskom. V Nemecku v piatok potvrdili ďalšie dva prípady nákazy novým koronavírusom šíriacim sa z Číny. Celkový počet nakazených tak v krajine stúpol na sedem.

 

Viac o téme: ObeteNakazeníNemeckoKoronavírusWu-Chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu