Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2020 Dankova SNS sťahuje z kandidátky Jána Krišandu, mal komunikovať s Kočnerom

Andrej Danko Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Koaličná SNS stiahne z kandidátky do volieb do Národnej rady SR krajského predsedu SNS Jána Krišandu pre údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom, ktorý je obžalovaný v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal predseda SNS Andrej Danko s tým, že sa na tom spoločne dohodli. "Po vzájomnom rozhovore sme sa rozhodli, že nebude kandidovať ďalej do NR SR. Dohodli sme sa, že komunikáciu, pokiaľ sa k nej dostane, zanalyzuje a vysvetlí," povedal Danko. Krišanda sa uchádzal o podporu voličov z miesta 21 na kandidátke SNS.

Danko podotkol, že ide o "účelovú špinu", ktorá je politicky zneužívaná. Zároveň tvrdí, že komunikácia Krišandu neobsahuje nič, čo je predmetom vyšetrovania, a že absolútne nesúvisí s trestnými činmi Mariana Kočnera. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Zdôraznil, že každá takáto komunikácia, ktorá je v súčasnosti zverejňovaná, bola získaná protizákonne. Apeloval na verejnosť, aby tieto informácie boli spravodlivo vyhodnocované a ak nesúvisia s trestnou činnosťou, nemali by byť publikované. Podotkol, že ide o zásah do súkromia. Vyzval médiá, aby konali rozvážne.

O Istanbulskom dohovore sa bude rokovať v pondelok

Stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov SR v súvislosti s Istanbulským dohovorom by malo byť v pondelok. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko."Verím, že ako traja ústavní činitelia dáme v pondelok jasný signál, že Slovensko Istanbulský dohovor rieši. Že prezidentka, premiér aj ja sme viazaní uzneseniami NR SR, krokmi vlády a že prezidentka takisto prijme svoje rozhodnutie a bude iniciovať kroky, na ktoré je zaviazaná," skonštatoval Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Predseda parlamentu apeloval na médiá, aby v pondelok nepísali, že podujatie pred Prezidentským palácom organizuje predseda ĽSNS Marian Kotleba. Dodal, že ĽSNS chce na zhromaždení parazitovať. Kotlebu vyzval, aby udalosť nezneužíval, lídra Progresívneho Slovenska Michala Trubana, aby nevzniklo napätie.

Danko už v utorok 4. 2. vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zorganizovala stretnutie troch ústavných činiteľov, na ktorom by prebrali pozíciu Slovenska k Istanbulskému dohovoru. Toto stretnutie navrhoval na 11. februára, keď sa má konať zhromaždenie, ktoré organizuje Slovenský dohovor za rodinu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Prezidentka bude rešpektovať rozhodnutie parlamentu

Prezidentka reagovala tým, že bude rešpektovať rozhodnutie parlamentu o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou dohovoru. Výzvy smerujúce na ňu podľa slov jej hovorcu Martina Strižinca považuje za klopanie na otvorené dvere, svoj postoj nemá problém vysvetliť si aj s ostatnými ústavnými činiteľmi.

Premiér Peter Pellegrini je podľa svojich slov pripravený zúčastniť sa na stretnutí. Za podstatné považuje najmä to, že v otázke Istanbulského dohovoru panuje jednota. "Nikto ho nechce nasilu schvaľovať a nasilu ratifikovať, rešpektuje sa väčšinový názor spoločnosti," uviedol v stredu Pellegrini. Podľa neho ide teraz len o "technikáliu", ako sa s dokumentom finálne vyrovnať.

Viac o téme: SNSAndrej DankoVoľbyParlamentné voľbyJán Krišanda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu